Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е  

 

Номер  492                           23.11.2017г.                          Град  Разград

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Разградският районен съд                                        наказателен  състав

На двадесет и пети октомври                                               Година 2017

В публичното заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

Секретар: Пенка Тоцева

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията Доротея Иванова

административно наказателно дело номер 745 по описа за 2017 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от М.М.М. ***- 0296- 000055/04.08.2017г.  на Началника на РУП към ОДМВР- Разград, РУ Лозница, с което на основание чл.174, ал.1, т.2 от ЗДвП са му наложени глоба в размер на 1000 лв. и лишаване от право да управлява МПС за 12 месеца за нарушение на чл.5, ал.3, т.1 от същия закон. В жалбата сочи, че НП е незаконосъобразно и неправилно, издадено в разрез с основни разпоредби на ЗАНН, постановено при допуснати нарушения на материалния закон и процесуалните правила, поради което моли да бъде отменено изцяло. Жалбата е бланкетна, като в с.з. същият не се явява и не излага конкретни съображения.

Въззиваемата страна – ОДМВР- Разград, при редовност в призоваването не се явява представител в с.з.

Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

На 04.07.2017г. около 11.03ч. свидетелите Й. и Х. били в с.Студенец и работили по КАТ, когато на ул.П.Пенев в селото св.Х. спрял за проверка л.а.Фолксваген Венто, сив на цвят, идващ от гр.Разград посока Лозница. След като му посочил къде да спре, се представил и поискал документите за проверка. Водачът свалил стъклото на автомобила, при което му лъхнал на алкохол. Свидетелят попитал водача дали е употребил алкохол, като той му отговорил, че вечерта е пил две бири. Поканил водача до служебният им автомобил, където св.Й. го изпробвал с техническо средство Алкотест Дрегер, скалата на което отчела 0.92 промила. Бил съставен акт на водача, който бил жалбоподателя М., като му бил издаден и талон за медицинско изследване. Свалили рег.табели на автомобила, след което водача се обадил на негов познат. Актът, който издал св.Й. бил № 79/04.07.2017г., в който отразил констатациите и отчетеното от техническото средство, като посочил, че е нарушена разпоредбата на чл.5, ал.3, т.1 от ЗДвП. Въз основа на акта било издадено обжалваното НП.

Към преписката са приложени издадения талон за медицинско изследване, заповед за прилагане на ПАМ за санкция по чл.171, т.1 б.б от ЗДвП, заповед за прилагане на ПАМ по чл.171, т.2а от ЗДвП, протокол за медицинско изследване, протокол за химическа експертиза. Съгласно протокола за химическа експертиза № 306/12.07.2017г. в изпратената за изследване проба кръв от лицето М.М.М. се доказа етилов алкохол в количество 0.97 промила.

Въз основа на така изложените фактически обстоятелства, съдът направи следните правни изводи:

Жалбата е допустима, като подадена в срок от надлежна страна срещу подлежащ на обжалване акт, а разгледана по същество се явява неоснователна и недоказана.

С оглед на събраните по делото доказателства съдът намира, че нарушението на жалбоподателя е установено по един безспорен и несъмнен начин както от обективна, така и от субективна страна. Съгласно разпоредбата на Чл. 174. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., бр. 51 от 2007 г., изм., бр. 60 от 2012 г., в сила от 7.08.2012 г., бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г.) (1) (Изм. и доп. – ДВ, бр. 77 от 2017 г. Сравнение с предишната редакция, в сила от 26.09.2017 г.) Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина, който управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина с концентрация на алкохол в кръвта, установена с медицинско и химическо изследване и/или с техническо средство, определящо концентрацията на алкохол в кръвта чрез измерването му в издишвания въздух:

1. над 0,5 на хиляда до 0,8 на хиляда включително – за срок от 6 месеца и глоба 500 лв.;

2. над 0,8 на хиляда до 1,2 на хиляда включително – за срок от 12 месеца и глоба 1000 лв.

В случая по несъмнен начин се установява, че на инкриминираната дата св.Й. и Х. при извършване са спрели за проверка водача М., при която са констатирали, че същият лъха на алкохол. При извършената проверка с техническо средство Алкотест Дрегер 7510 с фабр.№ ARBA 0168, скалата отчела 0.91 промила концентрация в кръвта, измерена в издишания от водача въздух. В съответствие с изискванията на отменената Наредба № 30 от 2001г. за реда за установяване употребата на алкохол или друго упойващо вещество от водачите на МПС, на М. бил издаден талон за медицинско изследване, а впоследствие химическата експертиза установила концентрация на алкохол от 0.97 промила. Следователно към момента на извършване на проверката жалбоподателят М., като водач на МПС, е управлявал автомобила с концентрация на алкохол в кръвта над 0.8 промила, а именно 0.91 промила, което е установено по надлежния ред и съставлява административно нарушение по чл.174, ал.1, т.2 във вр. с чл.5, ал.3, т.1 от ЗДвП. Последната разпоредба въвежда забраната на водачите на МПС да управляват МПС с концентрация на алкохол над 0.5 на хиляда. Следователно нарушението на жалбоподател е установено и възведено под съответната правна норма, като е наложено предвиденото в закона наказание- глоба в размер на 1000 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 12 месеца.

При издаване на АУАН и НП са спазени стриктно разпоредбите досежно тяхното съставяне. Същите са издадени от компетентни органи, в предвидените от закона срокове и при спазване на изискуемите за тяхната валидност форма и съдържание. Констатираното нарушение е индивидуализирано по място и време, като е описано и конкретното извършеното от обективна страна, което впоследствие е подведено под съответната за това правна норма. Наложените наказания- глоба в размер на 1000 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 12 месеца са справедливи и съответни на извършеното.  

 Ето защо и по изложените съображения, съдът намира, че атакуваното НП следва да бъде потвърдено, като законосъобразно.     

Воден от гореизложеното, съдът

 

Р      Е      Ш     И      :

 

ПОТВЪРЖДАВА НП № 17- 0296- 000055/04.08.2017г.  на Началника на РУП към ОДМВР- Разград, РУ Лозница, с което на М.М.М., ЕГН ********** на основание чл.174, ал.1, т.2 от ЗДвП са му наложени глоба в размер на 1000 лв. и лишаване от право да управлява МПС за 12 месеца за нарушение на чл.5, ал.3, т.1 от същия закон.

Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

Районен съдия: