П Р О Т О К О Л

 

2017 година                                                                                       гр. Разград

Разградският районен съд                                                   наказателен състав

На   двадесет и седми ноември                                                      2017 година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                                                                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

 

Секретар: Галя Мавродинова

Прокурор: ВЕСЕЛИН ЯКИМОВ

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

ЧН дело № 836 по описа за 2017 година

 На именното повикване в 13.30 часа, се явиха:

 

МОЛИТЕЛЯТ редовно призован, явява се лично.

ЗА РРП се явява прокурор Якимов.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

МОЛИТЕЛЯТ: Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ намира, че липсват процесуални пречки по даване ход на делото, поради което

                    О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ДОКЛАДВА постъпилата молба за реабилитация по чл. 87 от НК.

МОЛИТЕЛЯТ: Поддържам молбата си. Моля да приемете приложените към нея писмени доказателства. Водя един свидетел, който е мой приятел, и бивш кмет на гр. Лозница. Казва се В. О.

ПРОКУРОРЪТ: Молбата е допустима. Няма да соча други доказателства.

СЪДЪТ

          О П Р Е Д Е Л И:

ПРИОБЩАВА към материалите по делото приложените към молбата писмени доказателства – справка за съдимост, удостоверение от съдебно изпълнителна служба при Районен съд гр. Разград, удостоверение от РОП, удостоверение от ТД на НАП гр. Варна.

ДОПУСКА до разпит в качеството на свидетел В. О.

СНЕМА самоличността му.

В. Д. О. – 59 год., бълг. гражданин, с висше образование, женен, неосъждан, без родство с молителя.

СВИДЕТЕЛЯТ предупреден за наказателната отговорност  по чл. 290 от НК, и същия обеща да говори истината.

СЪДЪТ пристъпи към разпит на свидетеля.

СВИДЕТЕЛЯТ ВЕХБИ ОСМАНЛЪ: Познавам молителя С. от 15 години. Някъде през 2005 година той дойде в гр. Лозница. Всеки ден се виждахме преди. Сега пак се виждаме. Аз държа ресторанта в гр. Лозница. Цяла Лозница познавам, бил съм **** два мандата на гр. Лозница. Той има частен бизнес, прави гуми, мие коли. Помня, че преди пет, шест години го лишиха за алкохол, но сега не употребява алкохол. Откакто му взеха книжката, той не пие алкохол и грам дори. Той си гледа семейството, познавам го като добър човек, ожени дъщерите си. Едната му дъщеря е в Германия, а другата се омъжи за турски гражданин. Не е конфликтен. Алкохолът му влияеше, но откакто не пие си е абсолютно нормален, гледа си семейството, работи си.

МОЛИТЕЛЯТ: Няма да соча други доказателства.

ПРОКУРОРЪТ: Няма да соча други доказателства.

СЪДЪТ с оглед изявлението на страните счете делото за изяснено от фактическа страна и

          О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

МОЛИТЕЛЯТ: Моля да ме реабилитирате. Аз вече не се занимавам с нищо, гумаджия съм. Имам една малка клетка и работя с жена ми. Събота и неделя обичам да ходя на лов, и искам да имам свидетелство за притежаване на пушка. Не съм такава личност.

ПРОКУРОРЪТ: С оглед на представените доказателства считам молбата на молителя за основателна. Същият е осъден с две влезли в сила присъди, по първата е реабилитиран по право. Предмет е следващата присъда, по която трябва да бъде реабилитиран, тази по НОХД № 943/11 година на Районен съд гр. Разград. Видно е, че от изтичане на изпитателния срок на 18.10.2014 година са изтекли повече от три години, същият период е изтекъл и от наказанието „лишаване от права”, което кумулативно му е било наложено с тази присъда. Налице са основанията на чл. 87 от НК. Видно от удостоверенията и от разпита на свидетеля молителя е коригирал поведението си. Считам, че молбата е основателна и няма пречка да бъде реабилитиран молителя.

СЪДЪТ се произнесе с определение.

ДОКЛАД НА СЪДЪТ: Настоящата молба за реабилитация е депозирана на 18.10.2017 година с вх. № 10568 по описа на Районен съд гр. Разград. Към молбата молителя прилага свидетелство за съдимост, от което е видно, че молителя Х.Х.С., ЕГН ********** е осъждан с две отделни влезли в сила присъди, а именно с присъда от 21.03.2005 година по НОХД № 673/04 г. по описа на Районен съд гр. Свиленград, влязла в сила на 05.04.2005 година му е наложено едно общо наказание в размер на 6 месеца лишаване от свобода и глоба в размер на 130 лв., чието изпълнение на основание чл. 66, ал. 1 от НК е отложено за изпитателен срок от 3 години  за извършени от него престъпления по чл. 279, ал. 1 от НК. Със споразумение № 710/18.10.2011 година по НОХД № 943/11 г. на Районен съд гр. Разград, влязло в сила на същата дата 18.10.2011 година е одобрено споразумение по силата на което същия е осъден на три месеца лишаване от свобода, чието изпълнение на основание чл. 66, ал. 1 от НК е отложено за изпитателен срок от 3 години, както и на 6 месеца лишаване от право да управлява МПС, като е приспаднато времето от което е бил лишен по административен ред от това право считано от 16.10.2011 година за извършено от него престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК. От отбелязванията към присъдата е видно, че на 17.04.2012 година е изтърпяно наказанието лишаване от право да управлява МПС. От изложеното следва ,че по отношение на първото осъждане макар това да не е отбелязано в свидетелството за съдимост е налице реабилитация по право по чл. 86, ал. 1, т. 1 от НК, и в случая липсва правен интерес от реабилитация по чл. 87 от НК по отношение на това осъждане, тъй като ноторно известен е факта и практиката на ВКС е в този смисъл, че при реабилитацията по право по чл. 86 от НК и при реабилитацията по чл. 88а от НК, т.н. „абсолютна” реабилитация, съдът не се произнася с нарочен съдебен акт, а е предмет на съдебно администриране. Правен интерес за реабилитация по чл. 87 от НК е налице досежно второто осъждане.

Съгласно разпоредбата на чл. 87, ал. 1 от НК такава се допуска при наличието на няколко кумулативно дадени в закона предпоставки, а именно от изтичане на срока на наложеното с присъдата или намалено с работа, или помилване на наказание да е изтекъл срок от 3 години, в който молителя да не е извършил друго престъпление наказуемо с лишаване от свобода, или по-тежко наказание, да е имал добро поведение, и ако при умишлено престъпление са причинени вреди те да са възстановени. Съгласно ал. 3 на същия член когато наред с наказанието лишаване от свобода е наложено и наказание „лишаване от права”, или „пробация”, за да се постанови реабилитация трябва да е изтекъл срокът на това наказание, а когато е наложена глоба, тя трябва да е платена. В случая срокът за съдебна реабилитация по този текст по отношение на цитираното осъждане по НОХД № 943/11 г. на Районен съд гр. Разград започва да тече след изтичане на изпитателния срок на постановеното лишаване от свобода, т.е. срокът за реабилитация започва да тече от 18.10.2014 година.Към този момент наказанието „лишаване от права” вече е било изтърпяно от отбелязванията по присъдата. Установеният от закона тригодишен срок от изтърпяване на наказанието в случая изтича на 18.10.2017 година, денят в който е подадена и молбата за реабилитация.

От приложените към молбата писмени доказателства - удостоверение от РОП е видно, че спрямо молителя С. към 03.10.2017 година няма образувани и неприключили наказателни производства и повдигнати обвинения за престъпления от общ характер. Спрямо същия няма образувани изпълнителни дела за събиране на държавни вземания както в ТД на НАП гр. Варна така и в съдебно изпълнителна служба при Районен съд гр. Разград, т.е. може да се приеме, че в случая същия е имал добро поведение и в течение на три годишния срок от изтичане срока на наложеното му с присъдата наказание не е извършил друго престъпление наказуемо с лишаване от свобода, или по-тежко наказание. Фактът, че същия е имал добро поведение в този 3 годишен срок се потвърждава и от показанията на разпитания пред съда свидетел В. О. С оглед на изложеното, съдът намира, че в случая са налице кумулативно дадените от закона предпоставки за допускане на съдебна реабилитация по чл. 87, ал. 1 от НК по отношение осъждането на молителя Х.Х.С. по НОХД № 943/11 г. на Районен съд гр. Разград. Ето защо, съдът

          О П Р Е Д Е Л И:

ДОПУСКА СЪДЕБНА РЕАБИЛИТАЦИЯ по реда на чл. 87, ал. 1 от НК по отношение на молителя Х.Х.С., ЕГН **********,*** по отношение осъждането му по НОХД № 943/11 г. по описа на Районен съд гр. Разград.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да бъде обжалвано и протестирано пред Окръжен съд гр. Разград в 7 дневен срок от днес по реда на глава 21 от НПК.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 13.57 часа.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: