П Р О Т О К О Л

 

 

2017 година                                                                                        гр. Разград

Разградският районен съд                                            наказателен        състав

На      втори ноември                                                                      2017 година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:  КОНСТАНТИН КОСЕВ

                           СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: Я.П.

                                                                       Х.М.   

        

Секретар: Пенка Тоцева

Прокурор: ДЕСИМИРА НЕДКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело №     688      по описа за 2017 година

На именното повикване в 15:20 часа, се явиха:

 

         ЗА Районна прокуратура гр. Разград прокурор Недкова

         ПОДСЪДИМИЯТ се явява лично и с адв. С. от преди

         ЗА НОИ не се явява представител

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

АДВ. С.: Да се даде ход на делото.

         СЪДЪТ

О П Р Е Д Е Л И:

         ДАВА ход на делото.

         СНЕМА самоличността на подсъдимия

         Х.Н.Х. – ЕГН **********,***, женен, неосъждан

         Получил съм препис от обвинителния акт.

         СЪДЪТ докладва постъпилия граждански иск от НОИ, с който се претендира осъждане на подсъдимия за сумата 2997.23 лева, ведно със законната лихва от датата на увреждането.

         ПРОКУРОРЪТ: Гражданският иск е допустим. Да се приеме за съвместно разглеждане .

         АДВ. С.: Моля да не се допуска до съвместно разглеждане предявения гражданския иск. Представям и моля да приемете писмени доказателства, че сме платили изцяло размера на главницата. Така предявения гр. иск от страна на пострадалото лице е за главница и лихви, а за да сключим споразумението с РРП е достатъчно като основание да се плати единствено и само главницата. Ако се допусне до разглеждане гражданския иск, това би затруднило както процеса, така и би станало пречка за сключване на споразумение. Още повече, че допускането на граждански иск не е задължително. А от писмените доказателства, които представяме, е видно че е заплатена по банков път изцяло претендираната главница.

         СЪДЪТ, намира че гражданският иск не следва да бъде приеман за съвместно разглеждане в настоящия процес. Доколкото се представят данни, че претенцията по гражданския иск е погасена, а не се явява представител на ощетеното юридическо лице да заяви становище по този въпрос, то съдът намира че допускането на гражданския иск към момента би затруднило разглеждането на процеса, би наложило отлагане на делото, ново призоваване на представителя на ощетеното юридическо лице, което към момента съдът не намира за необходимо, ето защо

О П Р Е Д Е Л И:

         НЕ допуска за съвместно разглеждане в настоящия процес гражданския иск предявен от НОИ, с който се претендира подс. Х.Н.Х. да бъде осъден да заплати на същото юридическо лице сумата от 2997.23 лв., ведно със законната лихва, считано от датата на увреждането.

         СЪДЪТ разяснява правата на страните в процеса.

         ПРОКУРОРЪТ: Нямам искания за отводи, по доказателствата. С оглед заявеното желание от подсъдимия и защитника му за сключване на споразумение, моля да ни дадете възможност да договорим такова.

         АДВ. С.: Нямам искания за отводи .моля да приемете представените доказателства. Постигнали сме с Районна прокуратура гр. Разград споразумение и моля да бъде променен реда на съдебното следствие.

         СЪДЪТ докладва представеното споразумение за решаване на делото в съдебно заседание.

         ПРЕМИНАВА към разглеждане на делото по реда на гл. 29 НПК.

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам споразумението. Няма да соча други доказателства.

АДВ. С.: Поддържам споразумението. Няма да соча други доказателства.

СЪДЪТ счете делото за изяснено от фактическа страна и

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

         ПРОКУРОРЪТ: Считам, че споразумението не противоречи на закона и морала, поради което предлагам да го одобрите.

         АДВ. С.: Считам, че споразумението не противоречи на закона и морала и моля да го одобрите. Възстановени са всички имуществени вреди.

ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението.

         СЪДЪТ, намира че представеното споразумение не противоречи на закона и морала, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

         ОДОБРЯВА сключеното между  Х.Н.Х. – подсъдим, представляван от защитника си адв. Ем. С. *** и Районна прокуратура гр. Разград, представлявана от прокурор Д. Недкова споразумение, съгласно което:

І. Подсъдимият Х.Н.Х., ЕГН **********, български гражданин, със средно образование, женен, безработен, неосъждан, живущ ***, СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН за това, че: за времето от 14.02.2011 г. до 30.04.2012 г., включително, в гр. Разград, в условията на продължавано престъпление, чрез използване на неистински официален документ - Експертно решение № 0117/14.01.2011г., на който е придаден вид, че е издаден от ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ „Св.Иван Рилски“-гр. Разград, приложен към Заявление с вх.№ МП-2542/14.02.2011г. за отпускане на лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване и Заявление с вх.№ МП-2543/14.02.2011г. за отпускане на социална пенсия за инвалидност, представен чрез служител на Районно управление „Социално осигуряване“-гр. Разград /ТП на НОИ-гр. Разград/ до Директора на Районно управление „Социално осигуряване“-гр.Разград /ТП на НОИ- гр. Разград/, получил без правно основание чуждо движимо имущество– парични средства, представляващи изплатени лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване и социална пенсия за инвалидност, на обща стойност 2997,23лева, собственост на Национален осигурителен институт гр.София, с намерение да го присвои - престъпление по чл. 212б, ал. 1, т. 1 във връзка с чл. 212, ал. 1 във връзка с чл. 26, ал. 1 НК.

ІІ. Страните се споразумяха за така извършеното престъпление по чл. 212б, ал. 1, т. 1 във връзка с чл. 212, ал. 1 във връзка с чл. 26, ал. 1 НК на подсъдимият  Х.Н.Х. да бъде наложено при условията на чл.54 НК НАКАЗАНИЕ: „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ за срок от ЧЕТИРИ  МЕСЕЦА, като на основание чл. 66, ал. 1 НК изпълнението на така определеното наказание се отлага за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

Възпитателната работа по отношение на подсъдимия Х.Н.Х. се възлага на ПИ при РУ МВР-гр.Разград по местоживеенето му.

ІІІ. Имуществените вреди причинени с престъплението са възстановени на ощетените юридически лица - Национален осигурителен институт- гр. София.

ІV. Приложените по делото като писмени доказателства оригинали на:

1.  Заявление вх.№ МП-2542/14.02.2011 г. за отпускане на лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване /л.29,30/ и Заявление вх.№ МП-2543/14.02.2011 г. за отпускане на социална пенсия за инвалидност /л.32/ да се върнат на ТП на НОИ- гр.Разград, като заверено копие от съответния документ да остане приложен по делото.

2. Експертно решение № 0117/14.01.2011г., на който е придаден вид, че е издаден от ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ „Св.Иван Рилски“-гр.Разград /л.69/ на основание чл. 53, ал. 1, б. “а“ от НК, да се отнеме в полза на държавата и да остане  приложен към делото.

V. Направените по делото разноски в размер на 225,18 лева се възлагат на подсъдимия Х.Н.Х. и следва да бъдат заплатени по сметка на ОДМВР- гр.Разград.

 VІ. Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

VІІ. Подсъдимият Х.Н.Х. декларира, че е съгласен изцяло и безусловно със съдържанието на настоящото споразумение, както и че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

СЪДЪТ

О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по нохд. № 688/2017 г. по описа на Районен съд гр. Разград.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 15.35 ч.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

 

 

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  1.                                  2.