П Р О Т О К О Л

 

2017 година                                                                                       гр. Разград

Разградският районен съд        наказателен                                        състав

На  шестнадесети   ноември                                                    2017 година

В публично заседание  в следния състав:

                                                                                                               

                                                                                                                                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ БОРИСОВ

                                 СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: С.С.

                                                                                 М.С.

 

                                                                   

Секретар: Даринка Димитрова

Прокурор: Северина Монева

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

ОХ. дело №  908   по описа за 2017 година

На именното повикване в    11.30      часа, се явиха:

ЗА РРП се явява прокурор Монева.

ПОДСЪДИМИЯТ, редовно призован, се явява лично и със защитник адв. В. ***.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото. Представям доказателства за връчена призовка и обв. акт на подсъдимия.

АДВ. В.: Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ намира, че липсват процесуални пречки по даване ход на делото, въпреки влезлите в сила от 05.11.17 г. изменения в НПК обн. ДВ бр.63/17 г. предвидените разпоредби относно разпоредителното заседание не се отнасят до провеждане на производството по реда на глава 27 НПК по който ред делото служебно е насрочено от съдията докладчик, от друга видно от мат.по ДП касае се за проведено бързо производство по реда на глава 24 НПК, поради което

                   О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ДОКЛАДВА постъпила молба, с която е предявен за съвместно разглеждане гр.иск от  пострадалото лице Х. Х. против подсъдимия  и негов родител.

СЪДЪТ с оглед разпоредбата на чл. 359, ал.3 и ал.4 НПК намира така депозираната искова молба за недопустима, поради което

                   О П Р Е Д Е Л И:

 

ВРЪЩА постъпилата молба, с която е предявен за съвместно разглеждане гр.иск от пострадалото лице Х. Х. против подсъдимия  и негов родител на адв. Ст. Д..

СНЕМА самоличността на подсъдимия.

М.Е.Х. – роден на *** ***, български гражданин, основно образование, ученик, неосъждан, ЕГН **********,***. С.

СЪДЪТ запознава страните с правото на отвод срещу член на съд.състав, прокурорът, секретаря, да правят док-вени искания и по реда на съдебното следствие.

ПРОКУРОРЪТ: Нямам искания за отводи. Моля делото да премине по реда на глава 29 НПК, тъй като сключихме споразумение, което представям.

АДВ. В.: Нямам искания за отводи. Моля производството да премине по реда на глава 29 НПК, тъй като с прокурорът сключихме споразумение.

СЪДЪТ като съобрази така заявеното от страните и депозираното по реда на чл.384, ал.1 НПК споразумение постигнато между тях за решаване на делото, намира, че за престъплението, за което на подсъдимия е повдигнато обвинени е внесен обв. акт проц. закон допуска производството по делото да приключи със споразумение между страните, не са налице отрицателните предпоставки на чл.381, ал.2 НПК, не са причинени съставомерни имуществени вреди, които да подлежат на обезщетяване или обезпечаване, депозираното споразумение съдържа реквизитите посочени в чл.381, ал.5 и 6 НПК, поради което съдът намира, че са налице проц. предпоставки производството по делото да протече по реда на глава 29 НПК. Мотивиран така съдът

                   О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРЕМИНВАВА към производството по реда на глава 29 НПК.

ДОКЛАДВА постъпило в условията на чл.384, ал. 1 НПК споразумение постигнато между РРП представлявана от прокурор Монева от една страна, от друга подсъдимия М.Е.Х. – ЕГН ********** обв. по ДП № 1873 – ЗМ – 588/17 г. по описа на РУ МВР Разград за извършено от него на 20.10.17 г. в с. Дянково, общ. Разград престъпление по чл.131, ал.1, т.12 , пр.1 вр. чл.129, ал.1 вр. чл.63, ал.1, т.3 от НК и защитника му адв. Р. В. ***.

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам споразумението. Няма да соча други доказателства.

АДВ. В.: Поддържам споразумението. Няма да соча други доказателства.

СЪДЪТ по реда на чл.382, ал.4 НПК към подсъдимия: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно го подписах.

СЪДЪТ като съобрази така заявеното от страните на осн.чл.382, ал.6 НПК

                   О П Р Е Д Е Л И:

 

ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на окончателното споразумение, което се подписва от прокурорът, защитника и подсъдимия.

С П О Р А З У М Е Н И Е

за решаване на наказателното производство

по НОХД № 908/2017 г. по описа на РС- Разград

 

Днес, 16.11.2017г., в гр. Разград, на основание чл. 384 вр. чл. 381-383 НПК се сключи настоящото споразумение за решаване на НОХД № 908/2017 г. по описа на Районен съд- Разград между Северина Монева- прокурор в Районна прокуратура- Разград и адв. Р.В.- защитник на подсъдимия М.Е.Х., по силата на което:

І. Страните се съгласяват НОХД № 908/2017 г. по описа на РС- Разград да бъде решено със споразумение и да не се провежда съдебно разглеждане по общия ред.

ІІ. Подсъдимият М.Е.Х., ЕГН **********, роден на *** ***, български гражданин, с основно образование, неженен, ученик, неосъждан, постоянен и настоящ адрес:***, се признава за виновен за това, че на 20.10.2017 год. в с. Дянково, общ. Разград, чрез нанасяне на удари с юмруци в областта на главата и тялото, причинил средна телесна повреда на Х. А. Х. от с. Дянково, общ. Разград, изразяваща се в счупване на клиничната коронка на първи горен и долен леви резци с травматичен пулпит, които по своята медико-биологична характеристика обуславят трайно затруднение на дъвкателната функция /фаза на отхапване/ и затруднение в говора /фъфлене/ за срок повече от един месец, като деянието е извършено по хулигански подбуди и макар и непълнолетен е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си – престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 12, пр. 1 вр. чл. 129, ал. 1 вр. чл. 63, ал. 1, т. 3 НК. 

ІІІ. Страните се споразумяха за така извършеното престъпление от подс. М.Х., на основание чл. 381, ал. 4 от НПК при условията на чл. 55, ал. 1, т. 2, б. «б» от НК, да му бъде наложено наказание пробация, включващо следните пробационни мерки:

1/ Задължителна регистрация по настоящ адрес на подсъдимия за срок от осем месеца, с периодичност три пъти седмично;

2/ Задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от осем месеца.

ІV. Разноските по делото в общ размер на 662.55 лева, се възлагат на подс. М.Х., платими по сметка на ОД на МВР- Разград.

 

V. Престъплението, за което се сключва настоящото споразумение не е сред визираните в чл. 381, ал. 2 НПК и с него не са причинени имуществени вреди.

VІ. 1.1. Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

1.2. Подсъдимият М.Е.Х. декларира, че е съгласен изцяло и безусловно със съдържанието на настоящото споразумение, както и че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

                                       ПРОКУРОР:                                            

                                                              /С. Монева /

 

 

                                       ЗАЩИТНИК:     

                                                                    /адв. Р.В./

 

 

                                       ПОДСЪДИМ:  

                                               /М. Х./    

 

СЪДЪТ като съобрази, че така сключеното между страните споразумение не противоречи на закона и морала, налице са всички законови предпоставки същото да бъде одобрено, поради което на осн.чл.382, ал.7 НПК

 

ОДОБРЯВА сключеното между РРП представлявана от прокурор Монева от една страна, от друга подсъдимия М.Е.Х. – ЕГН ********** и защитника му адв. Р. В. *** споразумение за прекратяване на производството по НОХД № 908/17 г. по описа на РРС в следния смисъл:

Подсъдимият М.Е.Х., ЕГН **********, роден на *** ***, български гражданин, с основно образование, неженен, ученик, неосъждан, постоянен и настоящ адрес:***, се признава за виновен за това, че на 20.10.2017 год. в с. Дянково, общ. Разград, чрез нанасяне на удари с юмруци в областта на главата и тялото, причинил средна телесна повреда на Х. А. Х. от с. Дянково, общ. Разград, изразяваща се в счупване на клиничната коронка на първи горен и долен леви резци с травматичен пулпит, които по своята медико-биологична характеристика обуславят трайно затруднение на дъвкателната функция /фаза на отхапване/ и затруднение в говора /фъфлене/ за срок повече от един месец, като деянието е извършено по хулигански подбуди и макар и непълнолетен е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си – престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 12, пр. 1 вр. чл. 129, ал. 1 вр. чл. 63, ал. 1, т. 3 НК.  

Страните се споразумяха за така извършеното престъпление от подс. М.Х., на основание чл. 381, ал. 4 от НПК при условията на чл. 55, ал. 1, т. 2, б. «б» от НК, да му бъде наложено наказание пробация, включващо следните пробационни мерки:

1/ Задължителна регистрация по настоящ адрес на подсъдимия за срок от осем месеца, с периодичност три пъти седмично;

2/ Задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от осем месеца.

Разноските по делото в общ размер на 662.55 лева, се възлагат на подс. М.Х., платими по сметка на ОД на МВР- Разград.

Престъплението, за което се сключва настоящото споразумение не е сред визираните в чл. 381, ал. 2 НПК и с него не са причинени имуществени вреди.

Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

Подсъдимият М.Е.Х. декларира, че е съгласен изцяло и безусловно със съдържанието на настоящото споразумение, както и че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

ОДОБРЕНОТО от съда споразумение има действие на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване.

СЪДЪТ на осн.чл.24, ал.3 НПК

                   О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 908/17 г. по описа на РРС.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за прекратяване на производството е окончателно и не подлежи на обжалване.

НА ОСНОВАНИЕ чл.382, ал.10 НПК да се изпрати съобщение за определението, с което е одобрено настоящото споразумение на пострадалото лице.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 11.58 ч.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                                               СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

1.                                                                      2.

 

СЕКРЕТАР: