П Р О Т О К О Л

 

2017 година                                                                                    гр. Разград

Разградският районен съд                                              наказателен състав

На  дванадесети декември                                                  2017 година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                                                                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ БОРИСОВ

                                                               СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

Секретар:  Ганка Атанасова

Прокурор: Десимира Недкова

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело №   910  по описа за 2017 година

На именното повикване в 13,30  часа, се явиха:

ЗА РРП прокурор Недкова.

ПОДСЪДИМИЯТ редовно призован лично и с упълномощен  защитник адв. Н. Митева от АК – Разград.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на разпоредителното заседание.

АДВ. МИТЕВА:  Да се даде ход на разпоредителното заседание.

СЪДЪТ намира, че липсват процесуални пречки по даване ход на разпоредителното заседание, поради което

                   О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА разпоредителното заседание.

СЪДЪТ предоставя възможност на страните  да заявят становище по  реда на чл. 248, ал. 1, т. 1 от НПК, а именно подсъдно ли е делото на съда включително и по основанията за отвод на съда, съдебен секретар и прокурор.

ПРОКУРОРЪТ: Намирам, че делото е подсъдно на съда. Съгласно правилата по чл. 35, ал. 1 от НК е подсъдно на РРС, престъплението за което е повдигнато обвинение  в гр. Разград и  съгласно чл. 36 от НПК  РРС е компетентен да разгледа делото. Нямам искания за отводи.

АДВ. МИТЕВА: Считам, че съгласно правилата на НПК делото е подсъдно на РРС. По отношение на искането за отводи нямаме такива.

СЪДЪТ, като съобрази така заявеното от страните съобразно изложеното в обстоятелствената част и диспозитива на обвинителния акт, като взе в предвид и разпоредбата на чл. 35, ал. 1 и чл. 36, ал. 1 от НПК

                   О П Р Е Д Е Л И:

НАМИРА, че НОХД № 910/2017 г.  по описа  на РРС е родово и местно подсъдно на настоящия съдебен състав. 

СЪДЪТ предоставя възможност на страните  да заявят становище по  реда на чл. 248, ал. 1 от т. 2 до т. 7  от НПК.

ПРОКУРОРЪТ: Намирам, че липсват основания за прекратяване или спиране на наказателното производство. Считам, че на ДП не са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, които да са довели до ограничаване правата на страните. Поради това, че сме постигнали съгласие за сключване на споразумение с подсъдимия и неговият защитник считам, че са налице основания за разглеждане на делото по реда на глава 29 от НПК. Намирам, че не са налице основания за разглеждане на делото при закрити врати, привличане на резервен съдия, назначаването на защитник, вещо лице, преводач или тълковник. Спрямо подсъдимия не са вземани мерки за процесуална принуда на ДП и към момента няма основание за вземане на такива. Предлагам след приключване на разпоредителното заседание да минем към разглеждане на делото по реда на глава 29 НПК.

АДВ. МИТЕВА: По отношение разпоредбата на чл. 248, ал. 1, т. 2 от НПК  не са налице основания. По отношение на т. 3 не са налице допуснати нарушения съществени на процесуалните правила на ДП. По отношение на т. 4 следва да отбележа, че сме сключили споразумение с РРП за прекратяване на наказателното производство и след  разглеждане на  разпоредителното заседание моля да преминем по реда на глава 29 от НПК. По отношение на т. 5 не са налице основания за разглеждане на делото при закрити врати, привличане на резервен съдия . По отношение на подсъдимия не са взети мерки за процесуална принуда, нямаме искания за събиране на нови доказателства. По отношение на т. 8, тъй като правим искане делото да бъде разгледано по реда на глава 29 от НПК считам, че следващо с.з. не трябва да бъде насрочвано и да бъдат призовавани свидетелите по списъка приложен към обвинителния акт.

СЪДЪТ, като  взе в предвид становищата на страните на основание чл. 248, ал. 6 от НПК

                            О П Р Е Д Е Л И:

НАМИРА, че не са налице основания за конституиране на страни в производството; не са налице основания за прекратяване или спиране на наказателното производство; не са допуснати на ДП отстраними съществени нарушения на процесуалните правила, довели до ограничаване процесуалните права на подсъдимия; не са налице основания и по чл. 248, ал. 1, т. 5 от НПК; не са налице основанията за вземане или изменение на мярка за процесуална принуда по отношение на подсъдимия; не са налице и основания за събиране на нови доказателства по делото. Налице са основанията по чл. 248, ал. 1, т. 4 от НПК за разглеждане на делото по реда на особените правила, а именно по реда на глава 29 от НПК, предвид заявеното от страните твърдение относно постигнато съгласие за сключване на споразумение за решаване на делото.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване  в 7 дневен срок от днес пред РОС.

ПРОКУРОРЪТ: Представям постигнатото споразумение. Считам, че същото не противоречи на закона и морала и моля да го одобрите.

АДВ. МИТЕВА: Поддържаме така представеното споразумение. Същото доброволно сме го подписали, считаме, че не противоречи на закона и морала и моля да го одобрите.

СЪДЪТ, като съобрази така заявеното от страните и депозираното по реда на чл. 384, ал. 1 от НПК споразумение постигнато между тях за решаване на делото намира, че за престъплението, за което на подсъдимия е  повдигнато обвинение с внесен обв. акт, процесуалния закон допуска производството по делото да приключи със споразумение. Не са налице отрицателните предпоставки на чл. 381, ал. 2 от НПК, с деянието не са причинени съставомерни имуществени вреди, които да подлежат на обезщетяване и обезпечаване. Депозираното пред съда споразумение съдържа реквизитите посочени в разпоредбата на чл. 381, ал. 5 и 6 от НПК, поради което  Съдът

                   О П Р Е Д Е Л И:

ПРИКЛЮЧВА разпоредителното заседание, преминава към производство по реда на глава 29 от НПК

ДОКЛАДВА постъпило по реда на чл. 384, ал. 1 от НПК споразумение постигнато между РРП представлявана от прокурор Недкова от една страна, от друга  Т.Д.Т., ЕГН ********** обвиняем по ДП № 1873-ЗМ-428/2017 г по описа на РУ на МВР – Разград за извършено от него за времето от 26.01.2017 г. до 06.04.2017 г. в гр. Разград престъпление по чл. 234в, ал. 1 от НК и защитникът му адв. Невена Митева – АК – Разград.

СНЕМА самоличността на подсъдимия.

Т.Д.Т., роден на *** г. в с. Самуил, бълг. гражданин, със средно образование, женен, адрес ***, вилна зона “Простор № 1”, неосъждан,  работи, ЕГН **********.

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам споразумението. Няма да соча доказателства.

АДВ. МИТЕВА: Поддържам споразумението Няма да соча други доказателства.

СЪДЪТ по реда на чл. 382, ал. 4 от НПК към подсъдимия.

ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно подписах споразумението.

СЪДЪТ, като съобрази така заявеното от страните и на основание чл. 382, ал. 6 от НПК

                   О П Р Е Д Е Л И:

ВПИСВА в съдебния протокол окончателното съдържание на споразумението, което се подписва от прокурора, защитника и подсъдимия.

    С П О Р А З У М Е Н И Е

за решаване на наказателното производство

по НОХД 910/2017г. по описа на РС- Разград

Днес, 12.12.2017г., в гр.Разград, на основание чл.384 вр. чл.381-383 НПК се сключи настоящото споразумение за решаване на НОХД 910/2017г. по описа на РС- Разград между Десимира Недкова- мл.прокурор при Районна прокуратура- гр.Разград и адв. Н. Митева от АК – Разград, защитник на подсъдимия Т.Д.Т., по силата на което:

І. Т.Д.Т., ЕГН**********,***, на ***г., български гражданин, със средно образование, женен, общ работник в „Булкорп”ООД-гр.Разград, неосъждан, постоянен и настоящ адрес:***, СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН за това, че за времето от 26.01.2017г. до 06.04.2017г. в гр. Разград, сам осъществил неправомерно присъединяване към водоснабдителната система на „Водоснабдяване-Дунав“ ЕООД- гр.Разград, с което е създал условия за непълно отчитане на потребената вода– престъпление по чл.234в, ал.1 от НК.

ІІ. Страните се споразумяха за така извършеното престъпление по чл.234в, ал.1 НК на подсъдимият Т.Д.Т. да бъде наложено при условията на чл.55, ал.1, т.2 НК НАКАЗАНИЕ ПРОБАЦИЯ“, включващо по вид и срок следните пробационни мерки:

а/ на основание чл. 42б, ал. 1 вр. чл. 42а, ал. 3, т. 1 вр. ал. 2, т. 1 вр. ал. 1 НК – задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА с явяване и подписване пред съответния пробационен служител или определено от него длъжностно лице два пъти седмично,

б/ на основание чл. 42б, ал. 2 вр. чл. 42а, ал. 3, т. 1 вр. ал. 2, т. 2 вр. ал. 1 НК– задължителни периодични срещи с пробационен служител в пробационната служба по настоящ адрес за срок ШЕСТ МЕСЕЦА

в/ на основание чл.42б, ал.5 вр. чл.42а, ал.3, т.3 вр.  ал.2, т.6 вр. ал.1 НК- безвъзмезден труд в полза на обществото в размер на СТО ЧАСА за срок от една година.

ІІІ. На основание чл.55, ал.3 НК страните приемат да не се налага по-лекото наказание „глоба“до 15000лева, предвидено за престъплението по чл.234в, ал.1 НК.

ІV. Престъплението, за което се сключва настоящото споразумение не е сред визираните в чл.381, ал.2 НПК и с него не са причинени съставомерни имуществените вреди.

V. Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

VІ. Подсъдимият Т.Д.Т. декларира, че е съгласен изцяло и безусловно със съдържанието на настоящото споразумение, както и че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

 

                                                          МЛ. ПРОКУРОР:

                                                                             /Д.Недкова/

 

                    

ЗАЩИТНИК: 

                    /адв. Н. Митева/  

 

 

ПОДСЪДИМ:  

                     /Т.Т./    

 

 

СЪДЪТ, като съобрази, че така сключеното между страните споразумение не противоречи на закона и морала, налице са всички законови предпоставки същото да бъде одобрено, поради което и на основание чл. 382, ал. 7 от НПК

                   О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА сключеното между РРП предстанвлявана от прокурор Недкова от една страна, от друга подсъдимият Т.д.Т., ЕГН ********** и закитникът му адв. Невена Митева – АК – Разград споразумение за прекратяване на производството по НОХД № 910/2017 г. по описа на РРС в следния смисъл: 

Т.Д.Т., ЕГН**********,***, на ***г., български гражданин, със средно образование, женен, общ работник в „Булкорп”ООД-гр.Разград, неосъждан, постоянен и настоящ адрес:***, СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН за това, че за времето от 26.01.2017г. до 06.04.2017г. в гр. Разград, сам осъществил неправомерно присъединяване към водоснабдителната система на „Водоснабдяване-Дунав“ ЕООД- гр.Разград, с което е създал условия за непълно отчитане на потребената вода– престъпление по чл.234в, ал.1 от НК.

Страните се споразумяха за така извършеното престъпление по чл.234в, ал.1 НК на подсъдимият Т.Д.Т. да бъде наложено при условията на чл.55, ал.1, т.2 НК НАКАЗАНИЕ ПРОБАЦИЯ“, включващо по вид и срок следните пробационни мерки:

а/ на основание чл. 42б, ал. 1 вр. чл. 42а, ал. 3, т. 1 вр. ал. 2, т. 1 вр. ал. 1 НК – задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА с явяване и подписване пред съответния пробационен служител или определено от него длъжностно лице два пъти седмично,

б/ на основание чл. 42б, ал. 2 вр. чл. 42а, ал. 3, т. 1 вр. ал. 2, т. 2 вр. ал. 1 НК– задължителни периодични срещи с пробационен служител в пробационната служба по настоящ адрес за срок ШЕСТ МЕСЕЦА

в/ на основание чл.42б, ал.5 вр. чл.42а, ал.3, т.3 вр.  ал.2, т.6 вр. ал.1 НК- безвъзмезден труд в полза на обществото в размер на СТО ЧАСА за срок от една година.

На основание чл.55, ал.3 НК страните приемат да не се налага по-лекото наказание „глоба“до 15000лева, предвидено за престъплението по чл.234в, ал.1 НК.

Престъплението, за което се сключва настоящото споразумение не е сред визираните в чл.381, ал.2 НПК и с него не са причинени съставомерни имуществените вреди.

Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

Подсъдимият Т.Д.Т. декларира, че е съгласен изцяло и безусловно със съдържанието на настоящото споразумение, както и че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

ОДОБРЕНОТО от съда споразумение има действие на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване

СЪДЪТ на основание чл. 24, ал. 3 от НПК

                    О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 910/2017 г. по описа на РРС.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за прекратяване на производството е окончателно и не подлежи на обжалване.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 14,00 ч.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

СЕКРЕТАР:                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: