П Р О Т О К О Л

 

2017 година                                                                                        гр. Разград

Разградският районен съд                                                   наказателен състав

На   единадесети януари                                                                 2018 година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                                                                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

 

Секретар: Галя Мавродинова

Прокурор: ДАНИСЛАВ Н.

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело № 12 по описа за 2018 година

          На именното повикване в 10.00 часа, се явиха:

 

ЗА РРП се явява прокурор Н..

ПОДСЪДИМИЯТ призован по реда на чл. 358, ал. 3 от НПК, явява се лично, и със защитник адв. К. от досъдебното производство.

СВИДЕТЕЛИТЕ и вещите лица призовани от тях се явяват лично свидетелите И.Й. и Д.Д., както и вещото лице д-р Д.В..

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

АДВ. К.: Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ

          О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

СНЕМА самоличността на подсъдимия.

П.С.П., роден на ***г***, адрес ***»**********» № **, български гражданин, със средно специално образование, работи в «***********» ООД-гр.Разград, на длъжност шофьор, разведен, неосъждан, ЕГН **********.

ПОДСЪДИМИЯТ: Получил съм препис от обв. акт.

СНЕМА самоличността на явилите се свидетели и вещи лица.

И.Н.  Й. – 37 год., бълг. гражданин, със средно образование, женен, неосъждан, без родство с подсъдимия.

Д.М.Д. – 33 год., бълг. гражданин, със средно образование, неженен, неосъждан, без родство с подсъдимия.

СВИДЕТЕЛИТЕ предупредени за наказателната отговорност по чл. 290 от НК, и същите обещаха да говорят истината, след което бяха изведени от съдебната зала.

СНЕМА самоличността на вещото лице.

Д.В. ТОДОРОВА – 53 год., бълг. Гражданин, с висше образование, разведена, неосъждана, без родство с подсъдимия.

НА ВЕЩОТО ЛИЦЕ се напомни отговорността по чл. 291 от НК.

ПРОКУРОРЪТ: Нямам искания за отводи и по доказателствата. По реда на съдебното следствие представяме споразумение, което сме постигнали с подсъдимия и неговия защитник.

АДВ. К.: Нямаме искания за отводи и по доказателствата. По реда на съдебното следствие, моля делото да продължи с разглеждане и одобряване на споразумение, което сме  постигнали с РРП на основание чл. 384 от НПК.

С ОГЛЕД изявленията на страните, съдът

          О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ по реда на глава 29 от НПК.
          ПРОКУРОРЪТ: Представям постигнатото между нас споразумение, което поддържам. Същото не противоречи на закона и морала и моля да го одобрите.

АДВ. К.: Поддържаме постигнатото между нас споразумение. Считаме, че същото не противоречи на закона и морала. Предвиденото наказание в него са в рамките на закона и са съобразени с извършеното престъпление. Тези наказания биха довели до поправяне на подсъдимия и за в бъдеще да не върши подобни деяния.

ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно подписах споразумението.


СЪДЪТ предлага промени в споразумението като предвид явяването на вещото лице д-р Д.В. в днешното съдебно заседание и съгласно НАРЕДБА № 2 от 29.06.2015 г. за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица при явяване на вещите лица се определя възнаграждение за явяването в размер на 20 лв.

ПРОКУРОРЪТ: Съгласни сме с предложението.

АДВ. К.: Съгласни сме с предложението.

ПОДСЪДИМИЯТ: Съгласен съм с предложението.

С ОГЛЕД изявлението на страните, съдът на основание чл. 382, ал. 6 от НПК вписва следното съдържание на окончателното споразумение:

НАСТОЯЩОТО споразумение се сключва  между П.С.П., роден на ***г***, адрес ***»********» № *****, български гражданин, със средно специално образование, работи в «**********» ООД-гр.Разград, на длъжност шофьор, разведен, неосъждан, ЕГН ********** - подсъдим, представляван от защитника си адв.Кр.К. ***, представлявана от прокурор Д.Н.:

ІІ.ПРЕДМЕТ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

Настоящото споразумение касае НОХД № 12/2018г. по описа на РС-Разград, образувано и водено срещу подс.П.П. за това, че:

На 23.12.2017г., на път I-2 с кръстовище с път III-205, в землището на гр.Разград, е управлявал моторно превозно средство - лек автомобил „Ситроен Ксантия“ с рег.№ РР 35 33 АР, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 2,31 на хиляда, установено по надлежния ред – престъпление по чл.343б, ал.1 от НК.

ІІІ.СЪДЪРЖАНИЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

1.Страните приемат за безспорно и категорично установено, че с деянието си подс.П.П. е осъществил от обективна и субективна  страна състава на престъплението по чл.343б, ал.1 от  НК.

 2.Приемат като вид и размер на наказанието по отношение на подс.П.П. за извършеното от него престъпление по чл.343б, ал.1 от НК, при условията на чл.55, ал.1, т.1 от НК – 6 месеца  „лишаване от свобода”, изтърпяването на, което, на основание чл.66, ал.1 от НК, се отлага за изпитателен срок от 3 години.

3.Страните приемат на подс.П.П. да се наложи и наказание Глоба в размер на 180 лева, предвидено наред с наказанието Лишаване от свобода за престъплението по чл.343б, ал.1 от НК.

4.Възпитателната работа по отношение на подс.П.П. се възлага на РИ при РУ МВР по местоживеенето му.

5.На основание чл.343г във вр.с чл.343б, ал.1 от НК на подс.П.П. се налага наказание „Лишаване от право да управлява МПС” за срок от 1 година и 6 месеца, като на основание чл.59, ал.4 от НК се зачита времето, през което подс.П.П. е лишен от това право по административен ред, считано от 23.12.2017г.

6.На основание чл.59, ал.2 от НК се зачита времето, през което подс.П.П. е бил задържан по реда на ЗМВР за срок от 24 часа на 23.12.2017г.

ІV.Разноските по делото, в размер на 77,90 лева, се възлагат на подс.П.П., платими по сметка на ОДМВР-Разград, както и 20.00 /двадесет/ лева платими по сметка на Районен съд гр. Разград.

V.ДРУГИ УСЛОВИЯ

Страните подписват настоящото споразумение, като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

Подс.П.П. декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

                                    ПРОКУРОР в РП:

                                                                   /Д.Н./

 

ПОДСЪДИМ:  

                     /П.П./                               

 

 

ЗАЩИТНИК: 

               /адв.Кр.К./  

СЪДЪТ след като се убеди, че така постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала

          О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА постигнатото между П.С.П. със снета по делото самоличност, представляван от адв. К. от една страна, и Районна прокуратура гр. Разград представлявана от прокурор Н. споразумение по НОХД № 12/18 г. по описа на РРС, съгласно което подсъдимия П. се признава за виновен в това, че на 23.12.2017г., на път I-2 с кръстовище с път III-205, в землището на гр.Разград, е управлявал моторно превозно средство - лек автомобил „Ситроен Ксантия“ с рег.№ РР 35 33 АР, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 2,31 на хиляда, установено по надлежния ред – престъпление по чл.343б, ал.1 от НК, поради което на чл.55, ал.1, т.1 от НК му налага наказание 6 месеца  „лишаване от свобода”, изтърпяването на което на основание чл.66, ал.1 от НК, се отлага за изпитателен срок от 3 години, както и ГЛОБА в размер на 180 лева.

Възпитателната работа по отношение на подс.П.П. се възлага на РИ при РУ МВР по местоживеенето му.

На основание чл.343г във вр.с чл.343б, ал.1 от НК на подс.П.П. налага наказание „Лишаване от право да управлява МПС” за срок от 1 година и 6 месеца, като на основание чл.59, ал.4 от НК  зачита времето, през което подс.П.П. е лишен от това право по административен ред, считано от 23.12.2017г.

На основание чл.59, ал.2 от НК зачита времето, през което подс.П.П. е бил задържан по реда на ЗМВР за срок от 24 часа на 23.12.2017г.

ОСЪЖДА подсъдимия П. да заплати по сметка на ОДМВР гр. Разград сумата от 77,90 лева, както и 20.00 /двадесет/ лева платими по сметка на Районен съд гр. Разград.

 ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД  № 12/18 г. по описа на Разградския районен съд.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО  е окончателно и не подлежи на обжалване.

    ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 10.27 часа.

    ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: