РЕШЕНИЕ

 

  563,  04.01.2018г.,  град Разград

 

                                   В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

На тридесети Ноември 2017 година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                                     Председател: Николай Борисов  

Секретар: Галя Мавродинова

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд № 432 по описа за 2017г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от С.В.В.  ЕГН ********** ***, против НП № 16-1075-001221/22.05.2017г. на Началник Сектор « ПП « към ОДМВР – Разград, с което на жалбоподателя за нарушение на чл. 116 от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 100,00лв., на основание чл.179, ал.2 вр. ал.1, т.5, пр.4 от ЗДвП; за нарушение на чл.123, т.1, т. 2, б. а от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 50,00лв. и « лишаване от право да управлява МПС « за срок от един месец, на основание чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП и за нарушение на чл.123, т.1, т. 2, б. б от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 50,00лв. и « лишаване от право да управлява МПС « за срок от един месец, на основание чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП.  

Жалбоподателят по същество оспорва фактическите констатации отразени в АУАН, респективно в НП, отправя възражение за нарушение на материалния и процесуалния закон, като счита, че не е осъществил състава на цитираните административни нарушения и моли за отмяна на обжалваното НП.

В съдебното заседание, редовно призован, жалбоподателят се явява лично и с упълномощен повереник, който поддържа молбата по изложените в нея доводи.

Административнонаказващия орган, при редовно призоваване не изпраща представител, изразява становище за неоснователност на жалбата и моли за потвърждаване на атакуваното НП.

За РРП не се явява представител.

Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното: На 27.12.2016г. около 13,40ч., жалбоподателят управлявал л.а. „ Тойота Корола Версо „ с рег. № ****** в гр. Разград , по ул. „ Варна „. В същото време на улицата осъществявали дейност по почистване и свидетелките М. Р. и Р. И. и двете работнички по чистотата във фирма „ АСА „ -  Разград. Св. Р. И. метяла тротоара от страната на средношколското общежитие, като по някое време слязла на пътното платно, в този момент покрай нея минал жалбоподателя с автомобила си и я бутнал с предната дясна част по левия крак. Св. Р. И. изпитала силна болка и извикала, при което към нея притичала св. М. Р., която се огледала и запомнила номера на автомобила на жалбоподателя, който в същият момент бил спрял и заедно със съпругата му св. В. В. си разменяли реплики с пострадалата, след което продължил посоката си на движение. Св. М. Р. се обадила по телефон на началника си, който пристигнал с автомобил, натоварили пострадалата в него и я откарали в ЦСМП при МБАЛ – Разград. Там св. Р. И. била прегледана от св. О. Н., деж. лекар в отделението, който констатирал палпаторна болка в лявото бедро. Назначил образна графия, при която било установено, че няма счупвания в областта на бедрото. Пострадалата била освободена за домашно лечение. За случая бил подаден сигнал до дежурна част на ОДМВР – Разград, на който се отзовал св. Д. А. – служител в Сектор „ ПП „ при ОДМВР – Разград, който снел обяснения от пострадалата и св. М. Р., като последната му съобщила и рег. номер на колата на  жалбоподателя. Последствие св. Д. А. разпоредил проверката по случая да продължи от свидетелите С. Н. и Б. Б., които установили самоличността на жалбоподателя. На същият ден – 27.12.2016г. св. С. Н. съставил на жалбоподателя в негово присъствие АУАН бл. № 582939, в който описал нарушенията извършени от жалбоподателя в качеството му на водач на МПС по следния начин „... не съобразява своето поведение и не е внимателен и предпазлив към пешеходците и блъска с предната част на автомобила, намиращата се на платното за движение служителка по чистота към фирма „ АСА „ – Разград, Р.О.И. ***, която по време на произшествието е метяла улицата, облечена със светлоотразителна жилетка, следствие на което настъпва ПТП с леко пострадало едно лице. 2. Не е уведомил и изчакал компетентните служби на МВР. Установен в последствие...”. Квалифицирал нарушенията като такива по чл.116 и чл. 123, ал.1,т.2 б.а и б.б от ЗДвП. Връчил АУАН срещу подпис на жалбоподателя, който вписал, че ще депозира писмени възражения. В тридневния срок по ЗАНН жалбоподателят депозирал писмени възражения пред адм. наказващия орган, в които заявил, че св. Р. И. метейки тротоара и улицата сама се е бутнала в автомобила управляван от него.

На възраженията депозирани от жалбоподателя бил даден отрицателен отговор.

На база съставеният АУАН на 22.05.2017г. е издадено процесното НП, в което фактическата обстановка е описана по идентичен с АУАН начин, адм. наказващият орган, също квалифицирал нарушенията по чл.116 и чл. 123, ал.1,т.2 б.а и б.б от ЗДвП и наложил посочените адм. наказания.

НП връчено редовно на 22.05.2017г., жалбата срещу него постъпила при адм. наказващия орган на 22.05.2017г., в която по същество не отрича за инцидента, но сочи за виновник за възникналото ПТП единствено св. Р. И..

Горната фактическа обстановка е възприета от съда на база анализа на събраните в хода на съдебното следствие доказателства, както писмени такива АУАН, Докладна записка, Писмени обяснения, така и гласните – обясненията на свидетелите по делото.

Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

Разгледана по същество същата е неоснователна.

Относно нарушението по чл. 116 от ЗДвП: Нормата на тази разпоредба вменява задължение на водачите на МПС, при управление да бъдат внимателни и предпазливи към пешеходците, защото същите на пътя са беззащитни и уязвими. В конкретния случай жалбоподателят, и той не отрича това, както и св. В. Василева са възприели поведението на пострадалата и извършваната от нея дейност, факта, че същата е била с гръб към преминаващите МПС, би следвало в по – голяма степен да заостри внимянието на водача и същият да спре, докато св. Р. И. приключи с работата си на пътното платно и се върне обратно на тротоара, на безопасно място и разстояние. Като не е сторил това жалбоподателят с бездействие е осъществил вмененото му във вина адм. нарушение.

След като е настъпило съприкосновението между, управляваното от жалбоподателя МПС и тялото на пострадалата, то безспорно е възникнало ПТП с пострадало едно лице, при което по отношение на жалбоподателя по закон възникват и задълженията по чл. 123, ал.1,т.2 б.а и б.б от ЗДвП - да уведоми компетентната служба на Министерството на вътрешните работи и да остане на мястото на произшествието и да изчака пристигането на компетентните органи на Министерството на вътрешните работи. Като не е сторил това, същият с бездействие и действие е осъществил процесните нарушения и в тази част на обжалваното НП.

От процесуална страна, в тази част Наказателното постановление, както и Актът за установяване на допуснатите от жалбоподателя административни нарушения, са съставени в предвидените за това срокове, от надлежен орган и при спазване на изискуемите се за тяхната валидност форма и съдържание. Констатираните от проверяващия орган административни нарушения са надлежно индивидуализирани,  като са посочени дата и място на извършване, съдържа се кратко описание на нарушенията от фактическа страна, посочена е конкретната законова разпоредба, нарушена с всяко от деяниеята и съответната норма, въз основа на която следва да се ангажира административнонаказателната отговорност на нарушителя, поради което обжалваното НП в тази част се явява издадено при спазване на процесуалния закон.

Съдът намира, че не са налице основание за прилагане на чл. 28 от ЗАНН, с оглед естеството на причиненото ПТП с пострадал пешеходец и крайно укоримото поведение в случая на жалбоподателя.

Воден от изложените съображения и на основание чл.63 от ЗАНН, съдът

 

                                 Р  Е  Ш  И :

 

     

ПОТВЪРЖДАВА  НП № 16-1075-001221/22.05.2017г. на Началник Сектор « ПП « към ОДМВР – Разград, с което на С.В.В.  ЕГН ********** ***, за нарушение на чл. 116 от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 100,00лв., на основание чл.179, ал.2 вр. ал.1, т.5, пр.4 от ЗДвП; за нарушение на чл.123, т.1, т. 2, б. а от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 50,00лв. и « лишаване от право да управлява МПС « за срок от един месец, на основание чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП и за нарушение на чл.123, т.1, т. 2, б. б от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 50,00лв. и « лишаване от право да управлява МПС « за срок от един месец, на основание чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП, като правилно и законосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

 

 

                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: