П Р И С Ъ Д А

 

                                                   2017 година                               град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

2017 година                                                                                       гр. Разград

Разградският районен съд                                                   наказателен състав

На четиринадесети ноември                                                        2017 година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                                                                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ БОРИСОВ

                           

 

Секретар: Ганка Атанасова

Прокурор:

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НЧХ дело № 393 по описа за 2017 година

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимата И.Д.Т., родена на *** г. в Р.,  в гр. С., адрес за призоваване в страната: гр.Р., общ. Р., обл.Р.****, български гражданин, работи, неосъждана, ЕГН ********** за ВИНОВНА в това, че на 30.03.2017 година в гр. Разград  е нанесла на  Р.Р.Н., ЕГН ********** лека телесна повреда изразяваща се в кръвонасядане на дясна мишница и в лява челна област; кръвонасядане с линеарни охлузвания /драскотини/  в дясна скулна и брадичкова област, с което е причинила болка и страдание - престъпление по чл.130, ал. 2 от НК, поради което и на основание чл. 78а от НК я освобождава от наказателна отговорност и й налага наказание ГЛОБА в размер на 1000 /хиляда/ лева.

ПРИЗНАВА подсъдимата И.Д.Т. ЕГН ********** за НЕВИНОВНА в това на 30.03.2017 година в гр. Разград  да е казвала „Миндил“ на Р.Р.Н., ЕГН ********** – унизително за достойнството й  в нейно  присъствие - престъпление по смисъла на чл. 146, ал. 1 от НК,  поради което и на основание чл. 304, пр. 1 от НПК я ОПРАВДАВА по повдигнатото обвинение.

НА ОСНОВАНИЕ чл. 45 от ЗЗД ОСЪЖДА подсъдимата  И.Д.Т. ЕГН ********** да ЗАПЛАТИ  на Р.Р.Н., ЕГН **********, сумата от 500,00 /петстотин/ лева, представляваща обезщетение за причинените от престъплението неимуществени вреди, ведно със законната лихва, считано от 30.03.2017 г. до окончателното им изплащане, като отхвърля предявения иск за горницата до 1500 лева, като неоснователен и недоказан.

ОТХВЪРЛЯ предявеният от Р.Р.Н., ЕГН ********** против подсъдимата И.Д.Т. ЕГН ********** граждански иск за сумата от 1500,00 лева представляващи обезщетение за причинените от престъплението по чл. 146, ал. 1 от НК неимуществени вреди, ведно със законната лихва върху тази сума, считано от 30.03.2017 г. до окончателното изплащане, като недоказан и неоснователен.

ОСЪЖДА подсъдимата И.Д.Т., ЕГН **********, да заплати на Р.Р.Н., ЕГН **********  сумата 582 /петстотин осемдесет и два лева/ лева, представляваща разноски в съдебното производство, включително адвокатско възнаграждение, а по сметка на Районен съд гр. Разград сумата 50,00 /петдесет/ лева, представляваща държавна такса върху уважения граждански иск.

          ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване  в 15 дневен срок от днес пред РОС.

 

 

 

                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: