Р Е Ш Е Н И Е

 

 

Номер  359                            07.11.2017  г.               гр.Разград

 

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

Разградският районен съд на 03.11.2017 г. в публично заседание в състав:

Председател:  Атанас Христов

Секретар:  Ганка Атанасова

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията гр.д. № 2447 по описа за 2017 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

 

Р  Е  Ш  И

 

ПРЕКРАТЯВА, на основание чл. 44, т.3 вр. чл. 50 СК, ГРАЖДАНСКИЯ БРАК, сключен на *** г. в гр.Р., за който е съставен акт за сключен граждански брак № **, между Б.М. *** с ЕГН: ********** и М.Д.М. ***, с ЕГН: **********, С РАЗВОД ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

 

УТВЪРЖДАВА постигнатото между страните споразумение, според което:

 

І. ОТНОСНО УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА ВЪРХУ ДЕТЕТО, ЛИЧНИТЕ ОТНОШЕНИЯ И ИЗДРЪЖКА:

1. Упражняването на родителските права спрямо роденото от брака дете, Б. Б. М., родено на *** г. с ЕГН: ********** се предоставят на бащата Б.М.М., а майката М.Д.М. ще има право да вижда детето всяка първа и трета събота и неделя в месеца, включително и да го взема при себе си /с преспиване/ от 09.00 часа в съботния ден до 18.00 часа в неделния ден, както и 20 /двадесет/ дни през лятото и 10 /десет/ дни през зимата, които не съвпадат с платения годишен отпуск на бащата, а за извън регламентираните дни - след уговаряне с бащата;

- За издръжката на детето Б. Б. М. с ЕГН: ********** майката се задължава да заплаща 115.00 /сто и петнадесет/ лева месечно, считано от датата на прекратяване на брака – 07.11.2017г., ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска до нейното изплащане, до настъпване на обстоятелства водеши до изменение или прекратяване на издръжката.

- Местоживеенето на роденото от брака дете, Б. Б. М., родено на *** г. с ЕГН: **********  се определя при на бащата Б.М.М., ЕГН: **********.

2. Роденото от брака дете М. Б. М. с ЕГН: ********** е пълнолетно.

 

ІІ. ОТНОСНО ИМУЩЕСТВЕНИТЕ ОТНОШЕНИЯ:

1.             Относно собствеността и ползуването на семейното жилище находящо се в гр.Р., обл.Р., ул.”***** - собствеността и ползването си остават за съпруга Б.М.М. тъй като същото е негова собственост.

2.             Притежаваните от страните други движими вещи и дребна покъщнина са разпределени от съпрузите доброволно в периода преди завеждането на настоящият брачен процес.

3.             Б.М.М. и М.Д.М. се споразумяха, че не си дължат издръжка един на друг.

4.             Страните заявяват, че нямат и няма да имат за в бъдеще, претенции една към друга по отношение на банкови влогове, като последните остават изключителна лична собственост на всеки един от тях, след прекратяването на брака.

 

ІІІ. ОТНОСНО ФАМИЛНОТО ИМЕ НА СЪПРУГАТА

След прекратяване на брака съпругата ще носи фамилното си име - М..

 

ІV. ОТНОСНО РАЗНОСКИТЕ ПО ДЕЛОТО

Разноските свързани с брачния процес и подялбата на имуществото ще се поемат от двамата съпрузи поравно.

С така постигнатото споразумение страните заявяват, че ликвидират всички спорове помежду си по указания от закона начин, като го представят на съда за утвърждаване и никой от тях в бъдеще не ще може да има каквито и да било претенции по отношение на другия съпруг.

       

ОСЪЖДА М.Д.М. ***, с ЕГН: **********, ДА ЗАПЛАТИ в полза на бюджета на съдебната власт по сметката на Районен съд – Разград,  сумата:

-                 20.00 лв. /двадесет лева/ представляваща окончателна държавна такса за прекратяването на брака,

-                 82.80  лв. /осемдесет и два лева и двадесет стотинки/, представляваща държавна такса относно присъдената издръжка,

-                 5.00 лв. /пет лева/ представляваща държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

ОСЪЖДА Б.М. *** с ЕГН: **********, ДА ЗАПЛАТИ в полза на бюджета на съдебната власт по сметката на Районен съд – Разград, сумата:

-                 20.00 лв. /двадесет лева/, представляваща окончателна държавна такса за прекратяването на брака,

-                 5.00 лв. /пет лева/ представляваща държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Да се изпратят съобщения до служба "Гражданска регистрация и административно обслужване" на областно равнище, на осн. чл. 112 от Правилника за администрацията в съдилищата.

 

Препис от решението да се връчи на страните.

Решението не подлежи на обжалване, на осн. чл. 330, ал.5 ГПК.

В едномесечен срок от постановяването на решението, страните могат да депозират искане пред Районен съд – Разград, съдът да допълни или да измени решението в частта му за разноските и държавните такси, на осн. чл. 248 ГПК.

 

 

                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: