РЕШЕНИЕ

 

26                                     26.01.2018г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на   двадесет и трети януари                        две хиляди и осемнадесета   година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар: Даринка Димитрова

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №868 по описа за 2017г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от А.Н.С. от гр. Шумен срещу Наказателно постановление  №17-1075-001114 от 20.09.2017г., на Началник сектор към ОД на МВР Разград, С-р Пътна полиция, с което на жалбоподателя на основание чл.177, ал.1, т.4, пр.1  от ЗДвП за нарушение на чл.5, ал.3, т.2    от същия закон му е наложена глоба от 300 лв.  Счита, че наказателното постановление е незаконосъобразно и моли за отмяната му. Алтернативно моли за намаляване на наказанието. В съдебното заседание  повереникът на жалбоподателя   поддържа жалбата.

За наказващия орган ОД на МВР гр.Разград не се явява представител.  

За Разградска районна прокуратура не се явява прадставител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява неоснователна.

С обжалваното   Наказателно постановление №17-1075-001114 от 20.09.2017г., на Началник сектор към ОД на МВР Разград, С-р Пътна полиция на жалбоподателя А.Н.С. на основание чл.177, ал.1, т.4, пр.1  от ЗДвП за нарушение на чл.5, ал.3, т.2    от същия закон му е наложена глоба от 300 лв.   Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №Г640031/15.09.2017г. от мл. автоконтрольор към ОД на МВР Разград. В акта и НП се сочи, че на 15.09.2017г. около 18,45 часа в гр. Разград на ул. Гаврил Кръстевич, до дом №56, в посока ул. Хаджи Димитър , жалбоподателят управлявал товарен автомобил «Фолксваген Транспортер» с рег. №***, собственост на Д. Д. И. от гр. Разград. При извършената проверка се установило, че водачът управлява МПС, което е спряно от движение на 13.10.2016г. Прието е, че така жалбоподателят е нарушил чл.5, ал.3, т.2 от ЗДвП.

Пред РРС е разпитан като свидетел полицейския служител А.З. /актосъставителя/, който потвърждава обстоятелствата отразени в акта. Сочи, че жалбоподателят бил спрян за проверка и чрез справка установили, че автомобилът е спрян от движение. Представени са и преписи от заповеди за прилагане на принудителна административна мярка, видно от които автомобилът е спрян от движение на 13.10.2016г. /датата на изземване на СРМПС/. Всъщност тези обстоятелства не се оспорват и съдът намира, че показанията на актосъставителя следва изцяло да се кредитират. При това съдът намира, че обстоятелствата по акта и НП са доказани, като се съобразява и с доказателствената сила на съставения акт.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното: 

Наказателното постановление и съставения акт са законосъобразни   - не страдат от процесуални пороци и не е допуснато нарушение на материалния закон. Съдът намира, че жалбоподателят е осъществил от обективна и субективна страна състава на вмененото му нарушение. Това  е установено по категоричен начин от доказателствата по делото. Според съда от субективна страна жалбоподателят е действал непредпазливо – управлявал е чужд автомобил и няма доказателства да е знаел за това, че автомобилът е спрян от движение.  Въпреки това поведението му е виновно. Жалбоподателят е следвало, преди да предприеме управлението на автомобила, да се информира за тези обстоятелства – могъл е и е бил длъжен да ги предвиди. Тази небрежност е основание за ангажиране на отговорността му. Жалбоподателят е управлявал спрян от движение автомобил и е нарушил чл.5, ал.3, т.2 от ЗДвП и правилно е санкциониран на основание чл.177, ал.1, т.4 от ЗДвП. Наложеното му наказание е действително в максималния  законов размер, но съдът намира, че в случая същото не следва да бъде намалявано. Жалбоподателят е наказван в редица случаи за нарушения по ЗДвП /видно от приложена справка/ и явно поправянето му изисква по-висока санкция. Затова и съдът намира, че в случая наложеното на жалбоподателя наказание следва да се приеме за справедливо.

Поради всичко изложено НП следва да бъде потвърдено като правилно и законосъобразно

Водим от горното, съдът

                                                      

                                                        Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление №17-1075-001114 от 20.09.2017г., на Началник сектор към ОД на МВР Разград, С-р Пътна полиция, с което на жалбоподателя на основание чл.177, ал.1, т.4, пр.1  от ЗДвП за нарушение на чл.5, ал.3, т.2    от същия закон му е наложена глоба от 300 лв. 

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: