Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

                   526                                         20. 11.2017 година                                 град Разград

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД 

На четиринадесети ноември                                    две хиляди  и седемнадесета година

В публичното заседание в следния състав        

                                                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Константин Косев

Секретар: Пенка Тоцева

прокурор ......................,

като разгледа докладваното от съдията 

НАХДело                                         799                                           по описа за  2017 г.

 

            За да се произнесе, съдът съобрази следното:

             Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Постъпила е жалба от В.В.Г. *** против наказателно постановление № 37-0000386 от 21.08.2017 г.  на Началник на ОО “АА” гр. Разград, с което за нарушение на чл.2, ал.1  от Наредба №41 /04.08.2008г. на МТ и на основание чл.93, ал.1, т.1, от Закона за автомобилните превози на жалбоподателя е наложено административно наказание глоба в размер на 2000 лв. Жалбоподателят моли наказателното постановление, като незаконосъобразно да бъде отменено изцяло.

            В съдебното заседание на РРС повереникът на жалбоподателя поддържа жалбата, като излага доводи за маловажност на случая.

            За наказващия орган не се явява представител.

            Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

                Като подадена против акт подлежащ на съдебен контрол, жалбата е допустима.  Разгледана по същество същата е неоснователна.

                                       С обжалваното Наказателно постановление № 37-0000386 от 21.08.2017 г.  на Началник на ОО “АА” гр. Разград на жалбоподателя В.В.Г.  за нарушение на чл.2, ал.1  от Наредба №41 /04.08.2008г. на МТ и на основание чл.93, ал.1, т.1, от Закона за автомобилните превози на му е наложено административно наказание глоба в размер на 2000 лв. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №240393/21.07.2017г., съставен  от  инспектор при Областен отдел “Автомобилна администрация” гр. Разград. В акта и НП се сочи, че жалбоподателят е спрян за проверка на 21.07.2017г.  около 09,00 ч. в Област Разград на път І -2, км. 72 до бензиностанция „Петрол“, като водач на товарен автомобил „МАН 17232“ с рег. №**** от категория ППС „№3“. Автомобилът извършвал превоз на товари за собствена сметка, с поставена табела „Превоз за собствена сметка“, със Заповед №281/21.07.2017г. по отразен маршрут гр. Русе-Бяла Варна –Русе, с отразен товар „Лако-бояджийски материали“, с уведомление за извършване на превоз за собствена сметка, оборудван с аналогов тахограф и със заверено копие към Лиценз за международен превоз на товари. Установено било, че водачът управлява товарния автомобил без да притежава Карта за квалификация на водача. Водачът притежавал свидетелство за управление на МПС категория “С”.

Пред РРС е разпитан като свидетел актосъставителя Г.  М. , който в показанията си потвърждава изложените в акта и НП обстоятелства. Автомобилът се управлявал от жалбоподателя, който извършвал превоз на товар – лако-бояджийски материали. С оглед характера на извършвания превоз и ползвания автомобил водачът следвало да притежава квалификация на водач, за което се издавала съответна карта. Водачът не притежавал такава карта и не представил такава при проверката. Към жалбата е приложено копие от протокол от 28.08.2017г., според което жалбоподателят е получил на тази дата карта за квалификация на водача и е върнал стара такава. От този документ не е ясно кога е  изтекъл срока на старата карта, но  не е спорно, че това е било в момент предхождащ проверката и към момента на проверката жалбоподателят не е имал валидна  карта за квалификация на водача /такава с действащ срок/. Валидна карта му е издадена очевидно след датата на проверката –получена на 28.08.2017г.

                 Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното: Съдът намира, че  АУАН и НП са издадени съобразно нормативните изисквания и не страдат от пороци. В АУАН е отразена фактическата обстановка с необходимата пълнота и е посочена нарушената норма, а в НП вече е очертана и разпоредбата на основата на която жалбоподателят е санкциониран. Жалбоподателят е осъществил от обективна и субективна страна състава на вмененото му нарушение. Същият е извършвал превоз на товари, като е управлявал амтомобил за чието управление се изисква да притежава категория “С”. Водачът е притежавал тази категория, но чл. 2, ал.1 от Наредба №41 от 04.08.2008г. за условията и реда за провеждане на обучение на водачите на автомобили за превоз на пътници и товари и за условията и реда за провеждане на изпитите за придобиване на начална квалификация изисква също и водачът извършващ превоз за собствена сметка /както е било в случая/ да притежава и карта за квалификация на водача. Към момента на проверката обаче  водачът не е имал  валидна Карта за квалификация на водача. При това положение същият действително е извършвал превоз без този изискуем документ. Без значение е дали водачът в предходен момент е имал такава карта, защото към момента на проверката очевидно не е имал валидна такава. Именно Картата за квалификация на водача е документът, който водачът следва да има за да извършва превози. Извършвайки процесния превоз без такава карта, той е нарушил изискванията на чл.2, ал.1  от Наредбата. Затова и правилно е прието, че жалбоподателят, в качеството си на водач, е извършвал превоз без да има изискуем документ  по смисъла на чл.93, ал.1, т.1 от ЗДвП и правилно жалбоподателят е санкциониран на основание този текст. От субективна страна според съда жалбоподателят е действал умишлено, тъй като е съзнавал обстоятелствата ангажиращи отговорността му – че не притежава изискуемата карта за квалификация. Наложеното му наказание е определено в абсолютния законов размер и не може да се поставя въпрос за намаляването му. Според съда в случая не може да се говори за маловажност на случая, тъй като става дума за съществено нарушение, свързано с недостатъчно сериозно отношение към нормативните изисквания. Този тип нарушения явно се подценяват от водачите, поради което и подходът спрямо тях изисква повишена строгост, за да се постигне осуетяването им в бъдеще.

              Поради изложеното наказателното постановление следва да се потвърди като правилно и законосъобразно. Воден от изложеното Съдът

                                                    

                                                               Р     Е     Ш     И :

           ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 37-0000386 от 21.08.2017 г.  на Началник на ОО “АА” гр. Разград, с което за нарушение на чл.2, ал.1  от Наредба №41 /04.08.2008г. на МТ и на основание чл.93, ал.1, т.1, от Закона за автомобилните превози на жалбоподателя В.В.Г. *** е наложено административно наказание глоба в размер на 2000 лв.

            Решението подлежи на касационно обжалване пред Разградски Административен съд в 14 - дневен срок от съобщаването му на страните.

                                                                      

                                                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ: