РЕШЕНИЕ

 

  593,  22.01.2018г.,  град Разград

 

                                   В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

На деветнадесети Декември 2017 година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                                     Председател: Николай Борисов  

Секретар: Живка Ранкова

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд № 869 по описа за 2017г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от А.Н.С. ЕГН ********** ***«, сграда 4, офис 1, чрез процесуален представител, против НП № 17-1075-001117/20.09.2017г. на Началник Сектор « ПП « към ОДМВР – Разград, с което на жалбоподателя за нарушение на чл. 150 от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 300,00лв., на основание чл.177, ал.1,т.2, пр.1 от ЗДвП.

Жалбоподателят по същество не оспорва фактическите констатации отразени в АУАН, отправя възражение за нарушение на материалния закон, като счита, че се касае за продължавано адм. нарушение, доколкото са налице две деяния, за които следва да бъде санкциониран еднократно. 

В съдебното заседание, редовно призован, жалбоподателят не се явява, не изпраща упълномощен повереник.

Административнонаказващия орган, при редовно призоваване не изпраща представител, изразява становище за неоснователност на жалбата и моли за потвърждаване на атакуваното НП.

За РРП не се явява представител.

Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното: На 15.09.2017г. около 18,45ч., жалбоподателят управлявал т.а. „ Фолксваген Транспортер „ с рег. № **** в гр. Разград, по ул. „ Г. Кръстевич „. Същият бил спрян за проверка от контролни органи – св. Ал. З. и Х. Х.. Св. Ал. З. поискал за проверка документите на жалбоподателя, който представил лична карта и заявил, че не притежава СУМПС. Св. З. със служебния таблет извършил справка в системата на КАТ, при която действително констатирал, че жалбоподателят е неправоспособен и не притежава и не му е издавано СУМПС. За констатираното нарушение в присъствие на жалбоподателя, св. Х. Х. съставил АУАН бл. № 640116 в който описал нарушението извършено от жалбоподателя, за това, че на 15.09.2017г. като неправоспособен, без да притежава СУМПС, управлява МПС т.а. „ Фолксваген Транспортер „ с рег. № *****, квалифицирал нарушението като такова по чл. 150 от ЗДвП, връчил го срещу подпис на жалбоподателя, който не вписал възражения.

На база съставеният АУАН на 20.09.2017г. е издадено процесното НП, в което фактическата обстановка е описана по идентичен с АУАН начин, адм. наказващият орган, също квалифицирал нарушението по чл. 150 от ЗДвП и наложил посоченото адм. наказание.

НП връчено редовно на 11.10.2017г., жалбата срещу него постъпила при адм. наказващия орган на 26.10.2017г. с пощенско клеймо от 17.10.2017г.

Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

Разгледана по същество същата неоснователна.

Нормата на  чл. 150 от ЗДвП е императивна и пределно ясна - всяко ППС трябва да се управлява от правоспособен водач. Правоспособността на водача се установява и доказва със съответното валидно СУМПС. В настоящия случай жалбоподателят е управлявал процесното МПС без да притежава валидно свидетелство и по този въпрос между страните няма спор.

 Относно възраженията на процесуалния представител на жалбоподателя, съдът ги намира изцяло за неоснователни. Видно от приобщената по делото Справка за нарушител / водач на името на жалбоподателя, се установява, че същият е наказван единадесет пъти за същото по вид нарушение, които е показателно за личност с висока степен на обществена опасност, която отказва да са съобразява със забранителните норми на ЗДвП. Категорично жалбоподателя, въпреки, че не притежава СУМПС системно управлява МПС, поради което и правилно адм. наказващият орган е наложил максималния размер на предвиденото наказание.  Данните за самоличността на свидетеля, вписани в  АУАН са достатъчни, щото същият да може без затруднение да бъде призован и изслушан в съдебно заседание. Ирелевантни в случая се твърденията на повереника на жалбоподателя за някакво лично отношение създадено между свидетелите и жалбоподателя, доколкото описаното в АУАН, съответно в обжалваното НП адм. нарушение е категорично и безспорно установено.

От процесуална страна, Наказателното постановление, както и Актът за установяване на допуснатото от жалбоподателя административно нарушение, са съставени в предвидените за това срокове, от надлежен орган и при спазване на изискуемите се за тяхната валидност форма и съдържание. Констатираното от проверяващия орган административно нарушение е надлежно индивидуализирано,  като са посочени дата и място на извършване, съдържа се кратко описание на нарушението от фактическа страна, посочена е конкретната законова разпоредба, нарушена с деянието и съответната норма, въз основа на която следва да се ангажира административнонаказателната отговорност на нарушителя, поради което обжалваното НП се явява издадено при спазване на процесуалния закон.

Воден от изложените съображения и на основание чл.63 от ЗАНН, съдът

 

                                 Р  Е  Ш  И :

 

     

ПОТВЪРЖДАВА  НП НП № 17-1075-001117/20.09.2017г. на Началник Сектор « ПП « към ОДМВР – Разград, с което на А.Н.С. ЕГН ********** ***« **, сграда 4, офис 1, за нарушение на чл. 150 от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 300,00лв., на основание чл.177, ал.1,т.2, пр.1 от ЗДвП, като правилно и законосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

 

 

                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: