РЕШЕНИЕ

 

  536,  18.12.2017г.,  град Разград

 

                                   В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

На шестнадесети Ноември 2017 година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                                        Председател: Николай Борисов  

Секретар: Даринка Димитрова

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд № 719 по описа за 2017г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от Р.А.А. ЕГН ********** ***,  против НП № 17-1075-000651/25.07.2017г. на ВПД Началник група в Сектор « ПП « към ОДМВР – Разград, с което на жалбоподателя за нарушение на чл. 123, ал.1, т.2, б.а от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 50,00лв. и лишаване от право да управлява МПС за 1 месец, на основание чл.175, ал.1,т.5 от ЗДвП; за нарушение на чл.123, ал.1,т.2, б.б от ЗДвП е наложено наказание « глоба « в размер на 50,00лв. и лишаване от право да управлява МПС за 1 месец, на основание чл. 175, ал.1,т.5 от ЗДвП; за нарушение на чл. 123, ал.1, т.2, б. Г от ЗДвП е наложено наказание « глоба « в размер на 50,00лв. и лишаване от право да управлява МПС за 1 месец, на основание чл. 175, ал.1, т.5 от ЗДвП и за нарушение на чл. 123, ал.1, т.2, б. Д от ЗДвП е наложено наказание « глоба « в размер на 50,00лв. и лишаване от право да управлява МПС за 1 месец, на основание чл. 175, ал.1, т.5 от ЗДвП или общо « глоба « в размер на 200,00лв. и лишаване от право да управлява МПС за 4 месеца.

В жалбоподателят по същество не оспорва фактическите констатации отразени в АУАН, отправя възражение за нарушение на процесуалния закон при издаването на обжалваното МПС, довело до ограничаване правото му на защита, алтернативно навежда доводи за образувано наказателно производство и позовавайки се на  ТР № 3/2015г. на ВКС, моли за отмяна на процесното НП.

В съдебното заседание, редовно призован, жалбоподателят се явява, лично и с упълномощен повереник, поддържа молбата по изложените в нея доводи.

Административнонаказващия орган, при редовно призоваване не изпраща представител, изразява становище за неоснователност на жалбата и моли за потвърждаване на атакуваното НП.

За РРП не се явява представител.

Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното: На 28.06.2017г. около 17,30ч., жалбоподателят управлявал автобус „ Фолксваген Крафтър „ с рег. № **, собственост на „**„ ЕООД, в с. Езерче, обл. Разград, като преминавайки по ул. „ Д. Дебелянов „ с кръстовището на ул. „ Дъбрава „ в задната дясна част на автобуса се удря Г. М. на 10г. с велосипеда си и пада на земята, настъпва ПТП, следствие на което малолетният М.получава открито счупване на горния край на лява лъчева кост – средна телесна повреда. Жалбоподателят слязъл от автобуса веднага, като на място били още две жени, едната , от които спряла минаваща кола и помолила шофьора й, да откара момчето до дома му. Жалбоподателят помогнал да качат детото в колата, след което се качил в автобуса и се придвижил до дома си. Последствие малолетния се прибрал в дома си, където разказал на родителите си за случая, те видели травмата и го откарали в Спешно отделение на МБАЛ Разград. От отделението се обадили в дежурната част на ОД МВР – Разград и подали сигнал за ПТП. Дежурният служител изпратил за проверка на сигнала в с. Езерче, свидетелят Д. В., като едновременно с това се обадил и на св. К. М., който живеел в селото, за да издири жалбоподателя. Същиат бил установен в дома си около 19,00ч. За констатираните нарушения св. Д. В. съставил на жалбоподателя АУАН бл. № 193447, в който описал нарушенията като „... водача напуска ПТП, не уведомява компетентната служба на МВР,...не е заплатил доброволно и в срок глоба по Фиш № 545909 от 15.08.15г....”. Квалифицирал нарушенията като такива по чл. 123, ал.1,т.2, б.а, б.б, б.г и б.д и чл. 186, ал.7 от ЗДвП. АУАН съставен в присъствие на жалбоподателя и св. К. М., връчен срещу подпис на жалбоподателя.

На база съставеният АУАН на 25.07.2017г. е издадено процесното НП, в което фактическата обстановка е описана по идентичен с АУАН начин, адм. наказващият орган, квалифицирал нарушенията като такива по чл. 123, ал.1,т.2, б.а, б.б, б.г и б.д от ЗДвП  и наложил посочените адм. наказания.

НП връчено редовно на 18.08.2017г., жалбата срещу него постъпила при адм. наказващия орган на същата дата 23.08.2017г.

Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

Разгледана по същество същата е частично основателна.

Относно нарушенията на чл.123, ал.1,т.2, б.а и б.б от ЗДвП, съобразно изложеното от фактическа страна, съдът намира, че същите са извършени от жалбоподателя от обективна и субективна страна. По делото не е спорно и категорично е доказано, че жалбоподателят притежава СУМПС, т.е. преминал е специално обучение и е придобил подготовка за водач на МПС и познава ЗДвП, съгласно който – чл. 123, ал.1,т.2, когато при произшествието са пострадали хора: а) да уведоми компетентната служба на Министерството на вътрешните работи; б) да остане на мястото на произшествието и да изчака пристигането на компетентните органи на Министерството на вътрешните работи. Като не е изпълнил тези задължения, с бездействие за първото и с действие за второто е осъществил парушенията. Същите са коректно описани от фактическа страна както в процесния АУАН, така и в обжалваното НП. Отделно от изложеното те не се оспорват и от жалбоподателя.

Относно нарушенията на чл. 123, ал.1,т.2, б.г и б.д от ЗДвП, съдът не споделя възражението на процесуалния представител на жалбоподателя, че за първи път същите са посочени в НП, защото в цифровата квалификация в съставения АУАН те фигурират, но отсъства словесното им описание и по този начин е налице непълнота от фактическа страна както в АУАН, така и в атакуваното НП, защото и в последното отсъстват словесни описания. Наред с това нормата на чл. 123, ал.1,т.2, б.г от ЗДвП задължението на водача – участник в ПТП да не премества МПС и да не променя състоянието му до идване на контролните органи, за да е осъществено изисква точно словесно описание, в какво точно се изразяват действията довели до осъществяване на нарушението и ако такива са били извършени, свързани ли са те с транспортиране на пострадали лица до лечебно заведение, каквото действие в случая не е налице. Описаното по този начин нарушение в АУАН и НП се припокрива с действието на жалбоподателя, осъществило нарушението по чл.123, ал.1,т.2, б.а от ЗДвП. Относно нарушението по чл. 123, ал.1,т.2, б.д от ЗДвП, доколкото по делото безспорно е установено, че на мястото на ПТП не са констатирани каквито и да е следи, а и адм. наказващият арган не сочи за наличшие на такива, то няма как от обективна страна да лбъде осъществен състава на това адм. нарушение. От изложеното съдът намира, че обжалваното НП в частта по пунктове 3 и 4 следва да бъде отменено като неправилно и незъконосъобразно. В частта по пунктове 1 и 2 от процесуална страна, Наказателното постановление, както и Актът за установяване на допуснатото от жалбоподателя административно нарушение, са съставени в предвидените за това срокове, от надлежен орган и при спазване на изискуемите се за тяхната валидност форма и съдържание. Констатираните от проверяващия орган административни нарушения са надлежно индивидуализирани,  като са посочени дата и място на извършване, съдържа се кратко описание на нарушенията от фактическа страна, посочена е конкретната законова разпоредба, нарушена с деянието и съответната норма, въз основа на която следва да се ангажира административнонаказателната отговорност на нарушителя.

Воден от изложените съображения и на основание чл.63 от ЗАНН, съдът

 

                                  Р  Е  Ш  И :

 

    ОТМЕНЯВА НП № 17-1075-000651/25.07.2017г. на ВПД Началник група в Сектор « ПП « към ОДМВР – Разград, в частта с която на Р.А.А. ЕГН ********** *** за нарушение на чл. 123, ал.1, т.2, б. Г от ЗДвП е наложено наказание « глоба « в размер на 50,00лв. и лишаване от право да управлява МПС за 1 месец, на основание чл. 175, ал.1, т.5 от ЗДвП и за нарушение на чл. 123, ал.1, т.2, б. Д от ЗДвП е наложено наказание « глоба « в размер на 50,00лв. и лишаване от право да управлява МПС за 1 месец, на основание чл. 175, ал.1, т.5 от ЗДвП, като неправилно и незаконосъобразно.  

ПОТВЪРЖДАВА  НП № 17-1075-000651/25.07.2017г. на ВПД Началник група в Сектор « ПП « към ОДМВР – Разград в останалата част, като правилно и законосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

 

 

                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: