РЕШЕНИЕ

 

514                                    22.11.2017г.                            град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на   седми ноември                                    две хиляди и седемнадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  Галя Мавродинова

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №743 по описа за 2017г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от  «ФЕШЪНАРЕНА» ООД-гр. Разград срещу Наказателно постановление  285743-F318343 от 01.09.2017г. на Директор на Офис  -  Разград при Териториална дирекция на Национална агенция по приходите – Варна, с което на обжалващото дружество за нарушение на чл.125, ал.5 от ЗДДС е наложено административно наказание имуществена санкция в размер на 500 лв на основание  чл.179, ал.1 от ЗДДС. В жалбата се излагат доводи, че наказателното постановление е незаконосъобразно и се моли същото да бъде  изцяло отменено.

В съдебното заседание на РРС представителят на жалбоподателя поддържа жалбата.

Представителят на наказващия орган ТД на НАП – Разград изразява становище за неоснователност на жалбата.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява основателна.

С обжалваното Наказателно постановление на обжалващото дружество  за нарушение на чл.125, ал.5 от ЗДДС е наложено административно наказание имуществена санкция в размер на 500 лв. на основание  чл.179, ал.1 от ЗДДС. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение сер. АN F318343/25.07.2017г., съставен от инспектор по приходите при ТД на НАП гр. Варна, офис Разград. В акта и в НП се сочи, че при извършена проверка на 17.07.2017г. в ТД на НАП гр. Варна, офис Разград е установено, че «ФЕШЪНАРЕНА» ООД -гр. Разград, като данъчно задължено лице съгласно чл.3 от ЗДДС не е подало в ТД на НАП – Варна, офис Разград справка -  декларация по ЗДДС за данъчен период 01.06.2017г. до 30.06.2017г. в законоустановения срок до 14.07.2017г. На лицето била изпратена покана от 17.07.2017г. за подаване на справка – декларация и съставяне на АУАН за неспазен срок. Справката – декларация била подадена на 25.07.2017г.. Посочено е, че  е налице закъснение от 11 дни. Посочено е още, че нарушението е първо.  

По делото е разпитана свидетелката К. С. /актосъставител/. Тя сочи, че след приключване срока за подаване на декларации извършили проверка и установили кои задължени лица не са подали справки в срока, тогава на жалбоподателя била отправена покана да подаде декларация и такава била подадена.  Не е спорно, че данък не е начислен.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:  Съдът намира, че в случая обжалващото юридическо лице е неправилно санкционирано. Наистина не е спорно, че в случая санкционираното дружество, като задължено лице по ЗДДС е следвало да подаде декларация за процесния данъчен период /01.06.2017г. - 30.06.2017г./  до 14.07.2017г. Декларацията обаче е подадена  на единадесетия ден след изтичане на този срок. При това от формална страна действително е осъществен съставът на административното нарушение по чл.179 от ЗДДС. Съдът обаче намира, че разглежданият случай се явява маловажен по смисъла на чл.28 от ЗАНН, поради което обжалващото дружество не е следвало да бъде санкционирано.  Вярно е, че в случая жалбоподателят е подал дължимата декларация едва след като е поканен за това от наказващата институция. Това обаче не променя факта, че става дума за минимално закъснение, свързано с крайно незначителни вредни последици. Самият наказващ орган дължи мотиви в самото НП, досежно преценката за маловажност, а в случая такива мотиви липсват в НП. Преценка за маловажност следва да се прави дори в случаи като настоящия, визиращи нарушение на просто извършване. В крайна сметка съдът приема, че разглежданото деяние е маловажно, а  маловажността в случая се обуславя от редица обстоятелства. На първо място самото закъснение е минимално. Закъснение от около две седмици, според настоящия състав, е приблизителният предел до който може да се говори за маловажност. В случая закъснението не надхвърля този приблизителен предел. Отделно от това не е начислен данък за внасяне. При това е очевидно, че краткото закъснение, което е допуснато не води до някакви реални неблагоприятни последици. Отделно от това обжалващото дружество явно не е наказвано до сега за нарушения на данъчното законодателство /данни в обратен смисъл няма, а и в самото НП се сочи, че това е първо нарушение/, което също смекчава положението му. Общо казано случаят се изразява в това, че е направен един неволен пропуск за подаване на декларация в срок, който пропуск обаче бързо е поправен. При това положение очевидно е неуместно точно в случай като този да бъде ангажирана административнонаказателна отговорност. Случаят очевидно е маловажен /с оглед критериите на чл. 93, т.9 от НК/, което наказващият орган е следвало да прецени и след като не го е направил е издал едно незаконосъобразно Наказателно постановление, което по тази причина следва да бъде отменено.

Водим от горното, съдът

                                                       Р Е Ш И:

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление  285743-F318343 от 01.09.2017г. на Директор на Офис  -  Разград при Териториална дирекция на Национална агенция по приходите – Варна, с което на обжалващото дружество «ФЕШЪНАРЕНА» ООД-гр. Разград за нарушение на чл.125, ал.5 от ЗДДС е наложено административно наказание имуществена санкция в размер на 500 лв на основание  чл.179, ал.1 от ЗДДС.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

                                                                       Районен съдия: