Р Е Ш Е Н И Е

         Номер                                               21.12.2017 г.                                      гр.Разград

В   И М Е Т О    Н А   Н А Р О Д А

Разградският районен съд

На двадесети декември                                две хиляди и седемнадесета  година

В открито съдебно заседание, в състав:

                                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:НЕЛИ ГЕНЧЕВА

Секретар          Галя Мавродинова

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдията

Гр.д. 1741/2017 г.

 

            Производството е с правно основание чл.26 и чл.42 от Закона за задълженията и договорите.

                Депозирана е искова молба от  „Застрахователно акционерно дружество  Далбогг: живот и здраве“ АД, с която са предявени обективно съединени искове срещу „Инматрикуларе“ЕООД за прогласяване нищожността на застрахователен договор, обективиран в застрахователна полица №BG30/115002128161 , като сключен при липса на съгласие, противоречие със закона и неговото заобикаляне, противоречие на добрите нрави,липса на предвидена в закона форма, липса на основание, липса на застрахователен интерес, поради привидност на застрахователния договор при условията на персонална симулация /подставено лице/,  респ. договорът да бъде унищожен  поради измама при сключването му. Обективно съединените искове за нищожност и за унищожаване са предявени в условията на евентуалност по горепосочения ред. Сочи, че процесния договор е сключен между ищеца и ответника и се отнася за лек автомобил, че в  него като обичаен водач на автомобила е записан румънски гражданин, че този автомобил веднага  след сключването на застрахователните полици  е напуснал територията на Република България, че няма данни ответникът да е действителния собственик на автомобилите, че договорът е сключен от ответника „по занятие“ с цел да извлече неправомерни облаги от действителните собственици, както и че дружеството е фиктивно, създадено само с тази цел, че ответникът извършва забранена от закона услуга – изнасяне в застрахован  вид в Румъния със сключена българска застраховка „Гражданска отговорност“ на румънски автомобили с цел избягване на премиите и таксите в тази държава, като прикривах действителните правоимащи лица. Сочи също така, че договорът е сключен без знанието и упълномощаването на действителния собственик на лекия автомобил. В с.з. прави искане за постановяване на неприсъствено решение.

            Ответникът не е депозирал отговор в срок.

Предвид искането за постановяване на неприсъствено решение, съдът счита, че предпоставките за постановяване на същото са налице – на ответника му е указана тази възможност, той не е представил становище и не е изпратил представител в с.з. и от представените доказателства, може да се направи вероятен извод, че искът е основателен. Възможността за постановяване на неприсъствено решение при липса на активно поведение от страна на ответника му е указана с разпореждане от 23.08.2017 г., постановено по реда на чл.131 от ГПК.

            Основателно е и искането за присъждане на съдебни разноски.

            По гореизложените съображения, Съдът:

Р Е Ш И:

           

            ПРОГЛАСЯВА НИЩОЖНОСТТА на застрахователен договор, обективиран в

застрахователна полица №BG30/115002128161, издадена на 18.08.2015 г.; сключена между „Застрахователно акционерно дружество  Даллбогг: живот и здраве“ АД, ЕИК 200299615 като застраховател  и „Инматрикуларе“ЕООД, ЕИК 201360583 като застрахован като  сключен при липса на съгласие, противоречие със закона и неговото заобикаляне, противоречие на добрите нрави,липса на предвидена в закона форма, липса на основание, липса на застрахователен интерес, поради привидност на застрахователния договор при условията на персонална симулация /подставено лице/.

            ОСЪЖДА Инматрикуларе“ЕООД, ЕИК 201360583, със седалище гр.Разград и адрес на управление ул.“Осъм“, №30, вх.В, ап.14 ДА ЗАПЛАТИ на „Даллбогг: живот и здраве“ АД, ЕИК 200299615, със седалище гр.София и адрес на управление бул.“Г.М.Димитров“, №1 на основание чл.78, ал.1 от ГПК  сумата 80 лв. /осемдесет лева/ разноски по делото и 100 лв. /сто лева/ заплатено адвокатско възнаграждение.

            Решението не подлежи на обжалване като постановено при условията на чл.238 от ГПК.   Препис от същото да се връчи на ответника.

                                                                                   

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: