П Р О Т О К О Л

 

2017 година                                                                                        гр. Разград

Разградският районен съд                                                   наказателен състав

На   двадесет и първи ноември                                                      2017 година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                                                                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ БОРИСОВ

                            СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: К.С.

                                                                            С.Б.

 

Секретар: Галя Мавродинова

Прокурор: ВЕСЕЛИН ЯКИМОВ

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

ЧН дело № 840 по описа за 2017 година

 На именното повикване в 13.30 часа, се явиха:

 

ЗА РРП се явява прокурор Якимов.

ОСЪДЕНИЯТ А.В.С. редовно призован, лично.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

ОСЪДЕНИЯТ: Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ намира, че липсват процесуални пречки по даване ход на делото, поради което

                    О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ДОКЛАДВА производството по реда на чл. 25, във вр. с чл. 23, ал. 1 от НК по постъпило в съда постановление на РРП, с което се предлага на осъдения А.В.С., ЕГН **********,***, да бъде определено едно общо наказание по влезлите в сила присъди по НОХД № 190/16 г. на РС гр. Исперих, и по НОХД № 629/17 г. по описа на РРС.

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам предложението. Няма да соча други доказателства.

ОСЪДЕНИЯТ: Няма да соча други доказателства.

СЪДЪТ докладва справка за съдимост на осъдения, с приложени към нея два броя бюлетини за осъжданията, справка от Министерство на правосъдието ГДИН,  ОСИН гр. Велико Търново, РСИН гр. Разград.

ПРОКУРОРЪТ: Да се приемат писмените доказателства.

ОСЪДЕНИЯТ: Да се приобщят доказателствата по делото.

СЪДЪТ

          О П Р Е Д Е Л И:

ПРИОБЩАВА към доказателствата по делото два броя бюлетини за осъжданията, справка от Министерство на правосъдието ГДИН,  ОСИН гр. Велико Търново, РСИН гр. Разград.

СЧЕТЕ делото за изяснено и

          О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

ПРОКУРОРЪТ: осъденият е осъден с две присъди, по които му е определено наказание пробация. Налице са основанията за определяне на едно общо наказание в размер на по-тежкото, а именно това по НОХД № 190/16 г. на РС Исперих, по което същия е бил осъден с две мерки: задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 8 месеца, и задължителни пробационни срещи с пробационен служител за срок от 8 месеца. С оглед на факта, че същия е осъждан два пъти и определяме това общо наказание считам, че за да изпита някаква тежест на наказателна отговорност по второто деяние, което е било за тежко престъпление считам, че са налице основанията за завишаване на размера на мерките с четири месеца.

ОСЪДЕНИЯТ: Искам за пробация.

СЪДЪТ се оттегли на съвещания и обяви, че ще се произнесе с определение в 13.50 часа.

СЪДЪТ, за да се произнесе, съобрази следното: Видно от справката за съдимост на осъдения и приложените 2 бр. бюлетини, по отношение на същия са налице влязло в сила определение по НОХД № 190/16 г. по описа на РС Исперих за одобряване на споразумение, с което осъдения се е признал за виновен в извършване на престъпление на 23.02.2016 година в с. Подайва, обл. Разград по смисъла на чл. 144, ал. 3, във вр. с ал. 2 от НК и е приел да изтърпи наказание пробация, изразяваща се в задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 8 месеца с периодичност два пъти седмично, и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 8 месеца. Определението е влязло в сила на 17.11.2016 година. С определение по НОХД № 629/17 г. по описа на РРС за одобряване на споразумение, съгласно което осъдения се е признал за виновен в извършване на 30.10.2009 година в гр. Разград престъпление по смисъла на чл. 316, пр. 1, във вр. с чл. 308, ал. 2, във вр. с ал. 1 от НК, и е приел да изтърпи наказание пробация, изразяваща се в задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 7 месеца с периодичност два пъти седмично, както и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 7 месеца. Споразумението влязло в сила на 21.09.2017 година. Видно от така изложеното, безспорно са налице основанията по чл. 25, във вр. с чл. 23, ал. 1 от НК по посочените осъждания да бъде определено едно общо наказание в размер на по-тежкото от тях, а именно това по НОХД № 190/16 г. по описа на РС Исперих. Видно обаче от приобщената по делото справка от РСИН гр. Разград, пробационна служба гр. Разград, звено Исперих, това наказание е изтърпяно от осъдения за периода от 06.12.2016 година до 07.08.2017 година. По този начин след зачитане на изтърпяната част от определеното общо наказание подсъдимия ще избегне изтърпяването на каквато и да е част от наказанието по НОХД № 629/17 г. по описа на РРС. Съдът, като взе предвид трите престъпни деяния описани в справката за съдимост на осъдения намира, че едно такова отклоняване от изтърпяването на наказанието по НОХД № 629/17 г. по описа на РРС би породило и затвърдило едно чувство на безнаказаност у подсъдимия, което от своя страна пък не би осъществило целите на наказанието по чл. 36 от НК. Поради това намира за основателно и предложението на представителя на държавното обвинение за увеличаване размера на общото наказание с четири месеца. Мотивиран така, и на основание чл. 25, във вр. с чл. 23, ал. 1 от НК, съдът

          О П Р Е Д Е Л И:

ОПРЕДЕЛЯ едно общо наказание по влезлите в сила присъди на осъдения А.В.С., ЕГН **********, по НОХД № 190/16 г. по описа на РС Исперих и НОХД № 629/17 г. по описа на РРС в размер на по-тежкото от тях, а именно ПРОБАЦИЯ, включваща следните пробационни мерки:

А. ЗАДЪЛЖИТЕЛНА РЕГИСТРАЦИЯ ПО НАСТОЯЩ АДРЕС за срок от ОСЕМ МЕСЕЦА с периодичност ДВА ПЪТИ СЕДМИЧНО.

Б. ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ПЕРИОДИЧНИ СРЕЩИ С ПРОБАЦИОНЕН СЛУЖИТЕЛ за срок от ОСЕМ МЕСЕЦА.

НА ОСНОВАНИЕ чл. 24 от НК УВЕЛИЧАВА  размера на така определеното общо наказание С ЧЕТИРИ МЕСЕЦА и ПОСТАНОВЯВА  осъдения А.В.С., ЕГН **********, да изтърпи наказание ПРОБАЦИЯ, включваща следните пробационни мерки:

А. ЗАДЪЛЖИТЕЛНА РЕГИСТРАЦИЯ ПО НАСТОЯЩ АДРЕС за срок от ДВАНАДЕСЕТ МЕСЕЦА с периодичност ДВА ПЪТИ СЕДМИЧНО.

Б. ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ПЕРИОДИЧНИ СРЕЩИ С ПРОБАЦИОНЕН СЛУЖИТЕЛ за срок от ДВАНАДЕСЕТ МЕСЕЦА.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване  в 7 дневен срок от днес пред РОС.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 13.52 часа.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                                       2.