Р Е Ш Е Н И Е  -  І

                                14.12.2017г.,гр.Разград

 

                      В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                                                        състав

на осми декември                                                     две хиляди и седемнадесета година

в публично съдебно заседание, в състав:

                                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТАЛИНА ДОЧЕВА

Секретар Живка Ранкова

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело № 2148 по описа на РРС за 2017г:

 

  Делба І фаза.

Депозирана е искова молба от Е.А.Т., който твърди, че с ответниците са съсобственици по наследство на родителите си на поземлен имот-дворно място, урегулирано от 1256кв.м., съставляващо парцел IV-298 в кв.33, с адм.адрес с.Киченица, ****, ведно с построените в имота жилищна сграда със ЗП от 42кв.м., лятна кухня от 28квм., навес с оградни стени от 25кв.м. и гараж от 22кв.м., при граници: парцел  V-299, парцел VI-300, парцел IX-303, парцел III-297. Претендира делбата при равни права, тъй като не могат доброволно да се поделят. Представя копие от нотариален акт, удостоверение за наследници, удостоверение за идентичност, скица, удостоверение за идентичност на имот, дан.оценка.

Ответниците Е.А.Т. и Л.А.А. при редовно връчени искови молба, не са отговорили, не се явяват в с.з. и не заявяват становище по иска.

Съдът, след като взе предвид становищата на страните, събраните по делото доказателства по вътрешно убеждение и съобрази приложимия закон, прие за установено от фактическа страна, следното: Страните по делото са деца на А.А.А., починал на 10.04.2006г. и А.Х.А., починала на 07.03.2004г. През 1978г. наследодателят А.А.Т./приложено е удостоверение за идентичност на лице с различни имена/ е закупил недвижим имот –дворно място в с.Киченица от 1310кв.м., за което е отреден парцел V-102 в кв.31, едно с построената в имота къща, при съседи: улица, М.И. А., Н.И.М. и С.Й.С.. Ищецът представя удостоверение и скица от Община-Разград, че за имота по сега действащия план /от 1989г./ е отреден парцел IV-298 в кв.33 и е с площ от 1256кв.м., при съседи:улица, имоти №№ V-299, VI-300, IX-303 и III-297. Видно от приложената данъчна оценка в имота има построени жилище над маза от 42кв.м., лятна кухня от 28кв.м., навес с оградени стени-25кв.м. и гараж-22кв.м.

Въз основа изложеното от фактическа страна, от правна страна съдът намира следното: Претендира се делба на наследство, състоящо се от един поземлен имот, за който страните представят доказателства /нотариален акт за покупко-продажба/, че е бил собствен на наследодателите.   

Съпрузите А.А.А. и А.Х.А. са родители на страните, които са техни рождени деца /син и две дъщери/.

Приживе наследодателите не са правили завещателни или дарствени разпореждания с имота,респ. негови части, поради което правата на страните по закон са равни, по 1/3ид.ч.

Воден от гореизложеното, съдът

 

                                 Р         Е          Ш          И         :

 

ДОПУСКА ДО СЪДЕБНА ДЕЛБА между Е.А.Т. ***, ЕГН **********, Е.А.Т. ***, ЕГН ********** и Л.А. ***, ЕГН ********** на поземлен имот- дворно място с площ от 1256кв.м. съставляващо парцел IV-298 в кв.33, находящ се в с.Киченица, ****, ведно с построените в него жилищна сграда над маза от 42кв.м., лятна кухня от 28кв.м., навес с оградени стени от 25кв.м. и гараж от 22кв.м, при съседи: улица, имот № V-299, имот № VI-300, имот №IX-303 и имот № III-297 ПРИ РАВНИ ПРАВА: по 1/3 ид.ч. за всеки съделител.

Решението подлежи на обжалване пред РОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

                           

 

                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: