Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е  

 

Номер  572                            03.01.2018г.                          Град  Разград

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Разградският районен съд                                        наказателен  състав

На  шести декември                                    Година 2017

В публичното заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

Секретар: Даринка Димитрова

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията Доротея Иванова

административно наказателно дело номер 798 по описа за 2017 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от Д.Х.С. *** против наказателно постановление № 37- 0000369/15.08.2016г. на Началник ОО „АА” гр.Разград към ИА “Автомобилна администрация” гр.София, с което на основание чл.93, ал.1, т.1 от Закона за автомобилните превози му е наложена глоба в размер на 2000 лв. за нарушение на чл.6, ал.1, изр.1, пр.3 от същия закон, в която счита НП за незаконосъобразно както от материална, така и от процесуална страна и моли да бъде отменено изцяло, навежда доводи, че вече е наказан за същото деяние по АНД № 689/2017г. на РС- Разград и по този начин атакуваното НП е в противоречие с ТР № 3 от 22.12.2015г. по т.д.№ 3/2015г. на ВКС, ОСНК. В с.з. жалбата се поддържа от защитника адв.Р.М. на изложените в нея основания.

Въззиваемата страна – ОО “Автомобилна администрация”- Разград към Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” гр.София, в придружителното писмо към преписката заявява становище, че НП е съобразено с материалните и процесуалните правила при издаването му. При редовност в призоваването не се явява представител в с.з.

Районна прокуратура гр.Разград при редовност в призоваването, не се явява представител и не заявява становище по жалбата и НП.

Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното: Обжалваното НП е издадено въз основа на акт за установяване на административно нарушение от 07.07.2017г., съставен срещу жалбоподателя, за това, че “на 07.07.2017г. около 06.40 часа в гр.Разград по бул.Априлско въстание на автобусната спирка до средношколско общежитие, като водач на лек автомобил Мерцедес Виано категория ППС М1, 6+1 места с рег.№ ***, регистриран в ФР Германия, който бе спрян за проверка от служители на ОД МВР-Разград, извършващ превоз на пътника по заявен от пътниците маршрут от Р България до ФР Германия при договорени цени за пътуването, описани в обясненията на пътниците. Превоза на пътници срещу заплащане се установи въз основа на снети обяснения от пътниците Б. А., Б. А., Б. Х. и Е. М., установихме: 1. Водачът С. извършва обществен превоз на пътници и не притежава Удостоверение за регистрация за извършване на таксиметрови превози на пътници. Водачът е уведомен, че лекият автомобил Мерцедес Виано с рег.№***, ще бъде спрян от движение чрез отнемане на свидетелство за регистрация на МПС № ZBI 186350755 и предна регистрационна табела. За МПС е определен охраняем паркинг в гр.Разград, жк.Орел на фирма Валентинов В ООД, с което е нарушил разпоредбите на чл.6, ал.1, изр.1, пр.3 от ЗАП”. Обстоятелствата по акта са отразени и в самото НП, поради което на С. е наложена глоба в размер на 2000 лв. на основание чл.93, ал.1, т.1 от ЗАвП за цитираното нарушение.

Към административно наказателната преписка е приложена заповед за определяне на комептентни лица, контролен талон, обяснения.

По делото е разпитан свидетелят М. /актосъставител/, който по същиество потвърждава изложените в АУАН обстоятелства, а именно, че на посочената дата и място са спрели за проверка товарен автомобил, управляван от С.. Установил, че същият извършва обществен превоз на пътници и не притежава удостоверение за регистрация за превоз на пътници.

По делото е приложено АНД № 689/2017г. по описа на Районен съд гр.Разград, по което с решение № 437/21.09.2017г., влязло в сила на 09.10.2017г. Д.Х.С. е признат за виновен в това, че на 07.07.2017г. в гр.Разград е упражнявал професията „шофьор, такси“ с МПС Мерцедес Вито с рег.№ **, без да има съответна правоспособност за таксиметров превоз на пътници и без да притежава съответно разрешение за извършване на таксиметров превоз- престъпление по чл.324, ал.1 от НК, като на основание чл.78а от НК е освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба в размер на 1000 лв.

Въз основа на така изложените фактически обстоятелства, съдът направи следните правни изводи:

Жалбата е допустима, като подадена в срок от надлежна страна в процеса срещу акт, подлежащ на съдебен контрол. Разгледана по същество се явява основателна и доказана, а НП като незаконосъобразно следва да бъде отменено от съда.

С оглед дадените правомощия съдът извърши цялостна проверка на НП и АУАН, като констатира, че същите са издадени от компетентни органи, но при съществени нарушения на процесуалните правила. Нарушен е принципа „non bis in idem“, а именно, че никой не може да бъде наказан два пъти за едно и също деяние, основаващо се на едни и същи фактически обстоятелства. В този смисъл е трайната съдебна практика на Европейския съд по правата на човека, както и ТР № 3 от 22.12.2015г. по т.д.№ 3/2015г. на ВКС, ОСНК. По несъмнен начин се установява, че за същото деяние е ангажирана наказателната отговорност на жалбоподателя С., като обвинението по цитираното и приложено АНД № 689/2017г. на РС-Разград почива на едни и същи фактически обстоятелства и на едни и същи доказателства, като тези по настоящото дело. Недопустимо е едно деяние да бъде квалифицирано едновременно и като престъпление и като административно нарушение, респективно да бъде търсена както наказателна, така и административна отговорност.    

 Ето защо съдът намира, че в случая издаденото НП се явява неправилно и незаконосъобразно, поради което и следва да бъде отменено от съда.     

Воден от гореизложеното, съдът

 

Р      Е      Ш     И      :

 

ОТМЕНЯ КАТО НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО НП 37-0000369/15.08.2017г. на Началника на ОО”АА”- Разград към ИА “Автомобилна администрация” гр.София, с което на Д.Х.С. ***, е наложена глоба в размер на 2000 лв. на основание чл.93, ал.1, т.1 от ЗАвП за нарушение на чл.6, ал.1, изр.1, пр.3 от същия закон.

Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

Районен съдия: