Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е 

 

Номер  535,  18.12.2017 година,  Град  Разград

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Разградският районен съд                                       

На шестнадесети Ноември, 2017година

В публичното заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Николай Борисов

Секретар: Даринка Димитрова

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията административно наказателно дело 795 по описа за 2017година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от „ Ясен Христов ” ЕООД – Шумен, ЕИК 127603746, със седалище и адрес на управление гр. Шумен, ул. „ Царевец „ № 15, представлявано от Управител Я. Х. Н., против  наказателно постановление № 17-000483/20.09.2017г. на Директор на Дирекция “Инспекция по труда” - гр. Разград, с което на основание чл.416, ал.5  във връзка с чл.413, ал.2 от КТ, на жалбоподателя в качеството му на работодател е наложена имуществена санкция в размер на 1500,00лв., за нарушение на чл.16, ал.2  от Наредба № РД - 7 – 02 за условията и реда за провеждането на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на  здравословни и безопасни условия на труд.

Жалбоподателят не оспорва фактическата обстановка, навежда доводи за липса на териториална компетентност на адм. наказващия орган и на това основание моли съда да отмени обжалваното НП. Редовно призован не се явява представител за жалбоподателя.

За въззиваемата страна – Дирекция “ИТ” гр.Разград, се явява изпраща проц. представител, който счита жалбата за неоснователна и моли обжалваното НП като правилно и законосъобразно да бъде потвърдено. 

Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното: На 19.07.2016 г. свидетелите И. И. и Ю. М., служители на Дирекция „Инспекция по труда“, извършили проверка по сигнал за настъпила трудова злополука в с. Дянково, обл. Разград в обект млекопреработвателно предприятие, стопанисвано от ЕТ „ Георги Петров – Камен „. На място заварили В. М. Х., нает по трудово правоотношение с „ Ясен Христов ” ЕООД – Шумен, назначен на длъжност „ водач на специален автомобил. Същият при натоварване на мотокар на платформата на специалния автомобил, управляван от В. Х., същият е получил травматични увреждания.  Проверката продължила по документи, предоставени от жалбоподателя в офиса на ДИТ – Разград на 28.08.2017г. в хода на проверката по документи било установено, че работникът В. М.Х. на 14.04.2017г. се е завърнал на работа в  „ Ясен Христов ” ЕООД – Шумен, след като е отсъствал 57 календарни дни, от 16.02.2017г. до 13.04.2017г. е не му е извършен извънреден инструктаж. Проверката приключила със съставяне на КП № ПР 1727473/28.08.2017г.

За констатираното в присъствие на управителя на жалбоподателя на 29.08.2017г. бил съставен АУАН 17-000483, в който нарушението било описано по посочения начин, квалифицирано от актосъставителя като такова по чл.16, ал.2  от Наредба № РД - 7 – 02 за условията и реда за провеждането на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на  здравословни и безопасни условия на труд. Екземпляр от АУАН бил връчен на управителя на дружеството, който го подписал без възражения. Писмени такива не постъпили в тридневния срок по ЗАНН пред адм. наказващия орган.

На 20.09.2017г. било издадено и процесното НП, в което нарушението е описано по идентичен с АУАН начин, също квалифицирано като такова по чл.16, ал.2  от Наредба № РД - 7 – 02 за условията и реда за провеждането на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на  здравословни и безопасни условия на труд, а адм. наказващият орган на основание чл.416, ал.5 във връзка с чл.413, ал.2 от КТ, наложил на жалбоподателя адм. наказание „ имуществена санкция” в размер на 1500,00лв. НП било връчено на жалбоподателя на 26.09.2017г., жалбата срещу него постъпила при административнонаказващия орган на 04.10.2017г.

Свидетелите И. И. и Ю. М., разпитани в с.з., по същество потвърждават изложеното в АУАН.

Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното:

Като подадена в срок от лице имащо право на жалба, против акт подлежащ на съдебен контрол по реда на ЗАНН, жалбата е допустима.

Разгледана по същество, същата е основателна по следните съображения:

Налице е нарушение на процесуалния закон при издаването на обжалваното НП. Правилна и вярна е квалификацията на процесното нарушение по отношение на посочената както от актосъставителя, така и от адм. наказващия орган, за нарушена разпоредбата на  чл.16, ал.2  от Наредба № РД - 7 – 02 за условията и реда за провеждането на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на  здравословни и безопасни условия на труд.

От процесуална страна обаче, доколкото нарушението се изразява в бездействия, а самото действие – провеждане на извънреден инструктаж на работника В. М.Х., жалбоподателят дължи в предприятието си, където по договор работникът трябва да престира работната си сила, то и нарушението е извършено в гр. Шумен и териториално компетентния адм. наказващ орган е Директорът на ДИТ – Шумен.

Поради изложеното съдът намира, че обжалваното НП следва да бъде отменено като незаконосъобразно, издадено в нарушение на процесуалните правила.

Воден от гореизложеното, съдът

 

Р      Е      Ш     И      :

 

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление № 17-000483/20.09.2017г. на Директор на Дирекция “Инспекция по труда” - гр. Разград, с което на основание чл.416, ал.5  във връзка с чл.413, ал.2 от КТ, на „ Ясен Христов ” ЕООД – Шумен, ЕИК 127603746, със седалище и адрес на управление гр. Шумен, ул. „ Царевец „ № 15, представлявано от Управител Я. Х. Н. в качеството му на работодател е наложена имуществена санкция в размер на 1500,00лв., за нарушение на чл.16, ал.2  от Наредба № РД - 7 – 02 за условията и реда за провеждането на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на  здравословни и безопасни условия на труд, като незоканосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

Районен съдия: