Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

   № 13,   19.02.2018 година , град Разград                                 

 

                                          В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                                        

на шестнадесети Януари  2018 година             

В публичното заседание в следния състав:

                                                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: Николай Борисов

                                          

Секретар Даринка Димитрова

прокурор .......................

като разгледа докладваното от съдията

НАХДело № 636 по описа за 2017 година.

  За да се произнесе, съдът съобрази следното:

         Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

         Постъпила е жалба от  „НИКОМ-М” ООД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление: гр. Велико Търново - 5000, ул. „Магистрална” № *, представлявано от управителите Л. Д. И. и Т. И. А., против наказателно постановление № 3 от 04.07.2017 год., издадено от Председателя на Държавна комисия по хазарта, с което за нарушение на чл. 4, ал. 1, т. 3 отОбщи правила за организацията на работата и финансовия контрол при организиране на хазартни игри е игрални автомати и задължителни образци на счетоводна отчетност“, приети от Държавната комисия по хазарта на 18.03.2014 г. с Протокол № 000030- 1693 на основание чл. 22, ал.1, т.6 от Закона за хазарта, на основание чл. 108, ал. 1 от Закона за хазарта, на жалбоподателя  е наложено административно наказание “имуществена санкция” в размер на 3000,00 лв.

Жалбоподателят моли, като незаконосъобразно  наказателното постановление да бъде отменено изцяло. Навежда доводи за нарушение на материалния и процесуалния закон при издаването на обжалваното НП.

За жалбоподателя в съдебно заседание се явява процесуален представител, който поддържа жалбата по изложените в нея възражения.

Административнонаказващият орган заявява становище за неоснователност на жалбата, в съдебно заседание, процесуалният представител моли съда да потвърди обжалваното НП като правилно и законосъобразно. 

РП – Разград, уведомени, не изпращат представител.         

Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

В изпълнение на Заповед № П-88/03.04.2017г., издадена от Председател на ДКХ, служители на ДКХ  - св. М. М. и св. К. У. на 06.04.2017 г. посетили игрална зала, находяща се в гр. Разград, пл. „Момина чешма„ № ***, където търговска дейност осъществявало „НИКОМ-М” ООД, ЕИК ***. Свидетелите извършили проверка, при която установили, че в обекта има 24 игрални автомата, със съответните места, обекта притежава лиценз, иззели платежни нареждание за всеки дължим данък по ЗКПО за периода ІІ, ІІІ, ІV за 2016 г. Проверили месечните отчети за игрални автомати за периода 27.05.2016 г. – 04.04.2017 г., изискали месечните отчети за премии „Джакпот” в игралната зала съгласно чл.4, ал.3 от ОПОРФКОХИИА. Констатирали че в обекта не се представят месечни отчети за системи за формиране на премия „Джакпот „ със серийни номера 110037, тип, версия „Mystery Fever Jacpot System III“ и система за формиране на премия джакпот в игрална зала с идентификационен номер 10461, тип, версия ,,EGT Progressive Jackpot, VGJP1”. Били снети писмени обяснения от св. С. Л. – управител на залата, който присъствал по време на проверката. Проверката приключила със съставянето на Констативен протокол бл. № 005993/05.04.2017г.

На 15.05.2017г., в присъствие на упълномощено от дружеството лице, бил съставен АУАН бл. № 001056003, в който актосъставителят св. М. М., описал нарушението като „... За вписаните в Удостоверение за издаден лиценз № 000030-14457/28.12.2016г. на ДКХ системи за формиране на премия „Джакпот” с идентификационен номер 110037, тип, версия „Mystery Fever Jacpot System III“ и система за формиране на премия джакпот в игрална зала с идентификационен номер 10461, тип, версия ,,EGT Progressive Jackpot, VGJP1”, не се водят месечни отчети за системи за формиране на премия „Джакпот” в игралната зала от организатора на хазартните игри...”. Квалифицирал нарушението като такова по чл. 4, ал. 1, т. 3 отОбщи правила за организацията на работата и финансовия контрол при организиране на хазартни игри е игрални автомати и задължителни образци на счетоводна отчетност“, приети от Държавната комисия по хазарта на 18.03.2014 г. с Протокол № 000030- 1693 на основание чл. 22, ал.1, т.6 от Закона за хазарта, на основание чл. 108, ал. 1 от Закона за хазарта. Връчил екземпляр от АУАН на упълномощеното лице, което не вписало възражения. По-късно в тридневният срок по ЗАНН, срещу съставения АУАН постъпили писмени възражения, които били оставени без уважение от адм. наказващия орган.  

На база съставения АУАН на 04.07.2017г. адм. наказващият орган издал процесното НП, в което по аналогичен с АУАН начин описал нарушението, също го квалифицирал като такова по чл. 4, ал. 1, т. 3 отОбщи правила за организацията на работата и финансовия контрол при организиране на хазартни игри е игрални автомати и задължителни образци на счетоводна отчетност“, приети от Държавната комисия по хазарта на 18.03.2014 г. с Протокол № 000030- 1693 на основание чл. 22, ал.1, т.6 от Закона за хазарта, на основание чл. 108, ал. 1 от Закона за хазарта и на основание чл. 108, ал. 1 от Закона за хазарта, наложил адм. наказание „имуществена санкция” в размер – 3000,00лв. НП връчено на пълномощник на жалбоподателя на 11.07.2017г. Жалбата срещу него постъпила при адм. наказващия орган, също по пощата с пощенско клеймо от 18.07.2017г.

        Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното:

          Като подадена в срок от лице имащо право на жалба, против акт подлежащ на съдебен контрол по реда на ЗАНН, жалбата е допустима.

         Разгледана по същество, същата е основателна по следните съображения:

От свидетелските показания на служителите на ДКХ, подкрепени и от показанията на св.С. Л., се установява, че по време на проверката, контролните органи са проверили наличието на документация, изискваща се по силата на чл. 4, ал. 1, т. 3 отОбщи правила за организацията на работата и финансовия контрол при организиране на хазартни игри е игрални автомати и задължителни образци на счетоводна отчетност“, сверили са серийните номера на игралните автомати и са констатирали, че в обекта се експлоатират три системи за отчитане на премия „Джакпот„, като по отношение на едната са преставени месечни отчети, а по отношение на другите две не се представят. Това обстоятелство дало основание на контролните органи да съставят процесния АУАН. В хода на съдебното следствие е назначена съдебно – техническа експертиза, като от изслушване заключението на вещото лице в съдебно заседание, прието без възражения от страните се установява, че  Ситемата за формиране на премия джакпот EGT Progressive Jackpot, тип VGJP1, фабр. № 10461/2011г., производителЕвро ГеймсТехнолоджи“ ООД е свързана с игрален автомат JOPPY тип CRAZY BUGS с фабр. № 00JM3585 по протокол VGJP на фирмаЕвро ГеймсТехнолоджи“ ООД. Спечелените премии се прибавят автоматично към наличните кредити в полето “CREDIT” на игралният автомат. При изплащане веднага след спечелване на премията, изплатената сума, която ще бъде отразена в електронните и електромеханичните броячи “TOTAL OUT” ще се равнява на сумата от наличните при спечелването кредити, стойността на премията и печалбата от последната игра. Ако играчът продължи играта след спечелването на премията, при изплащане в крайната сума ще бъде отразен и резултатът от последвалите игри. Съгласно предоставените от фирмата производителПроксима 3“ ООД конфигурационни файлове към 05.01.2017 г. и 06.04.2017 г и от 17.07.2017 г. до момента на проверката всички свързани към Система за формиране на джакпот Mystery Fever Jackpot System III, тип MFJS-III c фабр. № 110037/2011г. игрални автомати са използвали протокол за обмен на данни IGT- SAS и всички спечелени суми от премиите са предавани за регистриране от системите за управление на игралите автомати и броячите им, като или се добавят към кредита, позволявайки продължаване на играта, или се изплащат като цяла стойност и тогава се регистрират директно в броячите за изход на игралният автомат. Т.е. доколкото формираните и изплатени или вкарани отново в игра премии „Джакпот „ на процесните системи се регистрират в паментта на игралните автомати и могат да бъдат проследени счетоводно, то жалбоподателят няма задължение да представя месечни отчети за тях.

От изложеното съдът намира, че обжалваното НП е неправилно, издадено при нарушение на материалния закон, поради което следва да бъде отменено.

Воден от изложеното до тук и на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН, съдът

 

 

Р     Е     Ш     И :

 

 

 

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление № 3 от 04.07.2017 год., издадено от Председателя на Държавна комисия по хазарта, с което за нарушение на чл. 4, ал. 1, т. 3 отОбщи правила за организацията на работата и финансовия контрол при организиране на хазартни игри е игрални автомати и задължителни образци на счетоводна отчетност“, приети от Държавната комисия по хазарта на 18.03.2014 г. с Протокол № 000030- 1693 на основание чл. 22, ал.1, т.6 от Закона за хазарта, на основание чл. 108, ал. 1 от Закона за хазарта, на „НИКОМ-М” ООД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление: гр. Велико Търново - 5000, ул. „Магистрална” № *, представлявано от управителите Л. Д. И. и Т. И. А.   е наложено административно наказание “имуществена санкция” в размер на 3000,00 лв., като неправилно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: