Р   Е  Ш   Е   Н  И   Е

                          №394, 04.12.2017г., гр.Разград

 

                      В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                                                       състав

на първи декември                                              две хиляди и седемнадесета  година

В публично съдебно заседание, в състав:

                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТАЛИНА ДОЧЕВА

секретар Сребрена Русева

прокурор

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело № 1857 о описа за 2017г.:

 

Искът е с правно основание чл.19, ал.3 ЗЗД.

Депозирана е искова молба от А.Т.А. против Ц.А.Ч., с която моли съда да обяви за окончателен сключения между тях на 04.08.17г. предварителен договор за покупко-продажба на поземлен имот в с.Я**-дворно място с площ от 516кв.м., съставляващо парцел XVI-709 в кв.41, ведно с построената в имота масивна едноетажна жилищна сграда  със ЗП от 70кв.м. за сумата от 6000лв. Ищецът твърди, че е заплатил изцяло продажната цена при сключването на предварителния договор, като продавача е следвало да прехвърли имота по нотариален ред до 10.08.17г.

Ответницата Ц.А.Ч. не се явява в с.з., не е депозирала и писмен отговор.

Съдът, след като взе предвид становищата на страните, събраните по делото доказателства по вътрешно убеждение и съобрази приложимия закон, прие за установено от фактическа страна, следното: Видно от приложения  нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот №** т.* рег.№5206 д.465/11г. на нотариус Б.К. на 05.12.2011г. ответницата е закупила процесния имот от Р. С. Д. за сумата от 4600лв. Видно от представеното удостоверение за семейно положение  ответницата е вдовица. Собственикът Ц.Ч. е упълномощила С. Т. А. да се разпорежда и имота както сметне за добре и по нейна преценка. На 04.08.2017г. ответницата, представлявана от пълномощника си и ищеца са сключили предварителен договор за покупко-продажба, в който са уговорили продажбата на имот парцел XVI-709, в кв.41 по плана на с.Я.**, с площ от 516кв.м., заедно с построената в имота масивна едноетажна жилищна сграда със ЗП от 70кв.м., над маза със ЗП от 70кв.м., при граници на имота: XV-791, IV-794, III-705, II-705, XVIII-709.  Уговорена е продажна цена от 600лв., която е изплатена в брой на пълномощника на продавача. Съдържанието и подписите на предварителния договор са нотариално заверени.  Данъчната оценка на имота е 4331.20лв

По делото е разпитана като свидетел Ю. З., фактическа съжителница на ищеца, която твърди, че тази година мъжът й закупил жилище за 6000лв. Сумата била платена на ръка, след като излезли от нотариуса. Според свидетелката причината ответницата да не прехвърли имота е, че се е скарала с ищеца, тъй като е трябвало да се оправи регулацията на имота, което струва пари, а бабата не искала да ги даде. Сема Тихомирова е зълва /сестра на мъжа й/на свидетелката.

Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна съдът намира следното: Искът е основателен и доказан.

Процесният предварителен договор за покупко-продажба на недвижим имот е действителен и отговаря на изискванията по чл.19, ал.1 и 2 ЗЗД. Сключен е в изискуемата писмена форма и съдържа всички съществени елементи на окончателния договор: съгласие за прехвърляне, определяне на предмета, цена и срок. Сделката е сключена от пълномощник, в рамките на представителната му власт, и чието пълномощие не е оттеглено. Ангажирани са доказателства, че ответницата е единствен собственик на имота. Не се спори по делото, че уговорената продажна цена от 6000лв. и е изплатена изцяло на пълномощника на ответницата.

 Налице са и всички изискуеми от закона предпоставки за прехвърляне на собствеността на имота по нотариален ред. Няма твърдения, нито ангажирани доказателства предварителния договор да е развален или ответницата да е изпълнила задължението си за прехвърляне на собствеността върху имота на ищеца.

Предвид наличието на предвидените в закона предпоставки за обявяване на предварителния договор за окончателен, предявеният иск е основателен и следва да бъде уважен.

Поради уважаването на иска, на основание чл.364 ал.1  ГПК ищецът дължи следващите се разноски по прехвърлянето на имота, а именно: сумата от 108.50 лева по сметка на РРС, представляваща нотариална такса съгласно чл.85 ал.2, във връзка с чл.87 ЗННД и т.8 от Тарифата на нотариусите към ЗННД, сумата от 10 лева по сметка на Агенцията по вписванията, служба по вписванията, гр. Разград, представляваща дължима такса по Тарифата за държавните такси, събирани от Агенцията по вписванията, както и сумата от 144лева по сметка на Община Разград, представляваща местен данък, определен съгласно чл.47 ал.2, във вр. с чл.46 ал.2 т.1 ЗМДТ и представляващ 2.4 % върху материалния интерес, който процент е определен от Общински съвет- гр.Разград с Наредба за определяне размера на местните данъци на територията на Община Разград. Съгласно чл.46 ал.2 т.1 ЗМДТ и чл.96 ал.1 и ал. 3 и пар.2 ЗННД всички горепосочени такси са определени върху продажната цена на процесния имот 6000лв., тъй като тя е по-висока от данъчната оценка от 4331.20лв. С оглед изискването на чл.364 ал.1 ГПК следва да бъде наредено да се впише служебно възбрана върху имота до изплащането на присъдените в полза на държавата разноски.

На основание чл.364 ал.2 ГПК на ищеца следва да се укаже, че препис от решението няма да му бъде издаден, докато не докаже, че са заплатени разноските по прехвърлянето и дължимите данъци и такси за имота.

Ищецът е претендирал разноски с исковата си молба. Съгласно чл.78 ал.1 ГПК, с оглед изхода на делото ответницата следва да бъде осъдена да заплати на ищеца и направените по делото разноски в размер на 450лв.

Мотивиран от горното и на основание чл.19 ал.3 ЗЗД Разградският районен съд

 

                                       Р Е Ш И:

 

ОБЯВЯВЯ ЗА ОКОНЧАТЕЛЕН, сключения между Ц.А.Ч. ***, ЕГН **********, действаща чрез пълномощника си С. Т. А. от с.Я., ЕГН **********, съгласно пълномощно рег.№1230/01.08.2017г. и рег.№1231, т.1 акт №45/01.08.17г. на нотариус Б.К. от една страна и А. Т. А. от с.Я., ЕГН ********** от друга страна на 04.08.2017г. предварителен договор за покупко-продажба на недвижим имот, с който Ц.А.Ч. се задължава да прехвърли на ищеца А.Т. А. правото на собственост върху  поземлен имот- дворно место с площ от 516кв.м., находящо се в с.Я., съставляващо парцел XVI-709, в кв.41 по плана на с.Я., заедно с построената в централната част на имота масивна едноетажна жилищна сграда със застроена площ от 70кв.м., изградена върху избено помещение със застроена площ от 70кв.м., при граници на имота: от север-улица, от изток-XV-791, IV-794, от юг-III-705, II-705, от запад- XVIII-709.

ОСЪЖДА А. Т. А. да заплати в полза на Държавата по сметка на РРС сумата от 108.50лева /сто и осем лева и петдесет стотинки/, представляваща нотариална такса съгласно чл.85 ал.2, във връзка с чл.87 ЗННД и т.8 от Тарифата на нотариусите към ЗННД, сумата от 10лева /десет лева/  по сметка на Агенцията по вписванията, служба по вписванията, гр.Разград, представляваща дължима такса по ТДТ, събирани от Агенцията по вписванията, както и сумата от 144лева /сто четиридесет и четири лева/ по сметка на Община Разград, представляваща местен данък, определен съгласно чл.47 ал.2, във вр. с чл.46 ал.2 т.1 ЗМДТ.

За сумата от 128.50лева, дължима на държавата служебно ДА СЕ ВПИШЕ ВЪЗБРАНА върху гореописания имот в полза на РРС, до изплащането й.

Препис от настоящото решение и заверено копие от скицата да се изпратят на Агенция по вписванията - служба по вписванията- гр.Разград за извършване на необходимите действия по вписване на наложената от съда възбрана.

УКАЗВА на ищеца А. Т. А., че препис от настоящето съдебно решение няма да му бъде издаден, докато не представи доказателства, че са заплатени посочените по-горе разноски по прехвърлянето на имота, както и дължимите данъци и такси за имота към държавата и към Община Разград.

УКАЗВА на ищеца А. Т. А., че съгласно чл.115 ал.2 ЗС в шестмесечен срок от влизане в сила на настоящето решение следва да впише същото по представен препис от него, както и че след изтичането на този срок вписването на исковата молба губи действието си.

ОСЪЖДА Ц.А.Ч. да заплати на А. Т. А. сумата от 450лева / четиристотин и петдесет лева/ разноски по делото.

Решението може да бъде обжалвано пред РОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: