РЕШЕНИЕ

 

487,  24.11.2017г.,  град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

На деветнадесети Октомври 2017година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                                     Председател: Николай Борисов  

Секретар: Пенка Тоцева

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд №711 по описа за 2017г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от « СА ЦВЕТ – 90 « ЕООД – Кубрат, ЕИК 201577035, със седалище и адрес на управление гр. К, представлявано от собственик на капитала С. Ц.М. ЕГН **********  против НП № 275751 – F304231/ 07.07.2017г. на Директора на офис - Разград при ТД на НАП гр.Варна, с което на жалбоподателя за нарушение на чл.92, ал.2 вр. ал.1 от ЗКПО, е наложено административно наказание „имуществена санкция” в размер на 500,00лева на основание чл.261, ал.1 от ЗКПО. В жалбата се излагат доводи, че наказателното постановление е незаконосъобразно, постановено при съществени нарушения на материалния и процесуалния закон и се моли същото да бъде  изцяло отменено.

В съдебното заседание, се явява процесуален представител на жалбоподателя, който поддържа жалбата по наведените в нея възражения. В този смисъл моли обжалваното НП да бъде отменено, като незаконосъобразно. 

Представителят на адм.наказващия орган ТД на НАП – Варна, изразява становище за неоснователност на жалбата и моли за потвърждаване на атакуваното НП.

За РРП не се явява представител.

Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното: На 06.06.2017г., представляващият жалбоподателя се явил в офис Разград на ТД на НАП – Варна и подал Годишна данъчна декларация по чл. 92 от ЗКПО за 2016г. Св. М.С. – гл. инспектор по приходи, приела и обработила Декларацията, като констатирала, че жалбоподателят е попуснал законовия срок да стори това, считано до 31.03.2017г., което от своя страна било и адм. нарушение на чл. 92,ал.2, вр. ал.1 от ЗКПО. За констатираното нарушение, св. М. С. в присъствие на представляващия дружеството и св. Г. А. съставила АУАН № F304231, в който описала нарушението от фактическа страна и го квалифицирала от правна. Връчила екземпляр от АУАН на представляващия, който вписал възражения, с които по същество не оспорвал , че е подал Декларацията след законовия срок, като посочил причини за това.  Последствие на база съставения АУАН е издадено и обжалваното постановление НП № 275751 – F304231/ 07.07.2017г., в което нарушението е описано по идентичен с АУАН начин, също е квалифицирано по чл.92, ал.2 вр. ал.1 от ЗКПД, а на основание чл. 261, ал.1 от ЗКПО, адм. наказващият орган наложил на жалбоподателя адм. наказание „ имуществена санкция „ в размер на 500,00лв. НП е връчено на представляващия дружеството на 21.08.2017г. Жалбата срещу него, постъпила при адм. наказващия орган на 25.08.2017г.

Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт. Разгледана по същество е неоснователна. 

Безспорно се установява по делото, че е осъществен от обективна страна съставът на административно нарушение по чл. 92, ал. 2 вр. ал.1 от ЗКПД и това не се оспорва от жалбоподателя.  

При издаване на акта за установяване на административно нарушение и наказателното постановление са спазени процесуалните правила установени от ЗАНН - същите са издадени от компетентни органи и съобразно предвидения от закона ред. На санкционираното юридическо лице е вменено нарушение, изразяващо се в неподаване на дължимата данъчна декларация в законовия срок. С оглед данните по делото съдът приема, че обжалващото дружество е осъществило състава на вмененото му нарушение. То е данъчно задължено лице по смисъла на чл. 2, ал.1, т.1 от ЗКПО, което се облага с корпоративен данък и съобразно изискванията на чл. 92, ал.1 от ЗКПО е следвало до 31.03.2017г. /чл. 91, ал.2 от ЗКПО/ да подаде в ТД на НАП, офис Разград годишна данъчна декларация за финансовите резултати от 2016 г., което в случая не е направено. Вместо това данъчната декларация е подадена по-късно - на 06.06.2017г. Задължението за своевременно подаване на данъчни декларации не отпада поради факта, че същото дружество не е осъществявало стопанска дейност през 2016г. Самият факт, че в рамките на тази година дружеството съществува, поражда за същото задължение за подаване на данъчна декларация за годината, независимо от това дали финансовият резултат е нулев. Законът сканкционира самото пропускане на срока. В случая нарушението е извършено поради проявена небрежност от управителя на дружеството. Така или иначе отговорността на юридическите лица е безвиновна. Разглежданият случай не е маловажен, тъй като става дума за едно немалко закъснение – около два месеца. Това вече е продължително закъснение и надхвърля рамките на едно краткотрайно закъснение, което би определило случая като маловажен. Наложеното наказание в случая е в минимален размер и не следва да се поставя въпрос за коригирането му. Поради всичко изложено съдът намира, че в случая издаденото наказателно постановление е законосъобразно и следва да бъде потвърдено

Воден от изложените съображения и на основание чл.63 от ЗАНН, съдът

 

                                 Р  Е  Ш  И :

 

          ПОТВЪРЖДАВА НП № 275751 – F304231/ 07.07.2017г. на Директора на офис - Разград при ТД на НАП гр.Варна, с което на « СА ЦВЕТ – 90 « ЕООД – Кубрат, ЕИК 201577035, със седалище и адрес на управление гр. К, представлявано от собственик на капитала С. Ц.М. ЕГН ********** за нарушение на чл.92, ал.2 вр. ал.1 от ЗКПО, е наложено административно наказание „имуществена санкция” в размер на 500,00лева на основание чл.261, ал.1 от ЗКПО, като правилно и законосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: