П Р О Т О К О Л

 

2017 година                                                                                        гр. Разград

Разградският районен съд        наказателен           състав

На          втори  ноември                  2017 година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                                       

      ПРЕДСЕДАТЕЛ:  НИКОЛАЙ  БОРИСОВ

 

 

Секретар: Живка Ранкова

Прокурор:   

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

   НЧХ            дело №        536          по описа за 2017 година

На именното повикване в  13.30 часа, се явиха:

 

         ЧАСТНИЯТ тъжител, редовно уведомен в предходно с.з. лично и с повереник адв.М.П..

          ПОДСЪДИМИЯТ, редовно уведомен в предходно с.з. лично и с повереник адв.Р.М.  от АК Сливен.

          ВЕЩОТО  лице, редовно  уведомено от предходно с.з.  лично.

         АДВ.П.: Да се даде ход на делото.

         АДВ.М.: Да се даде ход на делото.

           Съдът намира, че липсват процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

                   О П Р Е Д Е Л И:

           ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

           ПРИСТЪПИ към изслушване заключението на вещото лице

           ВЕЩОТО ЛИЦЕ:   Изготвила съм СМЕ за И., описала съм установените увреждания, които съм намерила при извършения преглед по повод на което е издадено СМУ. Запознала съм се с медицинската документация, описана в ИЗ, издадено от Отделение по нервни болести, която касае хоспитализацията  на пациентката за периода 6-10 март 2017г.  Както съм посочила  в експертизата,  към момента на причиняване на травматичните увреждания, които са с характер на отток, кръвонасядания в лява теменна област, кръвонасядане в дясната слепоочна област и  болка в горния етаж на коремната стена, без видима травматична марка, обуславят  по своята медико-биологична характеристика болка и страдание. Във връзка с оплакванията, описани в анамнезата при хоспитализацията  на пациентката през м.март  в Отделението по нервни болести -  силно главоболие, световъртеж с пристъпен характер,  гадене, шум в лявото ухо, нестабилна самостоятелна походка и приетата въз основа на обективния статус и клиничните данни диагноза с описано придружаващо заболяване “състояние след черепно мозъчна травма”, считам,  че е възможно това състояние и установения неврологичен дефицит да се дължат на късни последици от преживяната травма на главата, което към момента на хоспитализацията  в Хирургично отделение обуславя временно разстройство на здравето, неопасно за живота на пострадалата. Тъй като е изминал значителен период от време и няма данни за последващото проследяване на пациентката след дехоспитализацията в амбулаторни  или болнични условия, не може да се даде отговор на въпроса какво е здравословното  състояние на пострадалата към настоящият  момент.

          АДВ.П.: Нямам въпроси, да се приеме заключението.

         АДВ.М.: Нямам въпроси, да се приеме заключението.

           Съдът

                   О П Р Е Д Е Л И:

          ПРИЕМА заключението  на вещото  лице.

          На същото за изготвяне на заключението и изслушване в с.з. да бъде изплатено възнаграждение в размер на  150 лв. от депозита, внесен по сметка на РРС от частния  тъжител ./ИЗД.РКО/.

            Съдът пристъпи към изслушване заключението  на вещото  лице по назначената в хода на съдебното  следствие СМЕ по отношение  на подсъдимият.

             ВЕЩОТО ЛИЦЕ: Поддържам изготвеното заключение. От него е видно, че по време на прегледа, който  съм осъществила на 29.12.16г.  е описана травма на  дясната ръка: насиняване на  меки тъкани върху оста на средния пръст, болка,  изразен отток на главно пръстовите стави на  втори, трети и четвърти пръсти и основните фаланги на тези пръсти с изразена асиметрия по отношение на другата  ръка и ограничени движения по осите на тези стави, моравеещо  кръвонасядане върху основата на трети пръст с диаметър около 2.5 см и върху  основната фаланга. Видно от обективната находка при прегледа се касае за удар с твърд тъп предмет, един или няколко, който удар е попаднал вертикално върху долната част на гърба на дланта на дясната ръка.  Не е изключено този удар да е получен и при вдигане на ръка за предпазване,  т. нар. предно анатомично положение на ръката. Категорично при прегледа и видно от СМУ не се намериха данни за разкъсно-контузна рана или охлузвания като източник на кървене, както беше посочено от свидетелите в предходно с.з., такива увреждания не бяха установени. Разкъсно-контузната рана и охлузванията могат да се получат от перпендикулярното въздействие на предмет с по-изразен ръб или от тангенциалното въздействие на тъпоръбест предмет. Категорично е,  че е имало удар по гърба на дланта, но той е попаднал или перпендикулярно спрямо оста на гърба на дланта,   или е имало приплъзване. Вероятно и  не е бил с такава сила с която да се стигне до разкъсване на кожния слой и да бъде причинена разкъсно-контузна рана, респективно да е имало кървене след инцидента. Ако предмета е с по-широка удряща повърхност, не е с изразен ръб, но така или иначе е твърд тъп предмет, както съм посочила в заключението, той може да е попаднал вертикално така, че  едновременно да се   увреди  основната фаланга и главната ос на третия пръст и да засегне дланно пръстовите стави на съседните пръсти. Не е изключено обаче да има два втори или  и три трети удар, но поне един със сигурност. За да се получат тези наранявания  трябва да има осъществен контакт на твърд тъп предмет с прилагане на сила, ако е  цепено дърво    и дървото е  отхвръкнало и паднало, но това е хипотеза.

          Съдът

                   О П Р Е Д Е Л И

ПРИЕМА заключението на вещото лице.

          На същото за изготвяне на заключението  и изслушване в с.з.  да бъде изплатено възнаграждение 150 лв. от депозита, внесен от подсъдимият  по сметка на РС Разград. /ИЗД.РКО/

           Съдът докладва постъпила справка от ОД МВР Разград с приложени информационна  карта за дейност на наряда, заверено копие и докладна записка заверено копие.

           АДВ.П.: Запознати сме,  да се приемат.

           АДВ.М.  Запознати сме, да се приемат.

           Съдът

         О П Р Е Д Е Л И:

            ПРОЧИТА и приобщава към доказателствата по делото  справка  от ОД МВР Разград с приложени информационна карта за дейност на наряда, заверено копие и докладна записка заверено копие.

          АДВ.П.:  Няма да соча други доказателства.

         АДВ.М.: Няма да соча други доказателства.

           СЪДЪТ дава почивка.

           ПРЕДОСТАВЯ  възможност на страните да преговарят за постигане на спогодба.

         След дадената почивка заседанието продължи в 14.00 ч. с участието на частния тъжител, повереника му, подсъдимият  и защитника.

           АДВ.М.: В днешното с.з. страните постигнахме  помирение, същите са съседи, живеят къща до къща, желаят занапред и в интерес на добрите отношения за в бъдеще да бъдат прекратени двете дела, които водят помежду си – едното 536/2017г. по описа на РС Разград, а др. в нчхд 209/2017г. по описа на РОС.  като моят доверител и подс. по настоящото производство се задължава да оттегли частната тъжба  по нчхд 28/2017. по описа на РС Разград, предмет на въззивната проверка по внчхд 209/2017г., а  тъжителката да оттегли тъжбата си по настоящото дело.

         АДВ.П.: Съгласни сме с така постигнатото споразумение.

ЧАСТНИЯТ ТЪЖИТЕЛ: Съгласна съм да оттеглям тъжбата си по настоящото дело.

ПОДСЪДИМИЯТ Д.М.: Доброволно постигнахме спогодбата и съм съгласен да оттегля частната си тъжба по нчхд 28/2017г. по описа на РС Разград, предмет на въззивно разглеждане по внчхд 209/2017г. по описа на РОС до приключване на съдебното следствие по въззивното дело.

Съдът като съобрази така заявеното от страните и на осн.  чл.24 ал.4 т.4 от НПК

         О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по нчхд 536/2017 г. по описа на РС Разград, като на основание чл. 24 ал.4 т.3 от НПК  ОДОБРЯВА постигнатата спогодба  между частния тъжител Д.Г.Н. и подс. Д.М.М.  съгласно която частния тъжител Д.Г.Н. оттегля частната си тъжба по нчхд 536/2017г. по описа на РС Разград, а подс. Д.М.М. се ангажира да оттегли частната си тъжба по нчхд 28/2017г. по описа  на РС Разград, присъдата по което е на въззивна проверка по внчхд 209/2017г. по описа на РОС до приключване на съдебното следствие пред въззивния съд.

Определението за прекратяване на производството е окончателно и не подлежи на обжалване. 

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в     14.07 ч.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в с.з.

 

 

 

                                       

СЕКРЕТАР:                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ: