П Р О Т О К О Л

 

 

2017 година                                                                                    гр. Разград

Разградският районен съд                                              наказателен състав

На  пети декември                                                               2017 година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                                                                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ БОРИСОВ

                                                       СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: К.С.

                                                                                                    Я.П.

 

Секретар:  Ганка Атанасова

Прокурор: Северина Монева

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело №   792  по описа за 2017 година

На именното повикване в 13,30  часа, се явиха:

ЗА РРП прокурор Монева.

ПОДСЪДИМИЯТ редовно призован лично и с  упълномощен защитник адв. Д. ***.

ПОСТРАДАЛИТЕ лица Е.В.Н.  и С.Д.С. редовно призовани лично и с повереник за двамата адв. К.К. от АК – Русе.

СЪДЪТ констатира, че на изброените лица са редовно връчени съобщения по чл. 247б от НПК.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход.

АДВ. Д.: Да се даде ход.

СЪДЪТ намира, че липсват процесуални пречки по даване ход на разпоредителното заседание, поради което

                   О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА РАЗПОРЕДИТЕЛНОТО ЗАСЕДАНИЕ.

ПРЕДОСТАВЯ възможност на страните  да заявят становище по реда на чл. 248, т. 1 от НПК

ПРОКУРОРЪТ: Делото е подсъдно на съда.

АДВ. Д.: Подсъдно е делото.

СЪДЪТ  като съобрази така заявеното от страните съобразно изложеното в  обстоятелствената част в диспозитива на обвинителния акт предвид разпоредбата на чл. 35, ал. 1 от НПК намира, че делото е както  родово така и  место подсъдно на РРС, поради което

                   О П Р Е Д Е Л И:

НАМИРА, че производството по НОХД № 792/2017 г. по описа на РРС е подсъдно на настоящия съдебен състав.

СЪДЪТ докладва постъпила молба от С.С. с която на основание чл. 76 и сл. от НПК желае да бъде конституиран в качеството си на частен обвинител в настоящото  производство.

СЪДЪТ докладва постъпила молба от Е.В.Н., с която на основание чл. 76 и сл. от НПК иска да бъде конституирана в качеството си на частен обвинител  в настоящото производство.

ПРОКУРОРЪТ: Налице са процесуалните основания за конституирането им, като частни обвинители, тъй като същите са пострадали от престъплението.

АДВ. Д.: Допустими са и  основателни и следва да бъдат  конституирани като частни обвинители в производството.

СЪДЪТ, като съобрази така заявеното от страните и разпоредбата на чл. 74, ал. 1 от НПК съобразно вписаното в обвинителния. акт намира, че Е.В.Н. и С.Д.С. действително притежават качеството на пострадали от процесното престъпление лица и разполагат с процесуална възможност да бъдат конституирани в качеството си на частни обвинители в настоящото производство, поради което и на основание чл. 248, ал. 2 от НПК

                   О П Р Е Д Е Л И:

КОНСТИТУИРА С.Д.С., ЕГН ********** *** в качеството му на частен обвинител в настоящото  производство против подс. И.Д.И..

КОНСТИТУИРА Е.В.Н., ЕГН ********** *** в качеството й на частен обвинител в настоящото производство против подс. И.Д.И..

ЗА частните обвинители повереник адв. К.К. от АК – Русе.

СЪДЪТ предоставя на процесуалния представител на частните обвинители да  вземе становище по  чл. 248, т. 1 от НПК.

АДВ. К.: Делото е подсъдно на настоящия състав на съда и моля да се разгледа в разпоредителното заседание.

СЪДЪТ предоставя правото на страните да заявят становище за отводи на председателя на съдебния състав, съдебни заседатели, секретаря и  прокурора.

ПРОКУРОРЪТ: Нямам искания за отводи.

АДВ. К.: Нямам искания за отводи.

АДВ. Д.: Нямам искания за отводи.

СЪДЪТ предоставя възможност на страните да заявят становище по чл.  248, ал. 1, т. 2, т. 3, т. 4, т. 5, т. 6 и т. 7 от НПК

ПРОКУРОРЪТ: Няма основания за прекратяване или спиране на наказателното  производство. Така също намирам, че на ДП не са допуснати отстраними съществени нарушения на  процесуалните правила. По т. 4 сме в преговори за определяне параметрите на споразумение, като  ще е необходимо още малко техническо време за постигането му. Не са налице основанията по т. 5, както и по т. 6 за вземане на мярка за процесуална принуда.

АДВ.  К.: Също считаме, че няма основание за спиране или прекратяване на наказателното производство. По т. 3 считаме, че няма допуснато отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила. Налице са  основания за разглеждане на делото по реда на особените правила, преговаряме за сключване на споразумение за прекратяване на наказателното производство. Не са налице основанията по т. 5 и по т. 6. Няма да сочим други доказателства.

АДВ. Д.: Присъединявам се към изявлението на колегите. Желаем сключване на споразумение и са налице основанията за   разглеждане на делото по особените правила.

СЪДЪТ дава 15 мин. почивка.

СЛЕД дадената почивка разпоредителното заседание продължава в 14,15 ч.  с участието на прокурора, частните обвинители и повереника, подсъдимия и защитника.

ПРОКУРОРЪТ: Представям на осн. чл. 384, ал. 1 от НПК, моля да го приложите по делото и се произнесете по депозираното споразумение  постигнато със съгласието на частните обвинители и повереника и производството да продължи по реда на глава 29 от НПК.

АДВ. К.: Съгласни сме с така постигнатото споразумение между РРП подсъдимия и защитника.

АДВ. Д.: Моля да одобрите постигнатото споразумение.

СЪДЪТ като съобрази заявените становища на страните по чл. 248 ал. 1 т. 1, 2 , 3, 4, 5, 6, и 7 и  на основание чл. 248, ал. 6 от НПК

                   О П Р Е Д Е Л И:

НАМИРА, че не са налице основания за прекратяване или спиране на наказателното производство; че не са допуснати на досъдебното производство отстраними съществени нарушения на процесуалните правила, довели до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия или на пострадалите; не са налице основанията за разглеждане на делото при закрити врати, привличането на  резервен съдия или съдебен заседател, назначаване на защитник, вещо лице, преводач или тълковник, както и извършване на съдебно следствени действия по делегация; не са налице основания за приемане по отношение на подсъдимия мярка за процесуална принуда; не са налице основания за събиране на нови доказателства. С оглед депозираното пред съда споразумение постигнато между страните за прекратяване на наказателното производство съдът намира, че са налице основания за разглеждане на делото по реда на глава 29 от НПК.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване в 7 дневен срок от днес пред РОС  по чл. 248, ал. 1, т. 3 и чл. 248, ал. 2 от НПК.

         СЪДЪТ предоставя възможност на страните да заявят дали ще обжалват  определението в разпоредителното заседание.

ПРОКУРОРЪТ:  Няма да протестираме определението.

         АДВ. К.: От името на доверителите ми заявявам, че няма да обжалване определението.

АДВ. Д.: Също заявявам, че няма да обжалваме определението на съда.

         СЪДЪТ счете разпоредителното заседание за приключено, преминава към производство по реда на глава 29 от НПК.

         ДОКЛАДВА постъпило по реда на чл. 384, ал. 1 от НПК споразумение за прекратяване на производството постигнато между РРП представлявана от прокурор Монева от една страна, от друга подсъдимият И.Д.И., ЕГН ********** - обвиняем по ДП № 330 ЗМ-123/2017 г. по описа на ОДМВР - Разград за извършено от него на 21.04.2017 г. в землището на гр. Разград престъпление по смисъла на чл. 343, ал. 3, б. „а”, пр. 2 във вр. с ал. 1, б. „б”, пр. 2 във вр. с чл. 342, ал. 1 от НК и защитникът му адв. А.  Д. *** постигнато и със съгласието на частните обвинители Е. В. Н. и С.Д.С. и повереника им адв. К.К. от АК – Русе.

СНЕМА самоличността на подсъдимия.                                      

         И.Д.И., роден на ***.***, с адрес ***, български гражданин, със средно образование, женен, неосъждан, месторабота: „Етап“ гр.София, неосъждан, ЕГН **********

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам споразумението. Няма да соча други доказателства.

         АДВ. Д.: Поддържам споразумението. Няма да соча други доказателства.

АДВ. К.: Съгласни сме с така постигнатото споразумение.

         СЪДЪТ по реда на чл. 382, ал. 4 от НПК към подсъдимия.

ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно подписах споразумението.

         СЪДЪТ като съобрази така заявеното от страните на основание чл. 382, ал. 6 от НПК

                   О П Р Е Д Е Л И:

         ВПИСВВА в съдебния протокол съдържанието на окончателното споразумение, което се подписва от прокурора, подсъдимия и защитника.

С П О Р А З У М Е Н И Е

за решаване на наказателното производство по

НОХД № 792/2017 г. по описа на Районен съд-Разград

Днес, 05.12.2017 г. в гр. Разград, на основание чл. 384, ал. 1 във вр. с чл. 381 НПК се сключи настоящото споразумение за решаване на наказателното производство по НОХД № 792/2017 г. по описа на Районен съд- Разград, между:Северина Монева– прокурор в Районна прокуратура - Разград и адв. А.Д. *** – защитник на подсъдимия И.Д.И., роден на ***.***, с адрес *** , български гражданин, със средно образование, женен, месторабота: „Етап“ гр.София, неосъждан, ЕГН **********, по силата на което:

І. Страните се съгласяват НОХД № 792/2017 г. по описа на РС- Разград да бъде решено със споразумение и да не се провежда съдебно разглеждане по общия ред.

ІІ. Подсъдимият И.Д.И.  се признава за ВИНОВЕН за това, че за това, че на 21.04.2017 г. на кръстовището между път 1-2 /гр.Разград - гр.Варна/ и път Ш-2005 /гр.Исперих - гр.Разград/, при управление на МПС, автобус марка „Темса“ с per. № **** е нарушил правилата за движение по пътищата:

Чл.50, ал. 1  от ЗДвП: На кръстовище, на което единият от пътищата е сигнализиран като път с предимство, водачите на пътни превозни средства от другите пътища са длъжни да пропуснат пътните превозни средства, които се движат по пътя с предимство.;

И по непредпазливост е причинил средна телесна повреда на повече от едно лице, а именно: на С.Д.С. ***, изразяваща се в счупване на долна трета на лява мишнична кост и контузия на двете подбедрици, които са довели до трайно затруднение в движението на левия горен крайник; и на Е.В.Н. от с.Драгаш войвода, изразяващи се в контузия на главата и гръдния кош; наличие на изразен ставен излив в лява колянна става и неправилни фрактурни линии в областта на голямопищялното плато и външен кондил на големия пищял, които са довели до трайно затруднение в движението на левия долен крайник, което се обуславя от счупването в най-горната част на големия пищял на лява подбедрица - престъпление по чл.343, ал.З, б.“а“ пр.2, във вр. с ал.1, б.“б“ пр.2, във вр. с чл.342, ал.1 от НК.

ІІІ. 1. Страните се съгласяват за така извършеното престъпление от подс. И.Д.И.  , на основание чл. 381, ал. 4 от НПК при условията на чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК да му бъде наложено наказание лишаване от свобода за срок от 6 месеца,чието изпълнение на основание чл. 66, ал. 1 от НК се отлага за изпитателен срок от 3 години.

2. Възпитателната работа по отношение на подс. И.Д.И.  се възлага на ПИ при РУ на МВР по местоживеенето му.

3. На основание чл.343г вр.с чл.343, ал. 3, б.“а“ пр.2, във вр. с ал.1, б.“б“ пр.2, във вр. с чл.342, ал.1 от  НК на  подс.  И.Д.И.  се налага наказание лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 месеца.

4. Разноските по делото в размер на 755,81 (седемстотин петдесет и пет лева и 81 ст.) лева, се възлагат на подс. И.Д.И.  , платими по сметка на ОД на МВР- Разград.

ІV. 1. Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

2. Подс. И.Д.И.  декларира, че е съгласен изцяло и безусловно със съдържанието на настоящото споразумение, както и че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

 

ПРОКУРОР:

/С. Монева/

 

 

ЗАЩИТНИК:

               /адв. А.Д./     

                                              

                  

ПОДСЪДИМ:

                                                                           /И.И. /

 

 

 

 

         СЪДЪТ като съобрази че така сключеното между страните споразумение не противоречи на закона и морала, налице са всички законови предпоставки същото да бъде одобрено, поради което и на основание чл. 382 ал. 7 от НПК

                            О П Р Е Д Е Л И:

         ОДОБРЯВА сключеното между РРП представлявана от прокурор Монева от една страна, от друга подсъдимият И.Д.И., ЕГН ********** и защитника адв. А.Д. *** споразумение за прекратяване на производство по НОХД № 792/2017 г. по описа на РРС в следния смисъл:

Подсъдимият И.Д.И.  се признава за ВИНОВЕН за това, че за това, че на 21.04.2017 г. на кръстовището между път 1-2 /гр.Разград - гр.Варна/ и път Ш-2005 /гр.Исперих - гр.Разград/, при

 

управление на МПС, автобус марка „Темса“ с per. № *** е нарушил правилата за движение по пътищата:

Чл.50, ал. 1  от ЗДвП: На кръстовище, на което единият от пътищата е сигнализиран като път с предимство, водачите на пътни превозни средства от другите пътища са длъжни да пропуснат пътните превозни средства, които се движат по пътя с предимство.;

И по непредпазливост е причинил средна телесна повреда на повече от едно лице, а именно: на С.Д.С. ***, изразяваща се в счупване на долна трета на лява мишнична кост и контузия на двете подбедрици, които са довели до трайно затруднение в движението на левия горен крайник; и на Е.В.Н. от с.Драгаш войвода, изразяващи се в контузия на главата и гръдния кош; наличие на изразен ставен излив в лява колянна става и неправилни фрактурни линии в областта на голямопищялното плато и външен кондил на големия пищял, които са довели до трайно затруднение в движението на левия долен крайник, което се обуславя от счупването в най-горната част на големия пищял на лява подбедрица - престъпление по чл.343, ал.З, б.“а“ пр.2, във вр. с ал.1, б.“б“ пр.2, във вр. с чл.342, ал.1 от НК.

1. Страните се съгласяват за така извършеното престъпление от подс. И.Д.И.  , на основание чл. 381, ал. 4 от НПК при условията на чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК да му бъде наложено наказание лишаване от свобода за срок от 6 месеца,чието изпълнение на основание чл. 66, ал. 1 от НК се отлага за изпитателен срок от 3 години.

2. Възпитателната работа по отношение на подс. И.Д.И.  се възлага на ПИ при РУ на МВР по местоживеенето му.

3. На основание чл.343г вр.с чл.343, ал. 3, б.“а“ пр.2, във вр. с ал.1, б.“б“ пр.2, във вр. с чл.342, ал.1 от  НК на  подс.  И.Д.И.  се налага наказание лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 месеца.

4. Разноските по делото в размер на 755,81 (седемстотин петдесет и пет лева и 81 ст.) лева, се възлагат на подс. И.Д.И.  , платими по сметка на ОД на МВР- Разград.

1. Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

2. Подс. И.Д.И.  декларира, че е съгласен изцяло и безусловно със съдържанието на настоящото споразумение, както и че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

ОДОБРЕНОТО от съда споразумение има действие на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване.

СЪДЪТ на основание чл. 24 ал. 3 от НПК

                   О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 792/2017 г. по описа на РРС.

Определението за прекратяване на производството е окончателно и не подлежи на обжалване.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 14,35 ч.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

                                      СЪДЕБЕНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.               

 

                                                                                    

2.