Р Е Ш Е Н И Е

 

 

Номер  30                    29.01.2018  г.               гр.Разград

 

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд на 25.01.2018 г. в публично заседание в състав:

Председател:  Атанас Х.

Секретар:   Ганка Атанасова

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията гр.д. № 2852 по описа за 2017 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Р  Е  Ш  И

 

ПРЕКРАТЯВА, на основание чл. 44, т.3 вр. чл. 50 СК, ГРАЖДАНСКИЯ БРАК, сключен  на 12.09.2009  г. в гр. Разград,  с Акт за сключен граждански брак № 94/07.07.2007 г., между М.П.Х., ЕГН **********,*** и Х.М.Х., ЕГН **********с постоянен адрес: ***, С РАЗВОД ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

 

УТВЪРЖДАВА постигнатото между страните споразумение, според което:

        І.Лични отношения и издръжка:

1.            След прекратяване на брака съпругата М.П.Х. запазва фамилно си име след сключване на брака-Х..

 

2.            Страните по споразумението не си дължат издръжка след прекратяване на брака.

 

3.            Страните се съгласяват местоживеенето на детето К. Х.М., ЕГН **********, да бъде по постоянния адрес на майката М.П.Х., ЕГН **********-***.

 

4.            Родителските права по отношение на роденото от брака непълнолетно дете детето К. Х.М., ЕГН **********, се предоставят на майката М.П.Х., ЕГН **********.

 

5.            Бащата Х.М.Х., ЕГН **********, има право на лични отношения с детето К. Х.М., ЕГН **********, както следва:

-всяка първа и трета седмица от месеца от 8:00 часа в понеделник до 18:00 часа в неделя с преспиване в жилището на бащата по постоянния му адрес в село Гецово;

-30/тридесет/ дни през лятото несъвпадащи с платения годишен отпуск на майката;

-За Коледа – един ден /24 срещу 25 декември/ с преспиване при бащата – всяка четна година, считано от 24.12.2018г. и за Нова година – един ден /31 декември срещу 01 януари/ с преспиване при бащата – всяка нечетна година, считано от 31.12.2017г.

-За рожденния ден на детето 25 март – бащата ще има право на лични отношения минимум от 4 часа, както и да участва в подготовката и реализацията на празненството на детето и да присъства на същото;

-За рожденния ден на бащата – 08 юли – цял ден с приспиване при бащата, считано от 08.07.2018г.;

-За националните и религиозни празници, както и извън регламентираните дни или при желание на детето - след предварителна уговорка между бащата и майката.

 

6.            Бащата Х.М.Х., ЕГН **********, дължи на непълнолетното си дете К.Х.М., ЕГН **********,, ежемесечна издръжка в размер на 115.00/сто и петнадесет/ лева, считано от 01.12.2017/първи декември две хиляди и седемнадесета/ година,  платима чрез неговата майка и  законен представител М.П.Х., ЕГН **********, до навършване на пълнолетие или настъпване на основания за прекратяване или изменение на размера на издръжката, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, считано от края на календарния месец, за който се дължи издръжката, до датата на окончателното й издължаване

       

        ІІ.Имуществени отношения:

1.            Съпрузите се съгласяват и приемат, че с подписването на настоящото споразумение недвижимия имот, придобит по време на брака, съставляващ: САМОСТОЯТЕЛЕН ОБЕКТ В СГРАДА с идентификатор 61710.504.3491.1.1/шестдесет и една хиляди седемстотин и десет, точка, петстотин и четири, точка, три хиляди четиристотин деветдесет и едно, точка, едно, точка, едно/ по кадастралната карта и кадастралните регистри/КККР/ на град Разград, община Разград, област Разград, одобрени със Заповед №РД-18-37/10.03.2008 г. на Изпълнителния директор на АГКК-София, с последно изменение на КККР-Заповед №КД-14-17-230/16.08.2010 г. на Началника на СГКК-Разград, с административен адрес: град Разград, община Разград, област Разград, улица „Генерал Михаил Скобелев” №***, етаж 2/две/, който самостоятелен обект се намира в сграда с идентификатор 61710.504.3491.1/шестдесет и една хиляди седемстотин и десет, точка, петстотин и четири, точка, три хиляди четиристотин деветдесет и едно, точка, едно/, разположена в поземлен имот с идентификатор 61710.504.3491/шестдесет и една хиляди седемстотин и десет, точка, петстотин и четири, точка, три хиляди четиристотин деветдесет и едно/, с предназначение: жилище, апартамент, брой нива на обекта: 1/едно/, със застроена площ от 86.37кв.м./осемдесет и шест цяло и тридесет и седем стотни квадратни метра/, състоящ се от входно антре, спалня, дневна, кухня с трапезария, коридор и сервизни помещения, заедно с принадлежащото му избено помещение №1/едно/ с полезна площ от 4.62кв.м./четири цяло и шестдесет и две стотни квадратни метра/, разположено на гаражния етаж/сутерен/ на сградата, при съседни самостоятелни обекти за жилището: на същия етаж: няма, под обекта: обект с идентификатор 61710.504.3491.1.9, обект с идентификатор 61710.504.3491.1.10, над обекта: обект с идентификатор 61710.504.3491.1.5, при граници за избеното помещение: коридор, избено помещение №7/седем/, гараж №1/едно/, горе-първи жилищен етаж, заедно с 11.37%/единадесет цяло и тридесет и седем стотни/ процента идеални части от общите части на сградата и съответен процент идеални части от правото на строеж върху мястото, се придобива в изключителна собственост от М.П.Х., ЕГН **********, като същата не дължи уравнение на дела на Х.М.Х., ЕГН **********, тъй като е изплащала до момента всички суми по договора за покупко-продажба в полза на продавача на имота Н. Н. Г. и ще продължи да изплаща за в бъдеще дължимата продажна цена на имота до пълното погасяване на общо дължимата продажна цена от 75 000.00/седемдесет и пет хиляди/ лева. Данъчната оценка на имота е 29 271.30/Двадесет и девет хиляди двеста седемдесет и един лева и тридесет стотинки/.

2.            Съпрузите се съгласяват и приемат, че с подписването на настоящото споразумение придобитото по време на брака моторно-превозно средство/МПС/ - Лек автомобил марка и модел „Пежо 406”, с регистрационен № ***, рама с №VF38B4HXF81353021, двигател с №4007527, цвят-светлосив металик, се придобива в изключителна собственост от Х.М.Х., ЕГН **********. Застрахователната стойност на МПС е 2 700.00/две хиляди и седемстотин/ лева.

3.            Съпрузите се съгласяват и приемат, че с подписването на настоящото споразумение придобитото по време на брака моторно-превозно средство/МПС/ - Лек автомобил марка и модел „Деу Матиз”, с регистрационен № ***, рама с №KLA4M11BDYC382809, двигател с №F8CV310051, се придобива в изключителна собственост от М.П.Х., ЕГН **********. Застрахователната стойност на МПС е 800.00/осемстотин/ лева.

4.            Съпрузите не си дължат уравнение на деловете от описаните по-горе МПС.

Направените от страните разноски по делото остават за всеки от тях така, както са били направени.

Деловодните разноски се заплащат от М.П.Х. и Х.М.Х. по равно.

С настоящото споразумение по чл.51 от СК страните заявяват, че са уредили всички въпроси досежно прекратяване на брака, личните си отношения, имуществените си отношения и фамилното име на съпругата и никой от тях занапред не може да има каквито и да било претенции спрямо другия.

 

ОСЪЖДА М.П.Х., ЕГН **********,***, ДА ЗАПЛАТИ в полза на бюджета на съдебната власт по сметката на Районен съд – Разград,  сумата:

-                 20.00 лв. /двадесет лева/ представляваща окончателна държавна такса за прекратяването на брака,

-                 585.43 лв. /петстотин осемдесет и пет лева и четиридест и три стотинки/,  представляваща държавна такса в размер на 2 на сто върху стойността дела й,

-                 5.00 лв. /пет лева/ представляваща държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

ОСЪЖДА Х.М.Х., ЕГН **********,***, ДА ЗАПЛАТИ в полза на бюджета на съдебната власт по сметката на Районен съд – Разград, сумата:

-                 20.00 лв. /двадесет лева/, представляваща окончателна държавна такса за прекратяването на брака,

-                 70.00 лв. /седемдесет лева/,  представляваща държавна такса в размер на 2 на сто върху стойността дела му,

-                 82.80 лв. /осемдесет и два лева и осемдесет стотинки/, представляваща държавна такса относно присъдената издръжка,

-                 5.00 лв. /пет лева/ представляваща държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

 

Да се изпратят съобщения до служба "Гражданска регистрация и административно обслужване" на областно равнище, на осн. чл. 112 от Правилника за администрацията в съдилищата.

 

Препис от решението да се връчи на страните.

Решението не подлежи на обжалване, на осн. чл. 330, ал.5 ГПК.

В едномесечен срок от постановяването на решението, страните могат да депозират искане пред Районен съд – Разград, съдът да допълни или да измени решението в частта му за разноските и държавните такси, на осн. чл. 248 ГПК.

 

 

                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: