Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е  

 

Номер  491                           23.11.2017г.                          Град  Разград

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Разградският районен съд                                        наказателен  състав

На двадесет и пети октомври                                               Година 2017

В публичното заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

Секретар: Пенка Тоцева

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията Доротея Иванова

административно наказателно дело номер 620 по описа за 2017 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от А.М.М. ***- 000549/16.06.2017г.  на Началник сектор към ОД МВР- Разград, сектор Пътна полиция- Разград, с което на основание чл.183, ал.4, т.7 от ЗДвП му е наложена глоба в размер на 50лв. за нарушение на чл.137а, ал.1 от същия закон. В жалбата сочи, че НП е незаконосъобразно, неправилно, постановено при допуснати нарушения на материалния закон и процесуалните правила, поради което моли да бъде отменено изцяло. В депозираните писмени бележки застъпва становище, че коланът му е бил поставен, тъй като неговата безопасност била на първо място. Констатациите на контролния орган били неправилни, освен това акта бил без номер и не била спазена процедурата, тъй като не се бил представил актосъставителя.

Въззиваемата страна – ОДМВР- Разград, при редовност в призоваването не се явява представител в с.з.

Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

На 10.05.2017г. около 11.40ч. в гр.Разград на бул.Странджа срещу ж.к.Лудогорие в посока ул.Добруджа св.Ц. спрял за проверка т.а. ** с рег.№ **, тъй като забелязал, че водачът на автомобила е без поставен колан.  Това обстоятелство било забелязано и от другия полицейски служител- св.К.. Водач на товарния автомобил бил жалбоподателя А.М., който след това отишъл до полицейския автомобил за продължаване на проверката, като се установило, че има и неплатен фиш. Жалбоподателят възразил, че е платил фиша, не нямал бележка, като възразил, че е бил и с поставен колан. За констатираните две нарушение- по чл.137а, ал.1 и чл.186, ал.7 от ЗДвП св.Ц. съставил акт на жалбоподателя.

Впоследствие в 3-дневен срок било депозирано възражение като приложил доказателства, че е платена глобата и отново възразил, че е бил с поставен колан. В тази връзка били изготвени докладни записки от актосъставителя и ст.инсп.Д.А., на когото било възложено да извърши проверка. След което било издадено обжалваното НП, в което са изложени обстоятелствата по акта, но жалбоподателят е санкциониран само относно нарушението по чл.137а, ал.1 от ЗДвП с глоба в размер на 50 лв. на основание чл.183, ал.4, т.7 от същия закон.

Въз основа на така изложените фактически обстоятелства, съдът направи следните правни изводи:

Жалбата е допустима, като подадена в срок от надлежна страна срещу подлежащ на обжалване акт, а разгледана по същество се явява неоснователна и недоказана.

С оглед на събраните по делото доказателства съдът намира, че нарушението на жалбоподателя е установено по един безспорен и несъмнен начин както от обективна, така и от субективна страна. В чл.137а, ал.1 от ЗДвП е визирано задължението на водачите на моторни превозни средства от категории M1, M2, M3 и N1, N2 и N3, когато са в движение, да използват обезопасителните колани, с които моторните превозни средства са оборудвани, като при неизпълнение на това задължение водачът се наказва съобразно чл.183, ал.4, т.7 от ЗДвП с глоба в размер на 50 лв. В конкретния случай и двамата свидетели са категорични, че жалбопоадтелят, в качеството си на водач на МПС, за което важи чл.137а, ал.1 от ЗДвП не е използвал обезопасителен колан по време на движение. Именно това обстоятелство е мотивирало св.Ц. да спре за проверка автомобила. Ето защо съдът намира, че нарушението е доказано и по отношение на М. следва да бъде ангажирана административно- наказателната му отговорност. Обстоятелството, че по принцип поставя колан, не изключва възможността в конкретния случай, той да не е поставил колана си.

При издаване на АУАН и НП са спазени стриктно разпоредбите досежно тяхното съставяне. Същите са издадени от компетентни органи, в предвидените от закона срокове и при спазване на изискуемите за тяхната валидност форма и съдържание. Констатираното нарушение е индивидуализирано по място и време, като е описано и конкретното извършеното от обективна страна, което впоследствие е подведено под съответната за това правна норма. Наложеното наказание- глоба в размер на 50 лв. е справедливо и съответно на извършеното, тъй като е точно определен размера от законодателя.  

Ето защо и по изложените съображения, съдът намира, че атакуваното НП следва да бъде потвърдено, като законосъобразно.    

Воден от гореизложеното, съдът

 

Р      Е      Ш     И      :

 

ПОТВЪРЖДАВА НП № 17- 1075- 000549/16.06.2017г. на Началник сектор към ОД МВР- Разград, сектор Пътна полиция- Разград, с което на А.М.М., ЕГН ********** ***, на основание чл.183, ал.4, т.7 от ЗДвП му е наложена глоба в размер на 50лв. за нарушение на чл.137а, ал.1 от същия закон.

Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

Районен съдия: