РЕШЕНИЕ

 

528,  15.12.2017г.,  град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

На четиринадесети Ноември 2017година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                                     Председател: Николай Борисов  

Секретар:  Ганка Атанасова

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд № 681 по описа за 2017г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от Кооперация «Екип 7« - Разград, с ЕИК ***, със седалище и адрес на управление гр. Разград, ул. „ Бели Лом „ № ***, представлявано от Председател М. И. Х., против НП № 9/ 18.07.2017г. на Председател на Комисия за защита на личните данни гр. София, с което на жалбоподателя за нарушение на чл. 23, ал. 1 от ЗЗЛД, е наложено административно наказание „имуществена санкция”  в размер на 1000,00 лева на основание чл. 42, ал. 9 от ЗЗЛД.

В жалбата се излагат доводи, че наказателното постановление е незаконосъобразно, постановено при съществени нарушения на материалния и процесуалния закон и се моли същото да бъде  изцяло отменено, тъй като не е налице извършено административно нарушение.  

В съдебното заседание, жалбоподателят редовно призован, се явява представляващ, за него и повереник, редовно упълномощен и приет от съда, като поддържа жалбата по посочените в нея основания и моли за отмяна на обжалваното НП.

Представителят на наказващия орган ТД на НАП – Варна, изразява становище за неоснователност на жалбата и моли за потвърждаване на атакуваното НП.

За РРП не се явява представител.

Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното:

На 09.01.2017 г. във вестник „Екип 7“, издаван от жалбоподателя е публикувана статия под заглавие „Къртица осветли заплатите на властта в Исперих“, в която фигурирали данни – две имена на Кмета и Зам. Кметовете на Община исперих, Председателя и Зам. председателите на ОбС – Исперих, както и на служители в общинската администрация, като били посочени и месечните възнаграждения получавани в длъжностното им качество за м. Ноември 2016г. Статията била списана по пост във „ Фейсбук „ от неизвестен до момента автор, в който били качени, сканираните платежни нареждания от Община Исперих по сметките на посочените лица, съдържащи трите им имена, ЕГН, номер на банковите сметки. В статията бил посочен и линк към поста, който желаещите повече информация, можели да посетят. На 16.01.2017 г. в КЗЛД постъпила жалба от Кмет на Община Исперих, с която сезирал Комисията за неправомерно обработване на лични данни от страна на вестник „Екип 7„, като визирал процесната статия.

В КЗЛД била започната проверка по жалбата, като било изискано от жалбоподателя становище, което той депозирал. В хода на проверката от служител на КЗЛД било достигнато до извод, че с процесната публикация  Кооперация «Екип 7« - Разград, в качеството си на оператор на лични данни по смисъла на чл.3, ал.1от ЗЗЛД и вписан в Регистъра по чл. 10, ал. 1,т. 2 от ЗЗЛД, при осъществяване предмета си на дейност е разпространил лични данни /три имена, номера на ванкови сметки и банкови кодове/ на служители от Общинската администрация на Община Исперих, като по този начин ги е обработил, без да са предприети необходимите технически и организационни мерки за защита на личните данни от неправомерен достъп и разпространение до неограничен кръг лица, което се явявало нарушение на чл. 23, ал.1 от ЗЗЛД.

Представляващият жалбоподателя бил поканен и се явил в КЗЛД, където на 31.03.2017г. му бил съставен АУАН №3, в който нарушението било описано по посочения начин и квалифицирано по чл. 23, ал.1 от ЗЗЛД, като му бил връчен екземпляр срещу подпис. В тридневния срок по ЗАНН срещу съставения АУАН било депозирано писмено възражение, което не било уважено от адм. наказващия орган и на база съставения АУАН на 18.07.2017г. било издадено обжалваното НП, в което адм. наказващия орган по аналогичен с АУАН описал нарушението, също го квалифицирал по чл. 23, ал. 1 от ЗЗЛД, а на основание чл. 42, ал. 9 от ЗЗЛД наложил адм. наказание « имуществена санкция « в размер на 1000,00 лв.

НП връчено на представляващия жалбоподателя на 24.07.2017 г. жалбата срещу него постъпила при адм. наказващия орган на 01.08.2017 г.

Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.  По същество е основателна. 

От така възприетата от съда фактическа обстановка, не се установява безспорно по делото, че е осъществен от обективна страна състава на административно нарушение по чл. 23, ал. 1 от ЗЗЛД. / Субективната страна се предполага, доколкото в случая санкционираното лице е ЮЛ/.

От внимателния прочит на процесната статия по категоричен и безспорен начин се установява, че св. М. К./автор на статията/ в написаното от нея не е разпространила неправомерно лични данни, които са под особената закрила на ЗЗЛД, защото такива не се съдържат. Фактът /признат и от свидетеля/, че е посочила линк, в който действително фигурират лични данни не обективира действието разпространение. Това действие е осъществено от автора на поста във „Фейсбук„, в който са качени, сканирани платежни нареждания, което установява, че „ информацията е изтекла „ от Община Исперих – наредител по сметките и именно тя е осъществила адм. нарушение по чл. 23, ал.1 от ЗЗЛД. От тази гледна точка обжалваното НП е издадено в нарушение на материалния закон и следва да бъде отменено на това основание. От друга страна, налице е нарушение и на процесуалния закон в чл. 42, т. 3 и т. 4 от ЗАНН при съставяне на АУАН, доколкото няма посочено място на извършване на нарушението, а описанието е твърде общо, като не са посочени коректно лицата, за които се отнася нарушението, както и на чл. 57, ал.1,т.5 от ЗАНН при издаване на НП, поради което атакуваното НП следва да бъде отменено и на това основание.

Воден от изложените съображения и на основание чл. 63 от ЗАНН, съдът

 

                                 Р  Е  Ш  И :

 

ОТМЕНЯВА НП № 9/18.07.2017 г. на Председател на Комисия за защита на личните данни гр.София, с което на Кооперация « Екип 7 « - Разград, с ЕИК ***, със седалище и адрес на управление гр. Разград, ул. „ Бели Лом „ № ***, представлявано от Председател М. И. Х., за нарушение на чл. 23, ал. 1 от ЗЗЛД, е наложено административно наказание „имуществена санкция”  в размер на 1000,00 лева на основание чл. 42, ал. 9 от ЗЗЛД,  като неправилно и незаконосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

 

                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: