Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е  

 

Номер  494                           24.11.2017г.                          Град  Разград

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Разградският районен съд                                        наказателен  състав

На двадесет и пети октомври                                               Година 2017

В публичното заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

Секретар: Пенка Тоцева

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията Доротея Иванова

административно наказателно дело номер 742 по описа за 2017 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от В.П.С. ***- 1075- 000724/27.07.2017г.  на ВПД Началник група към ОДМВР- Разград, сектор Пътна полиция Разград, с което на основание чл.638, ал.1, т.1 във вр. с чл.461, т.1 от КЗ му е наложена глоба в размер на 250 лв. за нарушение на чл.483, ал.1, т.1 от същия кодекс. В жалбата сочи, че НП е незаконосъобразно, неправилно, поради което моли да бъде отменено изцяло. В с.з. заявява, че поддържа жалбата си, тъй като към момента на съставяне на акта МПС не е било регистрирано.

Въззиваемата страна – ОДМВР- Разград, при редовност в призоваването не се явява представител в с.з.

Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

На 14.07.2017г. около 15.00ч. в гр.Разград на бул.Странджа, след кръстовището с ул.Дъбрава в посока бул.Апр.въстание св.Н. спрял за проверка лек автомобил Ситроен С3. Установил, че водач е жалбоподателя С., а автомобилът е собственост на „V.P. S.- P.“ ООД. Констатирал, че същият не е регистриран и нямало поставени регистрационни табели. Тъй като водача не представил никакви документи бил отведен в РУМВР, където изяснили самоличността му, а свидетелят му съставил 3 акта- за нерегистриран автомобил, за не носене на документи и за липса на гражданска отговорност.

Към преписката са приложени Заповед за прилагане на ПАМ по чл.171, т.1, б.е от ЗДвП, справка картон на водача, както и извлечение от Гаранционен фонд, че към за процесния автомобил има сключена застраховка от 14.07.2017г.

Въз основа на така изложените фактически обстоятелства, съдът направи следните правни изводи:

Жалбата е допустима, като подадена в срок от надлежна страна срещу подлежащ на обжалване акт, а разгледана по същество се явява основателна и доказана.

С оглед на събраните по делото доказателства съдът намира, че липсва нарушение, извършено от жалбоподателя. Съгласно чл.483, ал.1 от Кодекса за застраховане задължение да сключи застраховка Гражданска отговорност има всяко лице, което притежава моторно превозно средство, което е регистрирано на територията на Република България и не е спряно от движение; това изискване не забранява и всяко друго лице, различно от собственика на моторното превозно средство, да сключи застрахователния договор, като при неизпълнение на това задължение чл.638, ал.1, т.1 от същия кодекс предвижда глоба в размер на 250 лв. за физическите лица. Следователно за да възникне задължение за сключване на застраховка в случая следва МПС да е надлежно регистрирано. В случая обаче доказателствата сочат, че към 14.07.2017г. процесното МПС не е било регистрирано и съответно не може да бъде вменено във вина на жалбоподателя.

 Ето защо и по изложените съображения, съдът намира, че атакуваното НП следва да бъде отменено, като незаконосъобразно.     

Воден от гореизложеното, съдът

 

Р      Е      Ш     И      :

 

ОТМЕНЯ КАТО НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО НП № 17- 1075-000724/27.07.2017г. на ВПД Началник група към ОДМВР- Разград, сектор Пътна полиция Разград, с което на В.П.С., ЕГН ********** ***, на основание чл.638, ал.1, т.1 във вр. с чл.461, т.1 от КЗ му е наложена глоба в размер на 250 лв. за нарушение на чл.483, ал.1, т.1 от същия кодекс.

Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

Районен съдия: