РЕШЕНИЕ

 

34                                   21.02.2018г.                            град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на   тридесети януари                                   две хиляди и осемнадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  Живка Ранкова

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №948 по описа за 2017г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от  «ИНТРА СИТИ БЪС» ЕАД-гр. Разград срещу Наказателно постановление  289671-0060794 от 06.10.2017г. на Директор на Дирекция «Контрол» при Териториална дирекция на Национална агенция по приходите – Варна, с което на обжалващото дружество за нарушение на чл.96, ал.1 от ЗДДС е наложено административно наказание имуществена санкция в размер на 16371,88 лв на основание  чл.180, ал.2 от ЗДДС. В жалбата се излагат доводи, че наказателното постановление е незаконосъобразно и се моли същото да бъде  изцяло отменено.

В съдебното заседание на РРС жалбоподателят не изпраща представител.

Представителят на наказващия орган ТД на НАП – Разград изразява становище за неоснователност на жалбата.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява основателна.

С обжалваното Наказателно постановление на обжалващото дружество  за нарушение на чл.96, ал.1 от ЗДДС е наложено административно наказание имуществена санкция в размер на 16371,88 лв на основание  чл.180, ал.2 от ЗДДС. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №0060794/11.09.2017г., съставен от старши инспектор по приходите при ТД на НАП гр. Варна, офис Разград. В акта и в НП се сочи, че при извършена ревизия е установено, че данъчно задълженото лице по ЗДДС «ИНТРА СИТИ БЪС» ЕАД не е начислило данък по ЗДДС в законовия срок, тъй като не е подало заявление за регистрация по ЗДДС след като е достигнал облагаем оборот за задължителна регистрация по чл.96, ал.1 от ЗДДС в размер на 52523,68 лв за периода от 01.03.2015г. до 28.02.2016г. Посочено е, че съгласно чл. 96, ал.1 ат ЗДДС всяко данъчно задължено лице с облагаем оборот 50 000 лв. или повече за период не по-дълъг от последните 12 последователни месеца преди текущия месец е длъжно в 14-дневен срок от изтичането на данъчния период, през който е достигнало този оборот, да подаде заявление за регистрация по ЗДДС /има се предвид текста на разпоредбата към процесния период/. Лицето не е изпълнило в срок задължението си да подаде заявление за регистрация по ЗДДС до 14.03.2016г. Такова заявление било подадено едва на 05.04.2017г. в резултат на което задълженото лице било регистрирано по ЗДДС. На основание чл.102, ал.3, т.1 от ЗДДС за периода от изтичане на срока, в който е следвало да бъде издаден актът за регистрация /29.03.2016г./ до датата на която задълженото лице е регистрирано от органа по приходите, а именно до датата на регистрацията 13.04.2017г., в който период задълженото лице е извършвало облагаеми доставки, дължи данък върху добавената стойност, начислен по реда на чл.102, ал.4 от ЗДДС. Установения неначислен ДДС е в размер на 16371,88 лв при данъчна основа 81859,40 лв., установен по издадени фактури на клиенти, договор за наем, банкови извлечения и отчети от ЕКАФП за периода от 29.03.2016г. до 12.04.2017г.

По делото е разпитан свидетелят Д. С. /актосъставител/. Той потвърждава отразените в акта и НП обстоятелства. Била извършена ревизия на обжалващото дружество при което бил установен оборотът за процесния период с оглед представени фактури, договори, банкови извлечения. Представени са Ревизионен доклад и фискални документи с оглед установяване на дължимия данък за срока  от датата на която регистрацията е следвало да се извърши до датата на която задълженото лице е регистрирано от органа по приходите. С оглед на събраните доказателства  съдът приема, че отразената в акта и НП фактическа обстановка е доказана по несъмнен начин. Не е спорно, че данък не е бил начислен в посочения в НП период до момента на регистрацията на дружеството по ЗДДС.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:  Съдът намира, че в случая обжалващото юридическо лице е санкционирано законосъобразно. Актът и НП отговарят на законовите изисквания от формална страна, правилно е приложен материалния закон. Санкционираното дружество е достигнало облагаем оборот за периода  01.03.2015г.  – 28.02.2016г. в размер, задължаващ го да извърши регистрация по ЗДДС и да заплаща дължим ДДС. Такава регистрация не е била извършена в изискуемия срок в нарушение на чл.96, ал.1 от ЗДДС, поради което и в периода до момента на регистрацията на дружеството не е заплащан ДДС. Дължимият за този период ДДС е изчислен съобразно чл.102, ал.4 от ЗДДС. В случая в НП се визира именно нарушение, изразяващо се в неначисляване на дължим данък, поради което санкционната разпоредба се явява чл.180, ал.2 от ЗДДС, както правилно е преценил и наказващия орган. Размерът на санкцията е в размер на неначисления данък /чл.180, ал.1 от Закона/ и в случая наказващият орган е съобразил това изискване. Не може да се поставя въпрос за маловажност на случая – налице е продължително закъснение за регистрация в който период са натрупани значителни данъчни задължения, без дължимият ДДС да е начислен. Поради изложеното съдът намира, че наказателното постановление е законосъобразно и следва да бъде потвърдено.

Водим от горното, съдът

                                                       Р Е Ш И:

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление  289671-0060794 от 06.10.2017г. на Директор на Дирекция «Контрол» при Териториална дирекция на Национална агенция по приходите – Варна, с което на обжалващото дружество «ИНТРА СИТИ БЪС» ЕАД-гр. Разград за нарушение на чл.96, ал.1 от ЗДДС е наложено административно наказание имуществена санкция в размер на 16371,88 лв на основание  чл.180, ал.2 от ЗДДС.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

                                                                       Районен съдия: