Р Е Ш Е Н И Е

 

 27

 

гр. Разград, 29.01.2018 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, в публично съдебно заседание на 25.01.2017 г., в състав:

                                             Районен съдия: Атанас Христов

 

при участието на секретаря Ганка Атанасова, сложи за разглеждане гр. дело № 2409 по описа за 2017 година, докладвано от съдията, и за да се произнесе взе предвид следното:

 

Р Е Ш И:

 

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на детето М. Е.С., ЕГН **********, род. на ***г., на баща му Е.С.М., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***.

ОПРЕДЕЛЯ МЕСТОЖИВЕЕНЕТО на детето М. Е.С., ЕГН **********, род. на ***г., при баща му Е.С.М., ЕГН **********.

ОПРЕДЕЛЯ РЕЖИМ НА ЛИЧНИ ОТНОШЕНИЯ на детето М. Е.С., ЕГН **********, род. на ***г., с майка му Н.С.Я., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***, както следва:

Майката има право да  вижда и  взема  детето при  себе си с преспиване всяка първа и трета седмица от месеца от 9,00 часа в събота до 19,00 часа в неделя и един месец през лятото по време, несъвпадащо с платения годишен отпуск на бащата, като вземането и връщането на детето става от и в дома на бащата.

ОСЪЖДА Н.С.Я., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***, ДА ЗАПЛАТИ на детето си М. Е.С., ЕГН **********, род. на ***г., действащо чрез своя баща и законен представител Е.С.М., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***, сумата от 361.25  лв. /триста шестдесет и един лева и двадесет и пет стотинки/, представляваща дължима издръжка за периода от 23.07.2017 г. до 16.10.2017г., ведно със законната лихва, считано от 16.10.2017 г., до окончателното й изплащане, като отхвърля иска за разликата до претендирания размер от 425 лв., като неоснователен и недоказан, на осн. чл. 149 СК във вр. с чл. 86, ал.1 ЗЗД.

ОСЪЖДА Н.С.Я., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес *** ДА ЗАПЛАЩА месечна издръжка на детето си М.Е.С., ЕГН **********, род. на ***г., действащо чрез своя баща и законен представител Е.С.М., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***,  в размер на  127.50 лв. /сто и двадесет и седем лева и петдесет стотинки/ лева/, считано от 16.10.2017 година, ведно със законната лихва върху сумата за всяка просрочена вноска до окончателното изплащане на сумата, платима до настъпване на законни основания за изменението или прекратяването на издръжката, като неоснователен и недоказан.

ПОСТАНОВЯВА предварително изпълнение на решението в частта за издръжката, на основание чл.242, ал.1 ГПК.

ОСЪЖДА Н.С.Я., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***   ДА ЗАПЛАТИ в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на  Районен съд – Разград сумата:

-                183.60 лв. /сто осемдесет и три лева и шестдесет стотинки/ - представляваща държавна такса относно присъдената  издръжка за бъдеще време,

-                50.00 лв. /петдесет лева/ - представляваща държавна такса относно присъдената  издръжка за минало време,

-                5.00 лв. /пет лева/ - представляваща държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Препис от решението да се връчи на страните, на осн. чл. 7, ал.2 ГПК.

Решението може да бъде обжалвано пред Окръжен съд Разград в двуседмичен срок от връчването му на страните.

Решението в частта, с което се допуска предварително изпълнение има характер на определение и подлежи на обжалване с частна жалба пред Окръжен съд- Разград в едноседмичен срок от съобщаването му.

 

                                                    Районен съдия: