РЕШЕНИЕ

 

62                                   14.02.2018г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на   тринадесети февруари                        две хиляди и осемнадесета   година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар: Сребрена Русева

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №17 по описа за 2018г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от Р.И.Н. *** срещу Наказателно постановление  №17-1873-000252 от 30.11.2017г., на Началник РУП към ОДМВР Разград, РУ Разград, с което на жалбоподателя на основание чл.177, ал.1, т.2 пр.1  от ЗДвП за нарушение на чл. 150а, ал.1   от същия закон му е наложена глоба от 200 лв.  Счита НП за незаконосъобразно и моли за отмяната му.

В съдебното заседание  жалбоподателят не се явява и не изпраща представител. В писмено становище поддържа жалбата.

За наказващия орган ОД на МВР гр.Разград не се явява представител.  

За Разградска районна прокуратура не се явява прадставител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява неоснователна.

С обжалваното  Наказателно постановление №17-1873-000252 от 30.11.2017г., на Началник РУП към ОДМВР Разград, РУ Разград на жалбоподателя на основание чл.177, ал.1, т.2 пр.1  от ЗДвП за нарушение на чл. 150а, ал.1   от същия закон му е наложена глоба от 200 лв. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №Г534038/24.11.2017г. от полицейски инспектор към ОД на МВР Разград. В акта и НП се сочи, че на 24.11.2017г. около 11,10 часа в гр. Цар Калоян  на ул. Освобождение, пред дом №7, при извършена проверка се установило,  че жалбоподателят управлявал лек автомобил «Мерцедес Е220 Ц» с рег. №****, собственост на К.М.Й.от гр. Габрово, с изтекъл срок на валидност на свидетелство за управление на МПС №****, валидно до 09.08.2016г. – неправоспособен водач. Прието е, че така е нарушил нарушил чл.150а, ал.1 от ЗДвП.

Пред РРС е разпитан като свидетел полицейския служител Е. Е./актосъставителя/, който потвърждава обстоятелствата отразени в акта. Сочи, че жалбоподателят бил спрян за проверка и тогава било установено, че управлява автомобила със СУМПС, чийто срок на валидност  бил изтекъл. Жалбоподателт нямал издадено валидно СУМПС към момента на проверката, макар и да бил подал заявление за издаване на такова. Всъщност обстоятелствата по акта не се оспорват и съдът намира, че показанията на актосъставителя следва изцяло да се кредитират. При това съдът намира, че обстоятелствата по акта и НП са доказани, като се съобразява и с доказателствената сила на съставения акт.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното: 

Наказателното постановление и съставения акт са законосъобразни   - не страдат от процесуални пороци и не е допуснато нарушение на материалния закон. Съдът намира, че жалбоподателят е осъществил от обективна и субективна страна състава на вмененото му нарушение. Това  е установено по категоричен начин от доказателствата по делото. Самият факт, че жалбоподателят е управлявал МПС със СУМПС, чийто срок на валидност бил изтекъл, означава, че същият е извършвал управлението без свидетество за управление на МПС, което да е валидно за категорията към която спада управляваното от него МПС. В този смисъл правните изводи на наказващия орган са правилни, а изложените доводи в обратния смисъл в жалбата са неоснователни. От субективна страна жалбоподателят е действал умишлено  при това нарушение – същият безспорно е съзнавал неправоспособността си към момента на проверката, но не се е съобразил със забраната за управление на МПС от лица, непритежаващи СУМПС, валидно за категорията към която спада съответното МПС. Поради това е нарушил чл.150а, ал.1  от ЗДвП и правилно е санкциониран на основание чл.177, ал.1, т.2, пр.1 от ЗДвП. Наложеното му наказание е действително в средния законов размер, но съдът намира, че в случая същото не следва да бъде намалявано. Управлението на автомобили от лица, без съответно СУМПС е крайно тежко нарушение, носещо съществена опасност за движението по пътищата. Подобни деяния са абсолютно недопустими и явно зачестяват, което налага и решителни мерки за предотвратяването им. При това усилията за преустановяването на подобен род деяния  налагат да се обърне съществено внимание и на генералната превенция. Затова и съдът намира, че в случая наложеното на жалбоподателя наказание следва да се приеме за справедливо.

Поради всичко изложено НП следва да бъде потвърдено като правилно и законосъобразно

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление  №17-1873-000252 от 30.11.2017г., на Началник РУП към ОДМВР Разград, РУ Разград, с което на жалбоподателя на основание чл.177, ал.1, т.2 пр.1  от ЗДвП за нарушение на чл. 150а, ал.1   от същия закон му е наложена глоба от 200 лв. 

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: