РЕШЕНИЕ

 

560                                   20.12.2017г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

Разградският районен съд 

на  двадесет и осми ноември                          две хиляди и седемнадесета  година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  Даринка Димитрова

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №873 по описа за 2017г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от «АРРЕСС» ЕООД гр. с. Дянково срещу Наказателно постановление  2019/2017г.  от 18.10.2017г. на началник на РУ МВР гр. Разград, с което на обжалващото дружество  на основание чл.43, ал.2  от Закона за частната охранителна дейност за нарушение на чл.27, ал.1 от същия закон  е наложено административно наказание «имуществена санкция» в размер на 1000 лв. Счита, че наказателното постановление е незаконосъобразно, поради което моли съда да го отмени изцяло.

В съдебното заседание не се явява представител на жалбоподателя. В писмено становище жалбата се поддържа.

За наказващия орган ОД на МВР гр.Разград не се явява представител.  

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява неоснователна.

С обжалваното    Наказателно постановление  2019/2017г.  от 18.10.2017г. на началник на РУ МВР гр. Разград на обжалващото дружество  на основание чл.43, ал.2  от Закона за частната охранителна дейност за нарушение на чл.27, ал.1 от същия закон  е наложено административно наказание «имуществена санкция» в размер на 1000 лв. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №2019/06.10.2017г.,  съставен от полицейски инспектор в РУ МВР гр. Разград. В акта и НП е отразено от фактическа страна, че на 16.09.2017г.  около 17.25 часа била извършена полицейска проверка на охраната на футболна среща в с.Пороище , общ. Разград, между отборите на ФК «Спортист» с. Пороище и ФК «Ясен» с. Ясеновец. В НП се сочи, че в  хода на проверката било установено, че «АРРЕСС» ЕООД гр. Разград със седалище в с. Дянково осъществява  частна охранителна дейност въз основа на лиценз рег. №2979/18.05.2016г., издаден от ГДНП-София, извършва охрана на мероприятие – футболна среща между отборите на ФК «Бели Лом» с. Дряновец и ФК «Победа» с. Богданци, като използва за осъществяването на охранителната дейност лицето Б. Й.Т. от гр. Разград, с което не е сключила трудов договор за основно трудово правоотношение за длъжност «Охранител». В тази част е налице противоречие между НП и АУАН, в който е посочено, че охраняваната среща е между отборите на ФК «Спортист» с. Пороище и ФК «Ясен» с. Ясеновец.  Прието е, че така е нарушен чл.27, ал.1 от ЗЧОД. 

Пред РРС е разпитан като свидетел полицейския служител Р. И. /актосъставителя/. Същият свидетел сочи, че нарушението е извършено в с. Пороище, където при проверката на спортното игрище било установено лицето Б.Й.Т., който извършвал охрана. Били изискани и документи от фирмата, но се оказало, че охранителите нямат сключени трудови договори с дружеството – такива не били представени. Представен бил граждански договор, сключен с лицето Б. Т. /л.25/, като в същият е посочено, че предмет е охраната на футболна среща между Пороище – Ясеновец, за времето от 17,00 до 19,00 часа на 16.09.2017г. 

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:  При издаване на наказателното постановление са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, водещи  до незаконосъобразност на административнонаказателната процедура. В НП са допуснати съществени противоречия, които пречат да се установи действителната воля на наказващия орган от фактическа страна. В НП първо се сочи, «че била извършена полицейска проверка на охраната на футболна среща в с.Пороище, общ. Разград, между отборите на ФК «Спортист» с. Пороище и ФК «Ясен» с. Ясеновец. В последствие обаче се сочи, че наказаното юридическо лице «извършва   охрана на мероприятие – футболна среща между отборите на ФК «Бели Лом» с. Дряновец и ФК «Победа» с. Богданци, като използва за осъществяването на охранителната дейност лицето Б.Й.Т.». Така първоначално, като място на нарушението  е посочена футболна среща в с. Пороище между два отбора, а впоследствие при описанието на нарушението е посочена футболна среща между други два отбора, която не е ясно в кое населено място се е състояла. В акта това противоречие не е налице, но то е налице в НП, което е именно санкционният акт и с олред на изложеното се явява незаконосъобразен акт.  При това, с оглед текста на НП, остава неясно къде точно се е осъществило нарушението и между кои отбори е била футболната среща, охранявана от лицето Б. Т. Това препятства санкционираното лице да разбере какво му се вменява, а за съда е неясно какво в крайна сметка е констатирано от фактическа страна.  С оглед изложеното наказателното постановление се явява незаконосъобразно, тъй като е нарушен чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН – не са очертани по недвусмислен начин обстоятелствата, при които е извършено нарушението, налице е двусмислие и относно мястото на нарушението.  Поради това НП следва да бъде отменено.

Водим от горното, съдът

                                                     Р Е Ш И:

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление  2019/2017г.  от 18.10.2017г. на началник на РУ МВР гр. Разград, с което на «АРРЕСС» ЕООД гр. с. Дянково на основание чл.43, ал.2  от Закона за частната охранителна дейност за нарушение на чл.27, ал.1 от същия закон  е наложено административно наказание «имуществена санкция» в размер на 1000 лв.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: