РЕШЕНИЕ

 

508                                    06.11.2017г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

Разградският районен съд 

на втори ноември                                  две хиляди и седемнадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар: Пенка Тоцева

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №737 по описа за 2017г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от  Х. *** срещу Наказателно постановление  575 от 25.08.2017г.   на  Директора  на Регионална дирекция по горите Русе, с което на жалбоподателя  на основание чл.270 от Закона за горите и за нарушение на чл.14, ал.2 от Наредбата за контрол и опазване на горските територии му е наложено административно наказание глоба в размер на 100 лв..  Счита, че наказателното постановление е незаконосъобразно, поради което моли съда да го отмени изцяло.

В съдебното заседание на РРС жалбоподателят не се явява. В писмено становище  поддържа жалбата.

Представителят на наказващия орган счита жалбата за неоснователна.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява основателна.

С обжалваното Наказателно постановление №575 от 25.08.2017г.   на  Директора  на Регионална дирекция по горите Русе на жалбоподателя  на основание чл.270 от Закона за горите и за нарушение на чл.14, ал.2 от Наредбата за контрол и опазване на горските територии му е наложено административно наказание глоба в размер на 100 лв.  Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение сериен №020349/26.07.2017г.,  съставен на жалбоподателя от главен специалист «Горски инспектор» при РДГ Русе.  В НП се сочи, че „лицето Х.И.Х. … е извършил следното нарушение: Не са вписани в дневника в определения склад в момента на постъпване ПБ №7208/01655 и №7208/01660. Нарушението е извършено на дата: 11.07.2017г. в гр. Разград, ул. Костур №34, складова база  на ОП „Разградлес“, общ. Разград, обл. Разград.“. В НП е посочено, че не са налице предпоставки за прилагане на чл.28 и чл.29 от ЗАНН.

Пред РРС е    разпитан като свидетел актосъставителя, който сочи, че при проверка било установено,  че в склада на ОП „Разградлес“ била постъпила дървесина, но превозните билети за същата не били вписани в електронния дневник на обекта. Според свидетеля жалбоподателят бил технически ръководител на обекта и затова е прието, че той носи отговорност.

 Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:  Съдът намира, че наказателното постановление е незаконосъобразно и следва да бъде отменено, тъй като при съставянето му са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. В акта и НП  фактически е отразен само законовият състав на нарушението и то непълно и неясно - посочено е, че два превозни билета не са вписани в дневника в склада. Няма обаче никаква информация относно длъжността на наказаното лице и не е ясно в какво качество е наказан жалбоподателя.Липса отразяване на обстоятелството, че е доставена дървесина, което именно обстоятелство налага и вписване на билетите. При това за съда остава неясно какво в действителност е приел наказващият орган и защо е приел, че именно жалбоподателят следва да бъде наказан – в НП жалбоподателят фигурира само с личните си данни без изобщо да се сочи негово качество, негова връзка с определена институция или предприятие. Остава неясно защо е прието, че жалбоподателят има определени задължения и какви точно са те, от какво негово качество произтичат. При това съдът намира, че в НП всъщност липсва фактическа обстановка. Това от своя страна осуетява възможността на жалбоподателя да разбере какво му се вменява от фактическа страна, а съдът не е в състояние да провери констатациите на наказващия орган. Тези процесуални пороци водят до незаконосъобразност на наказателното постановление и налагат отмяната му на формално основание  без същото да бъде разглеждано по същество.

 Водим от горното Съдът

                                                     Р Е Ш И:

                       ОТМЕНЯВА Наказателно постановление №575 от 25.08.2017г.   на  Директора  на Регионална дирекция по горите Русе, с което на жалбоподателя Х. *** на основание чл.270 от Закона за горите и за нарушение на чл.14, ал.2 от Наредбата за контрол и опазване на горските територии му е наложено административно наказание глоба в размер на 100 лв.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

                                                                Районен съдия: