Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е  

 

Номер  524                    12.12.2017г.                          Град  Разград

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Разградският районен съд                                        наказателен  състав

На тринадесети ноември                                               Година 2017

В публичното заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

Секретар: Живка Ранкова

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията Доротея Иванова

административно наказателно дело номер 793 по описа за 2017 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от Р.С.Р. ***76/15.09.2017г.  на Началник сектор към ОДМВР- Разград,с-р Пътна полиция Разград, с което на основание чл.175, ал.3 от ЗДвП са му наложени глоба в размер на 200 лв. и лишаване от право да управлява МПС за 6 месеца за нарушение на чл.140, ал.1 от същия кодекс. В жалбата сочи, че НП е незаконосъобразно и неправилно, постановено при допуснати съществени процесуални нарушения, поради което моли да бъде отменено изцяло. В депозираното писмено становище заявява, че поддържа жалбата си по изложените съображения и моли за отмяна на НП.

Въззиваемата страна – ОДМВР- Разград, при редовност в призоваването не се явява представител в с.з., като в съпроводителното писмо изразява становище за потвърждаване на НП.

Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

На 18.04.2017г. около 09.30ч. в гр.Разград, бул.Априлско въстание пред магазин Златекс в посока кръстовище с път II-49 св.Ц.- мл.автоконтрольор в сектор Пътна полиция при ОДМВР- Разград, спрял за проверка жалбоподателя, който управлявал мотопед. Мотопедът бил без регистрационни табели, бил нерегистриран и за това нарушение му съставил акт. Свидетелят сочи, че жалбоподателят казал, че отива в базата на СБА, намираща се на пътя за Търговище, срещу базата на Лудогорец, за да си направи преглед, защото само там правят такъв. Свидетелят преценил, че жалбоподателят е нарушил чл.140, ал.1 от ЗДвП и му съставил акт за това нарушение. Въз основа на този акт било издадено обжалваното НП.

Към преписката са приложени постановление за прекратяване на наказателно производство от 25.04.2017г., с което прокурорът е прекратил воденото срещу Р. наказателно производство за престъпление по чл.345, ал.2 от НК поради липса на такова, справка картон на водача.

Въз основа на така изложените фактически обстоятелства, съдът направи следните правни изводи:

Жалбата е допустима, като подадена в срок от надлежна страна срещу подлежащ на обжалване акт, а разгледана по същество се явява основателна и доказана.

С оглед на събраните по делото доказателства съдът намира, че липсва нарушение, извършено от жалбоподателя. Съгласно чл.140, ал.1 от ЗДвП по пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места, като разпоредбата на чл.175, ал.3 от същия закон предвижда наказание лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 6 до 12 месеца и глоба от 200 до 500 лв. за водач, който управлява моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред или е регистрирано, но е без табели с регистрационен номер. В случая наказващият орган е приел, че процесния мотопед не е регистриран по надлежния ред, като се е позовал и на полученото постановление за прекратяване на наказателното производство от прокурора. Изхождайки обаче от последното следва да се приеме, че липсва виновно поведение от страна на жалбоподателя.

Деянието му макар и формално да осъществява от обективна страна признаците на нарушение по чл.175, ал.3 пр.1 от ЗДвП, тъй като действително процесния мотопед не е бил регистриран по надлежния ред, то от субективна страна липсва умисъл, дори и във формата на непредпазливост, тъй като към този момент жалбоподателят е бил в процедура по регистрация на МПС и обективно е нямало как да я изпълни и довърши, тъй като задължителния преглед на спирачната система на мотопеда се извършва извън сградата на КАТ- Разград, в сградата на СБА- Разград, които са доста отдалечени и в чиято посока е спрян жалбоподателят. В случая е налице типичен пример за приложение както на чл.28 от ЗАНН, така и на общия чл.9, ал.2 от НК, тъй като се касае за явно маловажен случай, чиято обществена опасност следва да се приеме дори за явно незначителна.  

 Ето защо и по изложените съображения, съдът намира, че атакуваното НП следва да бъде отменено, като незаконосъобразно.     

Воден от гореизложеното, съдът

 

Р      Е      Ш     И      :

 

ОТМЕНЯ КАТО НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО НП № 17- 1075- 001076/15.09.2017г.  на Началник сектор към ОДМВР- Разград,с-р Пътна полиция Разград, с което на Р.С.Р. *** на основание чл.175, ал.3 от ЗДвП са наложени глоба в размер на 200 лв. и лишаване от право да управлява МПС за 6 месеца за нарушение на чл.140, ал.1 от същия кодекс.

Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

Районен съдия: