Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е  

 

Номер  525                    12.12.2017г.                          Град  Разград

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Разградският районен съд                                        наказателен  състав

На тринадесети ноември                                               Година 2017

В публичното заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

Секретар: Живка Ранкова

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията Доротея Иванова

административно наказателно дело номер 786 по описа за 2017 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от А.А.А. ***- 0296- 000038/30.06.2017г.  на Началник РУП към ОДМВР- Разград, РУ Лозница, с което на основание чл.638, ал.3 от КЗ му е наложена глоба в размер на 400 лв. за нарушение на чл.638, ал.3 от същия кодекс. В жалбата сочи, че НП е незаконосъобразно, неправомерно, тъй като към датата на извършената проверка- 22.06.2017г. автомобила, който е управлявал е имал валидна застраховка ГО, поради което моли да бъде отменено изцяло. В с.з. заявява, че поддържа жалбата си по изложените съображения и моли за отмяна на НП.

Въззиваемата страна – ОДМВР- Разград, при редовност в призоваването не се явява представител в с.з., като в съпроводителното писмо изразява становище за отмяна на НП.

Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

На 22.06.2017 г. около 12.20 ч. по път I-2 в посока гр. Шумен, в близост до кръстовище за с. Бели Лом, жалбоподателят бил спрян за проверка от полицейските служители Й. и Н., които при извършената проверка установили, че управлявания от А. т.а. Фиат Докуто с рег.№ ***, собственост на П. Я., е без сключена застраховка Гражданска отговорност, старата е валидна до 06.06.2017 г., което било в нарушение на чл. 638 от КЗ. Въз основа на този акт било издадено обжалваното НП.

Към преписката са приложени Заповед за прилагане на ПАМ по чл.171, т.1, б.е от ЗДвП.

От приложената към жалбата справка от Гаранционен фонд е видно, че към 22.06.2017 г. МПС с рег.№ *** е имал активна застраховка Гражданска отогворност.

Въз основа на така изложените фактически обстоятелства, съдът направи следните правни изводи:

Жалбата е допустима, като подадена в срок от надлежна страна срещу подлежащ на обжалване акт, а разгледана по същество се явява основателна и доказана.

С оглед на събраните по делото доказателства съдът намира, че липсва нарушение, извършено от жалбоподателя. Съгласно чл. 483, ал. 1 от Кодекса за застраховане задължение да сключи застраховка Гражданска отговорност има всяко лице, което притежава моторно превозно средство, което е регистрирано на територията на Република България и не е спряно от движение; това изискване не забранява и всяко друго лице, различно от собственика на моторното превозно средство, да сключи застрахователния договор. Чл. 638, ал. 3 от същия кодекс предвижда глоба в размер на 400 лв. за Лице, което не е собственик и управлява моторно превозно средство, във връзка с чието притежаване и използване няма сключен и действащ договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, се наказва с глоба от 400 лв., по който текст е квалифицирал деянието и наказващият орган. В случая обаче доказателствата сочат, че към 22.06.2017 г. процесното МПС е имало активна застраховка Гражданска отговорност и съответно не може да бъде вменено във вина на жалбоподателя нарушение в тази връзка. Видно от извлечението в Гаранционен фонд, застраховката ГО за процесния т. а. с рег.№ *** е сключена на 06.03.2017 г. с крайна дата на покритие 05.03.2017 г.

 Ето защо и по изложените съображения, съдът намира, че атакуваното НП следва да бъде отменено, като незаконосъобразно.     

Воден от гореизложеното, съдът

 

Р      Е      Ш     И      :

 

ОТМЕНЯ КАТО НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО НП № 17-0296- 000038/30.06.2017 г.  на Началник РУП към ОДМВР- Разград, РУ Лозница, с което на основание чл. 638, ал. 3 от КЗ на А.А.А. *** е наложена глоба в размер на 400 лв. за нарушение на чл. 638, ал. 3 от същия кодекс.

Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

Районен съдия: