РЕШЕНИЕ

 

61                                   20.02.2018г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на тринадесети февруари                                        две хиляди и осемнадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  Сребрена Русева

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №14 по описа за 2018г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от Н.Д.Р. *** срещу Наказателно постановление  №17-1075-001611 от 08.12.2017г. на Началник Сектор към ОДМВР Разград, с-р Пътна полиция –Разград, с което на жалбоподателя на основание чл.185 от ЗДвП за нарушение на чл.5, ал.1 т.1 от ЗДвП му е наложена глоба в размер на 20 лв и на основание чл.175, ал.1, т.5 от  от ЗДвП за нарушение на чл.123, ал.1 т.3, б. „в“ от ЗДвП му е наложена глоба в размер на 50 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от 3 месеца.

В съдебното заседание на РРС за жалбоподателя   не се явява представител.

Ответната страна Областна Дирекция на МВР – Разград не изпраща представител.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява   основателна.

С обжалваното Наказателно постановление №17-1075-001611 от 08.12.2017г. на Началник Сектор към ОДМВР Разград, с-р Пътна полиция –Разград на жалбоподателя на основание чл.185 от ЗДвП за нарушение на чл.5, ал.1 т.1 от ЗДвП му е наложена глоба в размер на 20 лв и на основание чл.175, ал.1, т.5 от  от ЗДвП за нарушение на чл.123, ал.1 т.3, б. „в“ от ЗДвП му е наложена глоба в размер на 50 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от 3 месеца.   Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №Г534934/27.11.2017г. съставен от мл. автоконтрольор при ОДМВР гр. Разград на жалбоподателя за това, че последният на 27.11.2017г. около 06,10 часа в гр. Разград , ж.к. «Орел» на бензиностанция VM Петролиум при зареждане на гориво газ от колонка №5 със собствения си лек автомобил „Рено Меган Сценик“ с рег. №**** потегля без да се е убедил, че автомобила е разкачен от газколонката и счупва предпазен клапан на маркуча на колонка №5. След ПТП не уведомява контролните органи и напуска местопроизшествието.  Прието е, че жалбоподателят нарушил чл.5, ал.1, т.1 от ЗДвП -  участник в движението, който създава пречки за движението, имуществени вреди и опасност за живота и здравето на хората. Прието е, на следващо място, че жалбоподателят нарушил чл.123,  ал.1, т.3, б „в“ от ЗДвП – при наличие на разногласия относно обстоятелствата за ПТП го напуска и не уведомява службата за контрол, както и не изпълнявал указанията й.  

Пред РРС е  разпитан като свидетел актосъставителят  Т. Х., който в показанията си сочи, че контролните органи отишли на мястото по сигнал. От работещите на бензиностанцията научили, че автомобил потеглил без да е разкачен от бензиноколонка и при това се скъсал предпазния клапан на маркуча. Автомобилът не бил установен на место – установили го впоследствие. Водачът обяснил, че не е разбрал, че не е разкачена системата за зареждане и затова потеглил.

С оглед изложените обстоятелства съдът намира, че жалбата се явява основателна. Деянията  за които е наказан жалбоподателят се явяват крайно маловажни по смисъла на чл.28 от ЗАНН. Действително жалбоподателят е потеглил без да се убеди, че системата за зареждане е разкачена и в този смисъл деянието му е неправомерно – допуснал е небрежност. В случая обаче става дума за явна незначителност на вредните последици и според съда е твърде пресилено изобщо да се говори за пътнотранспортно произшествие. В този смисъл не е създадена реална опасност за движението и доколкото може да се говори за щети, то те са крайно незначителни. Затова и съдът намира, че жалбоподателят не следва да носи отговорност по чл.185 от ЗДвП, тъй като деянието му, квалифицирано по този текст, се явява маловажно по смисъла на чл.28 от ЗАНН. Също така не следва  да бъде ангажирана и отговорността на водача по чл.175, ал.1, т.5 от  от ЗДвП. В случая е неуместно да се говори за ПТП при което е било наличие на разногласие относно обстоятелствата по произшествието. Всъщност няма данни за такова разногласие, а и доколкото действително жалбоподателят е напуснал местопроизшествието, то това, с оглед на естеството на ситуацията, определяна като произшествие,  също са явява случай крайно маловажен. Затова и жалбоподателят не следва да носи административнонаказателна отговорност и в този случай. Всичко изложено налага отмяна на НП като незаконосъобразно.

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление №17-1075-001611 от 08.12.2017г. на Началник Сектор към ОДМВР Разград, с-р Пътна полиция –Разград, с което на жалбоподателя Н.Д.Р. *** на основание чл.185 от ЗДвП за нарушение на чл.5, ал.1 т.1 от ЗДвП му е наложена глоба в размер на 20 лв и на основание чл.175, ал.1, т.5 от  от ЗДвП за нарушение на чл.123, ал.1 т.3, б. „в“ от ЗДвП му е наложена глоба в размер на 50 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от 3 месеца.  

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд - Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: