П Р О Т О К О Л

 

 

2018 година                                                                                        гр. Разград

Разградският районен съд                                               наказателен     състав

На    петнадесети януари                                                                2018 година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

                             СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: К.С.

                                                                                      П.В.

Секретар: Пенка Тоцева

Прокурор: ЛЮБОМИР ГЕОРГИЕВ

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

ЧН дело №       864      по описа за 2017 година

На именното повикване в 14:30 часа, се явиха:

         ЗА Районна прокуратура гр. Разград прокурор Георгиев

         ОСЪДЕНИЯТ Е.А.И., редовно призован, явява се лично

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

ОСЪДЕНИЯТ: Да се даде ход на делото.

         СЪДЪТ

О П Р Е Д Е Л И:

         ДАВА ход на делото.

         ДОКЛАДВА постъпилото предложение по реда на чл. 306, ал. 1, т. 1 от НПК във връзка с чл. 25 във връзка с чл. 23 НК за определяне на общо наказание на ос. Е.А.И. по влезлите му в сила два осъдителни съдебни акта.

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам предложението. Няма да соча други доказателства.

ОСЪДЕНИЯТ: Запознат съм с предложението. Няма да соча други доказателства.

         СЪДЪТ

                   О П Р Е Д Е Л И:

         ПРИОБЩАВА към материалите по делото приложената към предложението карта, а така също и приложената от Районен съд гр. Русе справка за съдимост на ос. И., ведно с бюлетини за съдимост.

         СЧЕТЕ делото за изяснено от фактическа страна и

                   О П Р Е Д Е Л И:

         ДАВА ход по същество на същото.

         ПРОКУРОРЪТ: Е.А.И. е осъден с два съдебни акта за извършени престъпления измами и по двата съдебни акта - първия на Районен съд гр. Омуртаг, наложено му е наказание 8 м. лишаване от свобода, изтърпяването на което е отложено за изпитателен срок от 3 години. Второто наказание е по дело на Районен съд гр. Разград, където му е наложено наказание 2 г. и 6 м лишаване от свобода, отложено за изпитателен срок от 5 г. по реда на чл. 66 НК. Двете престъпления са извършени без И. да е осъден за което и да е от тях, ето защо е налице разпоредбата на чл. 25 във връзка с чл. 23 НК за определяне на общо наказание, а именно това по нохд. № 461/2017 г. на Районен съд гр. Разград – 2 г. и 6 м. лишаване от свобода     , изтърпяването на което е отложено за изпитателен срок от 5 години. Предлагам на основание чл. 24 НК да увеличите така определеното общо наказание с 6 месеца, или да му определите общо наказание 3 г. лишаване от свобода, изтърпяването на което да отложите за изпитателен срок от 5 г., тъй като са налице две осъждания, извършени са две престъпни деяния за кратък период от време от 13.12.2015 г. до 21.02.2016 г., когато е извършено престъплението в гр. Омуртаг, което представя осъдения като една личност с по-висока степен на обществена опасност и с утвърдени трайни престъпни навици. Считам, че това наказание би се явило правилно, справедливо и законосъобразно. По делото на Районен съд гр. Разград, освен наказанието лишаване от свобода, което е отложено за изпитателен срок, спрямо И. е била наложена и пробационна мярка на основание чл. 67, ал. 3 НК задължителни периодични срещи с пробационен служител с периодичност 2 пъти седмично по време на изпитателния срок на осъждането. Предлагам, след като определите общо наказание лишаване от свобода на осъдения, наложите и тази пробационна мярка, като зачетете полагането й до настоящия момент. При положение, че присъдата на Районен съд гр. Разград е била приведена в изпълнение и е започнал да полага подписи в пробационна служба в гр. Бяла, редно е това време да му бъде зачетено.

         ОСЪДЕНИЯТ: Предоставям на съда. Не ходя да се подписвам. Казаха ми като мина общо наказание, тогава ще започнат да ме викат. Нямам други наказания след това. Нямам други висящи дела.

СЪДЪТ дава последна дума на осъдения:

ОСЪДЕНИЯТ: Моля да ми бъде определено общо наказание.   

         СЪДЪТ се произнесе с решение.

         ПРОИЗВОДСТВОТО е по реда на чл. 306, ал. 1, т.1 НПК във връзка с чл. 25 във връзка с чл..23 от НК за определяне общо наказание на ос. Е.А.И., ЕГН ********** по постъпило предложение от Районна прокуратура гр. Разград.

В съдебно заседание предложението се поддържа от районния прокурор на Районна прокуратура гр. Разград по изложените в него съображения относно наличието на предпоставките на чл. 25 във връзка с чл. 23 НК за определяне на общо наказание по влезлите в сила присъди на ос. И., както и по отношение приложението на чл. 24 НК, а именно увеличаване на определеното общо наказание с още 6 месеца.

         Осъденият Е.А.И. *** заявява че е запознат с предложението, предоставя на съда да реши дали са налице предпоставките за общо наказание, като в дадената последна дума желае определянето на едно общо наказание. Заявява, че към момента не търпи пробационната мярка, тъй като са му заявили че след като мине делото, тогава ще го викат да се подписва.

          Разградският районен съд, след като съобрази приложените доказателства, констатира че лицето Е.А.И., ЕГН ********** е осъждан с две отделни влезли в сила присъди, а именно: по нохд. № 171/2017 г., с присъда № 78/31.08.2017 г. на Районен съд гр. Омуртаг, влязла в сила на 18.09.2017 г. е осъден на 8 месеца лишаване от свобода, чието изпълнение е отложено за изпитателен срок от 3 години за извършено на 21.02.2016 г. престъпление по чл. 209, ал. 1 във връзка с чл. 20, ал. 2 НК и второ присъда № 171/06.04.2017 г. по нохд. № 461/2017 г. на Районен съд гр. Разград, влязла в сила на 29.09.2017 г. е осъден на 2 години и 6 месеца лишаване от свобода, изтърпяването на което е отложено за изпитателен срок от 5 години, като на основание чл. 67, ал. 3 НК е наложена и пробационна мярка Задължителни периодични срещи с пробационен служител за изпитателния срок за извършено в периода 13.12.2015 г. - 20.12.2015 г. престъпление по чл. 210, ал. 1, т.2 във връзка с чл. 209, ал. 1 във връзка с чл. 26, ал. 1 НК. От приложената карта от Районна прокуратура гр. Разград, е видно че спрямо лицето И. няма други висящи дела. Деянията по цитираните две присъди са извършени в период от време от ос. И. в който не е имал влязла в сила присъда за което и да е бил от тях, деянията са извършени за времето от 13.12.2015 г. до 21.02.2016 г., а първият влязъл в сила акт е от 18.09.2017 г., т. е налице е реална съвкупност по смисъла на чл. 23, ал. 1 от НК и в този случай следва да бъде определено едно общо наказание в размер на най-тежкото, а именно 2 години и 6 месеца лишаване от свобода. Съдът намира, че с оглед младата възраст, липсата на др. висящи производства, осъзнаването от страна на ос. И. на деянията, които е извършил, така определено общо наказание не следва да бъде изтърпявано ефективно, а изпълнението следва да бъде отложено по реда на чл. 66, ал. 1 НК за изпитателен срок от 5 години. Респективно, следва да бъде наложена и пробационната мярка Задължителни периодични срещи с пробационен служител с периодичност два пъти седмично за изпитателния срок на основание чл. 67, ал. 3 НК.  

По отношение предложението за приложение на чл. 24 НК, съдът намира същото за неоснователно. Осъждането с две отделни присъди по отношение на И. е в кратък период от време, деянията са извършени в рамките на два месеца, размера на щетите не се увеличава драстично по двете деяния и съответно е съобразено при определяне на наказанието по второто осъждане от Районен съд гр. Разград. Освен това, както изтъкна съда, И. е млад човек роден на *** г., същият няма други противообществени прояви и с оглед неговото превъзпитание и интегрирането му в обществото, съдът намира че не е необходимо така определеното общо наказание да бъде увеличавано. Целите наказанието, съдът намира че могат да бъдат изпълнени с определянето на един по-дълъг изпитателен срок, който да мотивира И. към спазване на законите и установения в държавата правов ред, а така също и наложената пробационна мярка ще способства именно към по-пълно реализиране целите на наказанието, визирани в чл. 36 НК. По изложените съображения, съдът                  

О П Р Е Д Е Л И:

         НА основание чл. 25, ал. 1 във връзка с чл. 23, ал. 1 НК ОПРЕДЕЛЯ на осъдения Е.А.И. ЕГН ********** *** едно общо наказание по влезлите му в сила присъди по нохд. № 171/2017 г. на Районен съд гр. Омуртаг и нохд. № 461/2017 г. на Районен съд гр. Разград в размер на по-тежкото, а именно: ДВЕ години и ШЕСТ месеца лишаване от свобода.

На основание чл. 66, ал. 1 НК ОТЛАГА изпълнението на така определеното общо наказание за изпитателен срок от ПЕТ години.

НА основание чл. 67 ал. 3 НК НАЛАГА на ос. Е.А.И. пробационна мярка Задължителни периодични срещи с пробационен служител с периодичност два пъти седмично за времето на изпитателния срок.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да бъде обжалвано и протестирано с частна жалба и частен протест пред Окръжен съд гр. Разград в 15 дн. срок от днес.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 14.55 ч.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

 

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                        2.