П Р О Т О К О Л

 

 

2017 година                                                                                    гр. Разград

Разградският районен съд                                              наказателен състав

На  двадесет и трети ноември                                              2017 година

В публично заседание в следния състав:

 

 

                                                                                                                                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ БОРИСОВ

                                                               СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

Секретар:  Ганка Атанасова

Прокурор:

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НЧХ дело №  706  по описа за 2017 година

На именното повикване в 13,30  часа, се явиха:

ЧАСТНИЯТ тъжител редовно уведомен в предходно съдебно заседание лично и с повереник адв. Хр.

ПОДСЪДИМИЯТ редовно уведомен в предходно съдебно заседание лично и със защитник адв. С. А..

         СВИДЕТЕЛЯТ редовно призован лично.

АДВ. ХР.: Да се даде ход на делото.

АДВ. А.: Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ намира, че липсват процесуални пречки по даване ход на делото, поради което

                   О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

         СНЕМА самоличността на свидетеля.

Р.Т.С. – 43 г., бълг. гражданин, с висше образование, неомъжена, неосъждана, без родство със страните.

ПРЕДУПРЕДЕНА за наказателната отговорност по чл. 290 от НК, същата обеща да говори истината.

СВИДЕТЕЛЯТ Р.С.:***, началник отдел “Административен”. Познавам подсъдимия. Дойде в приемен ден на директора на ОДМВР – Разград и подаде жалба срещу началника на РУ МВР – Лозница Б.С. /свид. сочи частния тъжител/. Присъствах на разговора с директора и подсъдимия, водих протокола. Стана ми ясно, че на подсъдимия му е бил съставен акт за управление на МПС без регистрационни табели, след което се е явил в РУ МВР - Лозница и Б.С. го е напсувал. Казал му  е, че ще го арестува. При постъпила такава жалба се образува проверка за изясняване на сигнала, дали е основателен или не. Назначава се комисия която  разследва случая. Назначи се комисия, която установи, че сигнала е неоснователен. Аз не съм участвала в комисията. Не съм присъствала на изслушването на частния тъжител. Съществува практика след приключване на проверката материалите да се изпращат в прокуратурата. Това става във всички случаи. Когато е дисциплинарна проверка разпоредена по чл. 205, ал. 2 от ЗМВР, тогава се издава заповед и материалите се изпращат в дирекция “Човешки ресурси” в МВР – София. Когато няма заповед  материалите не влизат в кадровото досие на лицето. Факта на извършената срещу Б.С. проверка е станал известен на комисията.

АДВ. ХР.: Нямам въпроси. Да се освободи свидетеля от залата.

АДВ. А.: Нямам въпроси. Да се освободи свидетеля от залата.

ПО СЪГЛАСИЕ на страните свидетелят се освободи от съдебната зала.

АДВ. ХР.: Нямам други искания. С подсъдимият и неговият защитник постигнахме конкретни параметри за помирение.

АДВ. А. : Постигнали сме споразумение за помирение.

АДВ. ХР.: Помирението, което частният тъжител предлага включва ангажимента на подсъдимия да поднесе своите извинения  за опозоряващи обстоятелствата, които е изложил пред директора на ОДМВР – Разград, относно изложеното в жалбата му. Също така подсъдимият да се задължи да заплати обезщетение за претърпените неимуществените вреди на частният тъжител в размер на 1800,00 лева, като са предвидени четири падежа, а именно 500,00 лева до 30.04.2018 г.; 500,00 лева до 31.08.2018 г.; 500,00 лева до 31.12.2018 г. и 300 лева до дата 30.04.2019 г. като тъжителят посочва банкова сметка ***. Банковата сметка е IBAN ***, PIB  ****. С това подсъдимият се съгласява да не се изказва по адрес на тъжителя, които накърняват доброто му име. Подсъдимият се задължава да заплати на тъжителя разноските по настоящото дело в общ размер на 500 лева, представляващи адвокатско възнаграждение в срок до 15.12.2017 г. Всички разноски сторени от подсъдимия по настоящото дело включително и адвокатско възнаграждение остават за подсъдимия. Подсъдимият дължи законна лихва на тъжителя при просрочване на уговорените плащания на паричното обезщетение и разноските по делото. С оглед постигнатото споразумение тъжителят се задължава в съдебно заседание по делото след одобряване на същото да направи изявление, че желае прекратяване поради настъпило помирение между страните. Подсъдимият ако не заплати в уговорените срокове по-горе дължимото парично обезщетение или разноските на тъжителя, като наруши дори един от посочените падежи то остатъка на цялото незаплатено до него момент парично обезщетение или разноски става изискуем и се дължи от подсъдимия, като за това тъжителят може да се снабди с изпълнителен лист за незаплатения остатък и да иска принудително изпълнение по реда на ГПК.

АДВ. А.: Падежите на паричните обезщетения, които ще заплаща подзащитният ми бяха договорени с нас и разноските,  подзащитният ми няма нищо против да се извини в съдебно заседание.

ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам за какво става въпрос. На четири пъти трябва да платя сумата и адвокатските разноски. Извинявам се на г-н Б.С. заради  жалбата. Извинявам се дето написах жалба, че ме попържа. Извинявам се за това, че пред директора съм твърдял, че ме е псувал.

ЧАСТНИЯТ ТЪЖИТЕЛ: Приемам извинението. Има от моя страна постигнато пълно помирение.

ПОДСЪДИМИЯТ: Помирявам се.

СЪДЪТ като съобрази, така заявеното от страните на основание чл. 24, ал. 5, т. 3 от НПК

                   О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по НЧХД № 706/2017 г. по описа на РРС поради постигнато между страните помирение вписано в съдебния протокол.

УВЕДОМЯВА частният тъжител, че в хипотезата на предложение 2 на чл. 24, ал. 5, т. 3 от НПК  може да иска възобновяване на делото.

Препис от протокола след изтичане на 3 дневния срок за изготвянето му да се предостави на страните.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 13,51 ч.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: