РЕШЕНИЕ

 

590                                  12.01.2018г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на деветнадесети декември                          две хиляди и седемнадесета   година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  Сребрена Русева

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №838 по описа за 2017г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от И.Х.Ч. *** срещу Наказателно постановление  №1760/2017г. от 29.08.2017г.  на началника на РУ  на МВР Разград, с което на жалбоподателя на основание чл.218б от Наказателния кодекс във вр. с чл. 194, ал.3 от същия кодекс е наложено административно наказание глоба в размер на 200 лв. Счита, че наказателното постановление е незаконосъобразно, поради което моли съдът да го отмени изцяло.

В съдебното заседание на РРС  жалбоподателят поддържа жалбата си.

Ответната страна Областна Дирекция на МВР -гр. Разград не изпраща представител.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява основателна.

С обжалваното Наказателно постановление №1760/2017г. от 29.08.2017г.  на началника на РУ  на МВР Разград на жалбоподателя И. Ч. на основание чл.218б от Наказателния кодекс във вр. с чл. 194, ал.3 от същия кодекс е наложено административно наказание глоба в размер на 200 лв. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на постановление на Районна прокуратура Разград рег. №В697/17г. по преписка ЗМ 1873-206/2017г. на РУ на МВР – Разград. В наказателното постановление от фактическа страна е посочено, че на 02.05. 2017г. И.Х.Ч. ***  отнел чужда движима вещ – таблет марка «Huawei MediaPaid T2“ на стойност 200 лв, от владението на Ф. В. У., без нейно съгласие с намерение противозаконно да я присвои. След разследване, на 19.05.2017г. Ч. предал вещта на полицейски служител, след която тя била върната на собственичката. Посочено е, че случая е маловажен, поради което наблюдаващият прокурор отказал образуването на досъдебно производство и по реда на чл.36, ал.2 от ЗАНН е образувано административнонаказателно производство.

От приложените писмени материали и от разпита на свидетеля Я. Я. /полицейски служител/ се установява, че на 02.05.2017г. в гр. Разград жалбоподателят седял на пейка в съседство с няколко жени на друга пейка. Последните си тръгнали, при което жалбоподателят забелязал, че след тях на пейката останал процесния таблет. Жалбоподателят го взел и се прибрал в дома си с него, като го дал на внучката си да го ползва. Впоследствие след изясняване на случая го предал на полицейските органи. В този смисъл са твърденията и на самия жалбоподател. Фактически спор относно фактите по делото не съществува. 

Съдът обаче намира, че при издаване на наказателното постановление са нарушени процесуалните изисквания и конкретно чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН. В НП липсва отразяване на фактическата обстановка относно твърдяното деяние. Изложени са само елементите на фактическия състав и е посочена правна квалификация, но липсва описание на обстоятелствата около извършване на нарушението, конкретният начин на извършване на твърдяната кражба. Обстоятелствата, че става дума за забравен на пейка таблет, че същият е взет от там от жалбоподателя, се изясняват от доказателствата, но същите обстоятелства не са дори загатнати в НП. При това не е ясно какво е приел наказващият орган от фактическа страна и в същото време е осуетено правото на жалбоподателя да е наясно какво му се вменява от фактическа страна. Поради изложеното съдът намира, че обжалваното наказателно постановление е незаконосъобразно и следва да бъде отменено.

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление  №1760/2017г. от 29.08.2017г.  на началника на РУ  на МВР Разград, с което на  жалбоподателя И.Х.Ч. *** на основание чл.218б от Наказателния кодекс във вр. с чл. 194, ал.3 от същия кодекс е наложено административно наказание глоба в размер на 200 лв.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: