Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

                   519                                       13. 11.2017 година                                 град Разград

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД 

На девети ноември                                    две хиляди  и седемнадесета година

В публичното заседание в следния състав        

                                                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Константин Косев

Секретар: Живка Ранкова

прокурор ......................,

като разгледа докладваното от съдията 

НАХДело                                         762                                           по описа за  2017 г.

 

            За да се произнесе, съдът съобрази следното:

             Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Постъпила е жалба от „ИНТРА СИТИ БЪС“ ЕАД гр. Разград, против наказателно постановление № 37-0000375 от 17.08.2017 г.  на Началник на Областен отдел “Автомобилна администрация” гр. Разград, с което за нарушение на чл.7б, ал.1 от Закона за автомобилните превози  и на основание чл.97г, ал.1, предл.1 от  същия закон на жалбоподателя е наложено административно наказание имуществена санкция в размер на 3000 лв. Жалбоподателят моли наказателното постановление, като незаконосъобразно да бъде отменено изцяло.

           В съдебното заседание на РРС повереникът на жалбоподателя поддържа жалбата.

            За наказващия орган не се явява представител.

            Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

                Като подадена против акт подлежащ на съдебен контрол, жалбата е допустима.  Разгледана по същество същата е основателна.

                                       С обжалваното Наказателно постановление № 37-0000375 от 17.08.2017 г.  на Началник на Областен отдел “Автомобилна администрация” гр. Разград  за нарушение на чл.7б, ал.1 от Закона за автомобилните превози  и на основание чл.97г, ал.1, предл.1 от  същия закон на обжалващото дружество  е наложено административно наказание имуществена санкция в размер на 3000 лв. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №239743/12.06.2017г., съставен  от  инспектор при Областен отдел“Автомобилна администрация” гр. Русе. В акта и НП се сочи, че на 12.06.2017г.в гр. Разград в сградата на ОО „АА“ –гр. Разград, при извършена комплексна проверка на фирма „ИНТРА СИТИ БЪС“ ЕАД, притежаваща лиценз за превоз на пътници, е констатирано, че фирмата е назначила водача Т. В. Т. без карта за квалификация на водач на МПС.  

Пред РРС е разпитан като свидетел  актосъставителя Юл. С., който в показанията си потвърждава изложените в акта и НП обстоятелства. Свидетелят не може да посочи кога е назначен водача. Сочи, че същият водач нямал карта за квалификация на водача – не представил такава.

                 Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното: Съдът намира, че при издаването на АУАН и НП са допуснати нарушения на процесуалните правила, които налагат отмяна на НП. Това е така защото в НП не е отразена в пълнота релевантната фактическа обстановка. Сочи се, че обжалващото юридическо лице е назначило водач без същият да има карта за квалификация на водач на МПС.  Няма обаче никакви данни от които да се разбере кога е станало това. В НП се сочи само датата на проверката, но датата на нарушението /назначаването на конкретния водач/ не е указана по никакъв начин. Всъщност липсват каквито и да е данни от които да се направи извод към кой период може да се отнесе твърдяното нарушение. При това няма и как да се прецени дали не са изтекли съответните срокове, погасяващи административнонаказателната отговорност. Съществено е нарушен чл.57, ал.1 т. 5 от ЗАНН, който текст изисква ясно описание на нарушението, включително и посочване на мястото на извършването му. Санкционираното юридическо  лице е било лишено от възможността да научи какво му се вменява от фактическа страна и да организира защитата си. Наказателното постановление страда от порок в този смисъл, който не може да бъде отстранен чрез изясняване на фактическата обстановка в пълнота в съдебното заседание. Поради всичко това съдът намира, че НП следва да бъде отменено като незаконосъобразно.

            Водим от горното Съдът

                                                               Р     Е     Ш     И :

           ОТМЕНЯВА  Наказателно постановление № 37-0000375 от 17.08.2017 г.  на Началник на Областен отдел “Автомобилна администрация” гр. Разград, с което за нарушение на чл.7б, ал.1 от Закона за автомобилните превози  и на основание чл.97г, ал.1, предл.1 от  същия закон на „ИНТРА СИТИ БЪС“ ЕАД гр. Разград е наложено административно наказание имуществена санкция в размер на 3000 лв.  

            Решението подлежи на касационно обжалване пред Разградски Административен съд в 14 - дневен срок от съобщаването му на страните.

                                                                      

                                                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ: