РЕШЕНИЕ

 

521                                   04.12.2017г.                            град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на дeвети ноември                                      две хиляди и седемнадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  Живка Ранкова

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд № 784 по описа за 2017г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от А.С.М. *** срещу Наказателно постановление  17-020 /01.09.2017г. на Началник отдел „Рибарство и контрол“, „Централен Дунав“ гр. Русе, Главна Дирекция “Рибарство и контрол” в Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, с което на жалбоподателя е наложено административно наказание глоба в размер на 400  лв за нарушение на чл.24, ал.5   от Закона за рибарството и аквакултурите и на основание чл. 66, ал.3  от същия закон. В жалбата се излагат доводи, че наказателното постановление е незаконосъобразно и се моли същото да бъде  изцяло отменено.

В съдебното заседание повереникът на жалбоподателя поддържа жалбата.

За наказващия орган не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява неоснователна.

С обжалваното Наказателно постановление №17-020 /01.09.2017г. на Началник отдел „Рибарство и контрол“, „Централен Дунав“ гр. Русе, Главна Дирекция “Рибарство и контрол” в Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури на жалбоподателя А.М. е наложено административно наказание глоба в размер на 400  лв за нарушение на чл.24, ал.5   от Закона за рибарството и аквакултурите и на основание чл. 66, ал.3  от същия закон. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №0012822/18.08.2017г., съставен на жалбоподателя от главен спесиалист РК към наказващия орган. В наказателното постановление обстоятелствата по акта са отразени по следния начин: «На 18.08.2017г. около 01,35 часа, при проверка, извършена от контролните органи на ИАРА в акваторията на яз. «Бели Лом» в землището на с.Гороцвет  се установи, че лицето А.С.М.  извършва любителски риболов във водите на яз. «Бели Лом» с три броя въдици с монтирана по един бр. кука през тъмната част на денонощието. Риболовните уреди били в работно положение, потопени във водите на язовира и под негов контрол. В момента на проверката нямало уловена риба.». Прието е, че така е нарушен чл.24, ал.5 от Закона за рибарството и аквакултурите, поради което и жалбоподателят е наказан на основание чл.66, ал.3 от същия закон. В акта, в отличие от описанието в НП,  е посочено, че на всяка от трите въдици имало по две куки.

Пред РРС е  разпитана като свидетел  актосъставителката Ю. В. / гл. инспектор към наказващия орган/. От показанията на същата се установява, че на процесната дата /18.08.2017г./ жалбоподателят е заловен от служители на териториалния сектор «Рибарство и контрол», след полунощ и служителите установили, че жалбоподателят извършва  лов с три въдици, на всяка от които имало по две куки. Жалбоподателят признал, че въдиците са негови и твърдял, че забравил да ги извади от водата.  Към момента на проверката нямало уловена риба. Съдът изцяло кредитира показанията на посочената свидетелка, която очевидно добросъвестно пресъздава това което е възприела. Поради изложеното фактическите обстоятелства отразени в акта и НП се приемат за доказани.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:  При издаване на Акта за установяване на административното нарушение и наказателното постановление, ангажиращо наказателната отговорност на жалбоподателя не са допуснати процесуални нарушения, които да се приемат за съществени и да налагат отмяната на НП. Действително налице е известно противоречие, доколкото в акта се сочи, че на всяка от трите въдици имало по две  куки, а в НП се сочи, че въдиците били с по една кука. Всъщност въдиците са били с по две куки, както установява актосъставителката и в този смисъл в НП очевидно е допуснато неточно отразяване на обстоятелствата. Тази неточност обаче не пречи на жалбоподателя да разбере какво му се вменява. Съставомерното обстоятелство е това, че е използвал въдици с куки и квалификацията остава същата независимо дали става дума за по една или по две куки на всяка въдица. В този смисъл отразеното в НП, че на всяка въдица имало кука  е достатъчно за да е ясно какво се вменява на жалбоподателя, макар и да е допусната непълнота относно броя на куките. Затова и съдът намира, че допуснатата непрецизност в НП не се явява съществено процесуално нарушения, а при фактическите си изводи съдът съобразява действително установените обстоятелства /на всяка въдица е имало по две куки/.  Съдът приема, че от обективна и субективна страна жалбоподателят е осъществил състава на вмененото му нарушение. Жалбоподателят е извършвал лов на риба с въдици, които бил потопил във водите на язовира с цел улов. Извършваният от жалбоподателя лов на риба следва да се определи като «любителски риболов» по смисъла на §1, т.27  от ЗРА. При този риболов са ползвани имено уредите регламентирани в чл.24, ал.1, т.1  от ЗРА  - «Лицата упражняващи любителски риболов са длъжни да използват не повече от 3 броя въдици (пръчки) за риболов с монтирани на тях до две куки (единични или двойни) в изкуствените водни обекти, в Черно море и река Дунав“. Язовирът е именно изкуствен воден обект по смисъла на цитирания текст. В този слисъл съдът не споделя доводите на защитата, че разглежданият риболов нямал характеристиките на любителски, а следвало да се третира като стопански. Жалбоподателят обаче е извършвал риболов през нощта – около полунощ, когато е проверен, а с това е нарушил чл.24, ал.5 от ЗРА, който забранява този вид риболов в тъмната част на денонощието. Съставът е формален и в случая е без значение, че не е уловена риба. Жалбоподателят е действал умишлено – очевидно целенасочено. При това правилно е санкциониран на основание чл.66, ал.3 от ЗРА. В случая не е налице маловажен случай – нарушения от посочения вид са особено тежки именно с оглед времето на извършването им /в тъмната част на денонощието/, поради което настоящият състав счита, че не е приложима разпоредбата на чл.28 от ЗАНН. Наложената на жалбоподателя глоба е в минималния законов размер, поради което и не може да се поставя въпрос за корекция на наказанието.

Поради изложените съображения съдът намира, че наказателното постановление следва да бъде изцяло потвърдено, тъй като е законосъобразно.

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА  Наказателно постановление  17-020 /01.09.2017г. на Началник отдел „Рибарство и контрол“, „Централен Дунав“ гр. Русе, Главна Дирекция “Рибарство и контрол” в Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, с което на жалбоподателя А.С.М. *** е наложено административно наказание глоба в размер на 400  лв за нарушение на чл.24, ал.5   от Закона за рибарството и аквакултурите и на основание чл. 66, ал.3  от същия закон.

  Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: