Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е  

 

Номер  11                          01.02.2018г.                          Град  Разград

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Разградският районен съд                                        наказателен  състав

На  петнадесети януари                                                       Година 2018

В публичното заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

Секретар: П. Т.

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията Доротея Иванова

административно наказателно дело номер 920 по описа за 2017 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от Р.П.Й. ***- f33612/01.11.2017г. на Зам. Директора на ТД на НАП Варна, с което на основание чл.74, ал.1 от ЗСч й е наложена глоба в размер на 200лв. за нарушение на чл.38, ал.1, т.1 във вр. с чл.16, ал.1, т.4 от ЗСч. В жалбата сочи, че НП е незаконосъобразно, непосилно и несъразмерно, тъй като от самото си учредяване дружеството не е осъществявало дейност, поради което моли да бъде отменено разглеждайки нарушението като маловажно. В с.з. жалбата се поддържа като сочи, че законът е променен и вече отпада задължението за подаване на ГФО за фирми без дейност, поради което моли да бъде отменено НП изцяло.

Въззиваемата страна – ТД на НАП гр.Варна, счита жалбата за неоснователна, а издаденото НП за правилно и законосъобразно. Счита наведените доводи за малозначителност на деянието за неоснователни, тъй като глобата е ви минимален размер, съответстващ на тежестта на извършеното нарушение.

Районна прокуратура- гр.Разград при редовност в призоваването, не изпраща представител и не заявява становище по жалбата и НП.

Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

На 31.08.2017г. св.С., при извършена проверка в базата данни на НАП и Търговския регистър /ТР/ на Агенция по вписванията установила, че жалбоподателката Р.Й., в качеството си на управител на Фешънарена ООД с ЕИК ****** не е изпълнила задължението си да публикува годишен финансов отчет за 2016г. чрез заявяване и предоставяне на обявление в ТР в срок до 30.06.2018г. ГФО е публикуван в ТР на 008.2017г. и по този начин закъснението е от 32 дни. Свидетелката съставила на 18.09.2017г. процесния АУАН срещу жалбоподателката за нарушение на чл.38, ал.1, т.1 във вр. с чл.16, ал.1, т.4 от ЗСч., въз основа на който впоследствие било издадено и обжалваното НП.

Към преписката са приложени освен цитираните АУАН и НП, покана от 31.08.2017г., обратна разписка за връчване, извлечение от ТР, заповед за определяне на компетентни лица.   

Към жалбата жалбоподателката представя ГФО за 2016г., от който е видно, че дружеството не осъществява дейност и декларирало нулеви справки.

Въз основа на така изложените фактически обстоятелства, съдът направи следните правни изводи:

Жалбата е допустима, като подадена в срок от надлежна страна срещу подлежащ на обжалване акт, а разгледана по същество се явява основателна и доказана.

При издаване на АУАН и НП са спазени стриктно разпоредбите досежно тяхното съставяне. Същите са издадени от компетентни органи, в предвидените от закона срокове и при спазване на изискуемите за тяхната валидност форма и съдържание. Констатираното нарушение е индивидуализирано по място и време, като е описано и конкретното извършеното от обективна страна, което впоследствие е подведено под съответната за това правна норма.

Действително съгласно Чл. 74. (1) (Доп. – ДВ, бр. 95 от 2016 г.) от Закона за счетоводството „Който е задължен и не публикува финансов отчет в сроковете по чл. 38, се наказва с глоба в размер от 200 до 3000 лв., а на предприятието се налага имуществена санкция в размер от 0,1 до 0,5 на сто от нетните приходи от продажби за отчетния период, за който се отнася непубликуваният финансов отчет, но не по-малко от 200 лв.“

Цитираният чл.38 от ЗСч. обаче с измененията в ДВ бр.92, в сила от 01.01.2018г. предвижда в ал.9, че алинеи 1 – 8 не се прилагат за:

1. бюджетни предприятия и еднолични търговци, които не подлежат на задължителен независим финансов одит; и

2. предприятия, които не са осъществявали дейност през отчетния период; това обстоятелство се декларира с декларация, която се публикува в търговския регистър в срок до 31 март на следващата година; такси по чл. 12, ал. 1, т. 1 от Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел за публикуване на декларацията не се дължат.

Т.е. след 01.01.2018г. отпада задължението за публикуване на ГФО за предприятията, които не са осъществявали дейност през предходната година. Следователно към момента отпада отговорността по чл.74 от ЗСч по отношение на предприятия, които не са осъществявали дейност през предходната година, респективно за съответното задължено лице, и в случая следва да намери приложение чл.3, ал.2 от ЗАНН за действието на по-благоприятния закон.

Ето защо и по изложените съображения, съдът намира, че атакуваното НП следва да бъде отменено, като незаконосъобразно.     

Воден от гореизложеното, съдът

 

Р      Е      Ш     И      :

 

ОТМЕНЯ КАТО НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО НП № № 296039- f33612/01.11.2017г. на Зам. Директора на ТД на НАП Варна, с което на Р.П.Й. ***  на основание чл.74, ал.1 от ЗСч е наложена глоба в размер на 200лв. за нарушение на чл.38, ал.1, т.1 във вр. с чл.16, ал.1, т.4 от ЗСч.

Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

Районен съдия: