Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е 

                                       № 395, 21.12.2017г., гр.Разград

 

                                    В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                                                       състав

На първи декември                                               две хиляди и седемнадесета година

В публично съдебно заседание, в състав:

                                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТАЛИНА ДОЧЕВА

Секретар Сребрена Русева

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело № 1754 по описа за 2017г. на РРС

 

          Предявени са обективно съединени искове по чл.79 и по чл.86 ЗЗД.

          Депозирана е искова молба от “Водоснабдяване и канализация-Варна“ООД, с която молят съда да осъди ответника В.И.Г. за доставена и незаплатена от ответницата 145.564 куб.м. питейна вода и отведени отпадни води в размер на 398.59лв. за периода 30.12.14г.-30.06.17г., както и обезщетение за забава върху главницата в общ размер от 47.35лв. Твърди се, че ответницата е потребител на ВиК услуги с абонатен номер 38161, за обект находящ се в гр.**********, ул.********** №** ап.** по 31бр. фактури. Представя ОУ, договор за доставка на питейна вода и и ползване на ВиК системи с приложения №№1 и 2 към него, фактури, справка за периода.

           Ответницата В.И.Г. при редовно връчена искова молба, не е отговорила и не се явява в с.з.

           Съдът, след като взе предвид становищата на страните, събраните по делото доказателства по вътрешно убеждение и съобрази приложимия закон, прие за установено от фактическа страна, следното: На 23.02.1999г. страните са сключили договор за доставяне на питейна вода и за ползване на ВиК системи. Ищецът представя ОУ за предоставяне на ВиК услуга. 

            По делото е назначена ССЕ, като вещото лице се е запознало с първичните отчетни документи-карнети в счетоводството на ищеца, издадените фактури и представя заключение, че на ответницата е даден аб.номер 38161 и в периода 30.12.14г.-30.06.17г. в обект ап.** в ЖК ******* №** са доставени твърдянети количества питейна вода и отведени отпадни води. В издадените фактури правилно са осчетоводени задълженията на ответницата за процесния период, като дължимата лихва е в размер общо на 47.82лв.

           Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира иска  за допустим. Разгледан по същество същият се явява основателен.

           Между страните е сключен ненаименован договор за предоставяне на ВиК услуги през 1999г., за жилище-обект в ЖК ****** №**, като на ответницата е открита партида с аб.№ 38161. Ответницата е била запозната и с ОУ към договора, като при всяко последващо изменение на ОУ ответницата е имала качеството на заварен потребител . В имота редовно е подавана вода и са отвеждани отпадни води, като вещото лице е установило липсата на уговореното плащане от страна на ответницата.

           Задължението е установено по вид и по размер с оглед изготвената съдебна експертиза и за периода 30.12.14г.-30.06.17г. са на обща стойност 398.59лв. Предвид липсата на плащане на доставените ВиК услуги и изтичането на 30-двенния гратисен срок по чл.33 ал.2 от ОУ за плащане, след този момент ответницата дължи и лихва. Тъй като вещото лице е установило размер на лихвата по-голям от претендирания, а липсва изменение на иска в тази част, то на ищеца се дължи претендираната лихва от 47.35лв.

           Предвид основателността на исковете ответницата дължи на ищеца разноските направени в исковото производство в размер на 350лв. Претендираното юк.възнаграждение в размер на 150лв. съдът намира за прекомерно, с оглед липсата на фактическа и правна сложност на спора, като определя размера към минимума от 50лв.

            Воден от гореизложеното, съдът

 

                                                         Р    Е    Ш    И :

           

            ОСЪЖДА В.И.Г. ***, ЕГН ********** ДА ЗАПЛАТИ на Водоснабдяване-Дунав ЕООД, ЕИК 826043778 сумата от 398.59лв./триста деветдесет и осем лева и петдесет и девет стотинки/, предоставени ВиК услуги за периода 30.12.14г.-30.06.17г. и сумата от 47.35лв. /четиридесет и седем лева и тридесет и пет стотинки/ обезщетение за забава за периода 29.01.15г.-31.07.17г., ведно със законната лихва върху главницата, считано от 03.08.17г. до окончателното й изплащане, както и сумата 350лв./триста и петдесет лева/ съдебни разноски.

            Решението подлежи на обжалване пред РОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: