П Р О Т О К О Л

 

2017 година                                                                                    гр. Разград

Разградският районен съд                                              наказателен състав

На  дванадесети декември                                                  2017 година

В публично заседание в следния състав:

 

                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ БОРИСОВ

                                                       СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: С.Б.

                                                                                                    Н.Д.

 

 

Секретар:  Ганка Атанасова

Прокурор: Десимира Недкова

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело №   847  по описа за 2017 година

На именното повикване в 10,00  часа, се явиха:

За РРП прокурор Недкова.

ПОДСЪДИМИЯТ редовно призован лично и със защитник адв. Н.М. ***.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на разпоредителното заседание.

АДВ. М.: Да се даде ход на разпоредителното заседание.

СЪДЪТ намира, че липсват процесуални пречки по даване ход на разпоредителното заседание, поради което

                   О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА разпоредителното заседание.

СЪДЪТ предоставя възможност на страните  да заявят становище по  реда на чл. 248, ал. 1, т. 1 от НПК, а именно подсъдно ли е делото на съда

ПРОКУРОРЪТ: Считам, че делото е подсъдно на съда.

АДВ. М.: Считам, че делото е подсъдно на съда.

СЪДЪТ, като съобрази становището на страните, изложеното в обстоятелствената част и диспозитива на обв. акт, съобразно разпоредбата на чл. 35, ал. 1 и чл. 36, ал. 1 от НПК действително намира, че делото е подсъдно на РРС, който се явява и в случая и родово и местно подсъдно на РРС, поради което

                            О П Р Е Д Е Л И:

СЪДЪТ предоставя възможност на страните  да заявят становище по  реда на чл. 248, ал. 1, т. 2 до т. 7  от;

ПРОКУРОРЪТ:  Няма основание за спиране на нак. производство. Считам, че не са допуснати съществени процесуалсни нарушения, тъй като сключихме споразумение с защитника и подсъдимия считам, че са налице основанията за разглеждане на делото по реда на глава 29 от НПК, поради което предлагам делото да бъде разгледано непосредствено след разпоредителното заседание по този ред. Няма взети мерки за процесуална принуда и няма да правим нови доказателствени искания. Не са налице и основания по т. 5.

АДВ. М.: Считам, че не са налице основания за спиране  на  наказателното производство или прекратяване, в хода на ДП не са допуснати съществени процесуални нарушения  довели до ограничаване процесуалните права на обвиняемия. Сключили сме споразумение с РРП, като моля след приключване на разпоредителното заседание производсгтвото да продължи по реда на глава 29 от НПК. По т. 5 не са налице основания, не са и налице и по т. 6 за процесуална принуда и за събиране на нови доказателства.

СЪДЪТ като съобрази така заявеното от страните на основание чл. 248, ал. 6 от НПК

         О П Р Е Д Е Л И:

НАМИРА, че не са налице основания за конституиране на страни в производството, не са налице основания за прекратяване или спиране на нак. производство; в хода на ДП при извършване на съответните процесуално следствени действия не са допуснати отстраними съществени нарушения на процесуалните правила, довели до ограничанаве правата на подсъдимия; не са налице основания за действия от страна на съда по чл. 248, ал. 1, т. 5 от НПК;  не са налице основания за вземане или изменение на мярка за процесуална принуда по отношение на подсъдимия; не са налице основания за събиране на нови доказателства на този етап. С оглед изявленията на страните, че са постигнали споразумение за прекратяване на делото, съдът намира, че са налице основания за продължаване на производството по реда на глава 29 от НПК.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване и протестиране в 7 дневен срок от днес пред РОС.

ПРОКУРОРЪТ: Представям сключеното споразумение, което считам, че не противоречи на закона и морала и моля да го одобрите.

АДВ. М.: Подписали сме споразумение доброволно и моля да го одобрите. Поддържаме споразумението.

СЪДЪТ при така депозираното по реда на чл. 384, ал. 1 от НПК споразумение

                   О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕМИНАВА към производство по реда на глава 29 от НПК.

ДОКЛАДВА постъпило по реда на чл. 384, ал. 1 от НПК споразумение постигнато между РРП представлявана от прокурор Недкова от една страна, от друга А.А.А., ЕГН ********** обвиняем по ДП № 330 – ЗМ-1/2017 г. по описа на ОДМВР – Разград за извършено от него на 28.09.2015 г. в гр. Разград престъпление по смисъла на чл. 316 във вр. с чл. 308, ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК и защитникът му адв. Н.М. ***.

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам споразумението. Няма да соча други доказателства.

АДВ. М.: Поддържаме споразумението. Няма да соча други доказателства.

СЪДЪТ снема самоличността на подсъдимия.

А.А.А., роден на *** ***, бълг. гражданин, с начално образование, разведен, неосъждан, работи, адрес ***, ЕГН **********.

СЪДЪТ по реда на чл. 382, ал. 4 от НПК към подсъдимия.

ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно подписах споразумението.

СЪДЪТ, като съобрази така заявеното от страните на основание чл. 382 ал. 6 от НПК

                   О П Р Е Д Е Л И:

ВПИСВА в съдебния протокол, съдържанието на окончателното споразумение, което се подписва от прокурора, защитника и подсъдимия.

С П О Р А З У М Е Н И Е

за решаване на наказателното производство

по НОХД 847/2017г. по описа на РС- Разград

         Днес, 12.12.2017г., в гр.Разград, на основание чл.384 вр. чл.381-383 НПК се сключи настоящото споразумение за решаване на НОХД 847/2017г. по описа на РС- Разград между Десимира Недкова- мл.прокурор при Районна прокуратура- гр.Разград и адвокат Н.М.- упълномощен защитник на подсъдимия А.А.А., по силата на което:

І.Подсъдимият А.А.А., ЕГН**********, роден на ***г***, български гражданин, без образование, неженен, безработен, неосъждан, постоянен адрес:***, СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН за това, че: на 28.09.2015г. в гр.Разград, съзнателно се ползвал пред Йорданка Иванова Асенова- служител в Сектор „Пътна полиция” при ОД МВР- гр.Разград, от неистински официален документ за завършено образование – Свидетелство за завършено основно образовение серия Е-01, бл. №074207, рег. №0053/15.06.2001г., издадена от ОУ „Св.св.Кирил и Методий”- с.Ясеновец, на името на А.А.А., като от него за самото съставяне на неистинския официален документ не може да се търси наказателна отговорност- престъпление по чл.316 вр. чл.308, ал.2 вр. ал.1 НК.

ІІ. Страните се споразумяха за така извършеното престъпление по чл.316 вр. чл.308, ал.2 вр. ал.1 НК на подсъдимият  А.А.А. да бъде наложено при условията на чл.54 НК НАКАЗАНИЕ: „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ за срок от  ШЕСТ  МЕСЕЦА, като на основание чл.66, ал.1 НК изпълнението на така определеното наказание се отлага за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

Възпитателната работа по отношение на А.А.А. се възлага на ПИ при РУ МВР-гр.Исперих по местоживеенето му.

ІІІ. Престъплението, за което се сключва настоящото споразумение не е сред визираните в чл.381, ал.2 НПК и с него не са причинени имуществени вреди.

ІV. Приложените по делото като писмени доказателства оригинали на Заявление с вх.№ 3106/ 28.09.2015г. за издаване на документ за самоличност на български граждани с приложени документи- общо 11 листа, да се върнат на Началника на Сектор „ПП“ при ОД МВР - гр. Разград, като заверени копия от тях да останат приложени по делото.

V.Направените по делото разноски в размер на 86, 82лева се възлагат на подсъдимия  А.А.А. и следва да бъдат заплатени по сметка на ОД МВР- гр.Разград.

VІ. Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

VІІ. Подсъдимият А.А.А. декларира, че е съгласен изцяло и безусловно със съдържанието на настоящото споразумение, както и че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

 

                                                        МЛ. ПРОКУРОР:

                                                                                              /Д.Недкова/

       

 

 ЗАЩИТНИК: 

                    /адв. Н.М./  

 

 

 

ПОДСЪДИМ:  

                                       /А.А./    

 

 

 

 

СЪДЪТ, като съобрази, че така сключеното между страните   споразумение непротиворечи на закона и морала, налице са всички законови предпоставки същото да бъде одобрено, поради което на основание чл. 382, ал. 7 от НПК

                     О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА сключеното между РРП представлявана от прокурор Недкова от една страна, от друга подсъдимият А.А.А., ЕГН ********** и защитникът адв. Н.М. споразумение за прекратяване на производството по НОХД № 847/2017 г. по описа на РРС в следния смисъл:

Подсъдимият А.А.А., ЕГН**********, СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН за това, че: на 28.09.2015г. в гр.Разград, съзнателно се ползвал пред Йорданка Иванова Асенова- служител в Сектор „Пътна полиция” при ОД МВР- гр.Разград, от неистински официален документ за завършено образование – Свидетелство за завършено основно образовение серия Е-01, бл. №074207, рег. №0053/15.06.2001г., издадена от ОУ „Св.св.Кирил и Методий”- с.Ясеновец, на името на А.А.А., като от него за самото съставяне на неистинския официален документ не може да се търси наказателна отговорност- престъпление по чл.316 вр. чл.308, ал.2 вр. ал.1 НК.

СТРАНИТЕ се споразумяха за така извършеното престъпление по чл.316 вр. чл.308, ал.2 вр. ал.1 НК на подсъдимият  А.А.А. да бъде наложено при условията на чл.54 НК НАКАЗАНИЕ: „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ за срок от  ШЕСТ  МЕСЕЦА, като на основание чл.66, ал.1 НК изпълнението на така определеното наказание се отлага за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

ВЪЗПИТАТЕЛНАТА работа по отношение на А.А.А. се възлага на ПИ при РУ МВР-гр.Исперих по местоживеенето му.

ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО, за което се сключва настоящото споразумение не е сред визираните в чл.381, ал.2 НПК и с него не са причинени имуществени вреди.

ПРИЛОЖЕНИТЕ по делото като писмени доказателства оригинали на Заявление с вх.№ 3106/ 28.09.2015г. за издаване на документ за самоличност на български граждани с приложени документи- общо 11 листа, да се върнат на Началника на Сектор „ПП“ при ОД МВР - гр. Разград, като заверени копия от тях да останат приложени по делото.

НАПРАВЕНИТЕ по делото разноски в размер на 86, 82лева се възлагат на подсъдимия  А.А.А. и следва да бъдат заплатени по сметка на ОД МВР- гр.Разград.

СТРАНИТЕ подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

ПОДСЪДИМИЯТ А.А.А. декларира, че е съгласен изцяло и безусловно със съдържанието на настоящото споразумение, както и че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

ОДОБРЕНОТО от съда споразумение има действие на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване.

СЪДЪТ на основание чл. 24, ал. 3 от НПК

           О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 847/2017 г. по описа на РРС.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за прекратяване на производството е окончателно и не подлежи на обжалване.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 10,20 ч.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

 

                            СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                 

 

                                                                 

 

                                                                           2.