П Р О Т О К О Л

 

 

2018 година                                                                                    гр. Разград

Разградският районен съд                                              наказателен състав

На  двадесет и трети февруари                                              2018 година

В публично заседание в следния състав:

 

 

                                                                                                                                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

                                                                                                          

Секретар:  Ганка Атанасова

Прокурор: Недка Петрова

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

ЧН  дело №  149   по описа за 2018 година

На именното повикване в 14,30  часа, се явиха:

ЗА РРП прокурор Петрова.

ОБВИНЯЕМИЯТ явява се лично и със защитник адв. М. ***, редовно упълномощен и приет от съда от днес.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

АДВ. М.: Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ намира, че липсват процесуални пречки по даване ход на делото, поради което

                   О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД на производството по реда на чл. 65 от НПК.

ДОКЛАДВА постъпилото искане от адв. П.М.,  като защитник на обв. А.Е.Я.  по ДП № 1873 ЗМ-316/2017 г.  по описа  на РУ МВР – Разград за изменение на взетата спрямо подзащитният му мярка за неотклонение „Задържане под стража“, тъй като счита, че не  са налице предвидените в чл. 63,  ал. 1 от НПК  предпоставки за вземане на  мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Искането е за изменение в по-лека  по реда на чл. 65 от НПК.

АДВ. М.: Действително обвиняемият вече в качеството на такъв е задържан 28.11.2017 г.  Разградския районен съд е взел най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо обвиняемия и е потвърдена  от РОС  по отношение на обвиняемото лице. Към настоящия момент спрямо обвиняемия са проведени процесуално-следствени действия, разпитани са лица, извършени разпознаване на лица и назначени и няколко експертизи. Досъдебното производство до настоящия момент тече близо 3 м. и ако приемем, че   първоначално съдът   е приел, че съществува реална опасност да се укрие, но към настоящия момент  такава  не съществува. Същият има постоянен адрес, има семейство, същият при условията на чл. 88а от НК е реабилитиран по право и към момента на извършване на деянието е неосъждано лице. По отношение на доказателствата, които говорят за извършеното от него деяние считам, че са  голословни, че той е  съучастник с другият обвиняем.  Считам, че една по-лека мярка наложена на обвиняемия би изпълнила целите, същият ще се явява по досъдебното производство, ще се явява и в наказателното производство  и по никакъв начин няма да спира  наказателното производство. Моля да постановите Вашето определение, с което измените в по-лека мярката му за неотклонение.

ПРОКУРОРЪТ: С определение 29.11.2017 г.  на РСС спрямо обвиняемият  е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“  потвърдена с РОС  на 05.12.2017 г. Тази най-тежка мярка е била взета за извършено на 20.06.2017 г. от обвиняемия престъпление по чл. 195, ал. 1 т. 4, пр. 3 във вр. с чл. 194, ал. 1 във вр. с чл.  26, ал. 1 от НК. Настоящото производство е по реда на чл. 65, ал. 1 от НПК, съгласно който съдът не следва да се произнася по въпроса на наличието на обосновано предположение за извършено престъпление и по въпроса дали доказателствата по делото сочат, че съществува реална опасност обвиняемия да се укрие или извърши друго престъпление. А следва да се произнесе единствено и само дали от момента на вземане на мярката за неотклонени „Задържане под стража“  до настоящия момент са настъпили обстоятелства обуславящи нейната отмяна или нейното изменение. Такива обстоятелства не се сочат,  нито в  направеното от защитата на обвиняемия искане,  нито в днешното съдебно заседание поради което считам, че искането за изменение на взетата по отношение на обвиняемия А.Я. мярка за неотклонение „Задържане под стража“ е неоснователно и не следва да бъде уважено. Същото е направено буквално дни преди приключване на досъдебното производство,  което не считам, че допринася за бързината на приключването му, а води до забавяне на досъдебното производство. Ето защо моля да потвърдите взетата спрямо обвиняемия мярка за неотклонение „Задържа под стража“, като определите срок, в който ново искане за изменение на тази мярка да бъде недопустим.

ОБВИНЯЕМИЯТ:  Поддържам искането направено от защитникът ми. Моля да ми бъде изменена мярката за неотклонение в по-лека.

СЪДЪТ

                   О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ПОСЛЕДНА ДУМА НА ОБВИЯЕМИЯ.

ОБВИНЯЕМИЯТ: Моля да измените мярката ми в по-лека.

ДОКЛАД НА СЪДА: Производството е по реда на чл. 65 от НПК, образувано по искане от страна на защитата на обвиняемия А.Е.  Я. за изменение на взетата спрямо него мярка за неотклонени „Задържане под стража“ в по-лека такава, което се поддържа и в  съдебното заседание,  както от защитника, така и от обвиняемия.

ПРОКУРОРЪТ изразява становище, че такова искане е неоснователно, като липсва промяна в обстоятелствата по вземане на мярката за неотклонение.

СЪДЪТ след като съобрази материалите от ДП №  1873 ЗМ-316/2017 г. по описа на РУ МВР – Разград намира, че така депозираното искане се явява неоснователно. Съгласно разпоредбата на чл. 65, ал. 4 от НПК в производството по искане за изменение на взета по досъдебното производство мярка за неотклонение, съдът следва да прецени всички обстоятелства свързани със законността на задържането. В случая съдът намира, че взетото задържане се явява законно. Определението, с което е взета най-тежката мярка спрямо обвиняемия А.Е.Я. постановено на 29.11.2017 г.  по ЧНД 941/2017 г. по описа на РРС, като това определение е потвърдено от РОС с определени по ВЧНД № 413/  2017 г.  обстоятелствата при които са взети и двете определения не са променени към настоящия момент,  както досежно обоснованото предположение в извършване на престъплението от страна на Я., така и досежно вероятността същият да се укрие или да извърши друго престъпление. След вземане на мярката за неотклонение по делото са депозирани назначените видео-технически експертизи, както и оценъчната такава,  както и оглед на веществените доказателства, като с оглед изявлението на прокурора досъдебното производство  е на етап на приключване.  Не се представят, а и липсват доказателства, които да оборват обоснованото предположение, че обвиняемия Я. може да се укрие или да извърши друго престъпление, тоест липсва каквато и да е промяна в обстоятелствата по първоначално взетата мярка за неотклонение. На второ место взетата мярка за неотклонение „Задържане под стража“ се изпълнява в сроковете предвидени в чл. 63, ал. 4 от НПК.  Мярката е взета на 29.11.2017 г., същият е задържан на 28.11.17 г. Към настоящия момент са изтекли три месеца,  а съгласно цитираната разпоредба ако лицето е привлечено като обвиняем за тежко умишлено престъпление,   мярката за неотклонение не може да продължи повече от 8 месеца, тоест сроковете в които лицето е задържано са разумни и съответстват на практиката на Европейския съд по правата на човека. Ето защо съдът намира, че взетата спрямо обвиняемия А.Е.Я. мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по ДП №  1873 ЗМ-316/2017 г. по описа на РУ МВР - Разград следва да бъде потвърдена.  Като с оглед формалното протичане и приключване на досъдебното производство, съдът намира, че на основание чл. 65, ал. 6 от НПК следва да бъде определен двумесечен срок в който ново искане за изменение на мярката за неотклонение на досъдебното производство се явява недопустимо. По изложените съображения, Съдът

                   О П Р Е Д Е Л И:

ПОТВЪРЖДАВА взетата спрямо обвиняемия А.Е. Я. по ДП № 1873 ЗВ – 316/2017 г.  по описа на РУ МВР - Разград  мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

НА ОСНОВАНИЕ чл. 65, ал. 6 от НПК определя ДВУМЕСЕЧЕН срок, в който  отново искане от страна на обвиняемия Я. и неговият защитник се явява недопустимо.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да бъде обжалвано с частен протест в 3 дневен срок от днес пред РОС.

В СЛУЧАЙ на жалба или протест пред РОС насрочвам делото за разглеждане на 27.02.2018 г. от 14,00 ч., за която дата защитникът уведомен.

ОБВИНЯЕМИЯТ: Не желая да се явявам в съдебното заседание пред РОС.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 14,54 ч.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

: