МОТИВИ към решение №     от  15.01.2018 г., постановено по НАХД №38/2018 г. на РРС.

 

 

          Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

          Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена от   А.Т.Х. и Ц.К.Й. непристойна проява, нарушаваща обществения ред и изразяваща явно неуважение към обществото на  15.01.2018 г. в гр.Разград.

          Х. и Й. признават, че на посочената дата са се сбили. Причина за това била тяхна комуникация по Интернет от преден ден, при която Х. поискал от Й. чай, а последният твърдял, че не може да му даде.

          Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, установи следната фактическа обстановка:   А.Т.Х. и Ц.К.Й. са ученици в ***в различни паралелки на 12 клас. Двамата се познавали, комуникирали помежду си в Интернет. Х. поиска от Й. да му достави чай, но последният му отказал. По този повод си разменили реплики, които Х. счел за заплашителни. На 15.01.2018 г. двамата били на училище и през междучасието се засекли пред магазин, намиращ се близо до училището. До този магазин Й. отишъл заедно със свидетелите С= и Д. Й. поискал обяснение от Х. защо му пише такива неща във Фейсбук, а Х. отвърнал „Удари ме и ще видиш какво ще стане“. Й. ударил Х., а след това двамата се сбили. Свидетелите и случаен минувач ги разтървали.

          Тази фактическа обстановка се установява от обясненията, дадени от Х. и  Й. и от показанията на свидетелите С и Д.

          И двамата нарушители са непълнолетни и не са осъждани. Според характеристиката, дадена от класния ръководител на Х., той не е конфликтен и общува с ученици от всички класове. По информация от родителите от лятото на 2017 г. е в неподходяща компания и с това се обясняват проблемите – нередовно посещение на часовете. Семейството е ангажирано със ситуацията и се опитва да му помогне. Според класния ръководител на Й. той има интерес към учебния материал и поддържа добър успех, има добро отношение към учители и ученици, но е с нисък праг на гнева и приятелската му среда е рисков фактор за възникване на проблемно поведение.

          При така установената фактическа обстановка съдът счита, че е установено безспорно извършването на противообществена проява от двамата непълнолетни. С оглед обстоятелството, че и двамата не са навършили пълнолетие и предвид добрите им характеристични данни, съдът счита, че и двамата могат да бъдат поправени чрез възпитателни мерки по смисъла на Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Ето защо реши на същите да не бъде налагано наказание, а да бъде сезирана МКБППМН за прилагане на такива мерки.

          В този смисъл Съдът постанови решението си.

 

                                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: