П Р О Т О К О Л

 

2017 година                                                                                       гр. Разград

Разградският районен съд                                                   наказателен състав

На  осемнадесети януари                                                                2018 година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                                                                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ БОРИСОВ

                            

Секретар: Сребрена Русева

Прокурор: ДАНИСЛАВ Н.

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело № 720 по описа за 2017 година

 На именното повикване в 10.00 часа, се явиха:

ЗА РРП прокурор Н..

ПОДСЪДИМИЯТ редовно призован, лично и с упълномощен защитник адв. Р. М. от АК Сливен.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на разпоредителното заседание.

АДВ. М.: Да се даде ход на разпоредителното заседание.

СЪДЪТ намира, че липсват процесуални пречки по даване ход на разпоредителното заседание, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА РАЗПОРЕДИТЕЛНОТО ЗАСЕДАНИЕ.

ПРЕДОСТАВЯ възможност на страните да заявят становище по чл. 248, ал. 1, т. 1 до т. 7 от НПК.

ПРОКУРОРЪТ: Считаме, че делото е подсъдно на съда. Няма допуснати процесуални нарушения. Имаме готовност да постигнем споразумение с подсъдимия и защитника му. Въпросът е да уточним параметрите на споразумението, моля за такава възможност и да приключим производството по реда на гл. 29 от НПК.

АДВ. М.: В същия смисъл е и моето изявление. Делото е подсъдно на РСРз, след като делото е изпратено от РРП на РСРз. Считаме, че на ДП няма допуснати нарушения на процесуалните правила които да бъдат отстранявани и да налагат отстраняването им. Както заяви и представителя на РРП имаме съгласие с оглед най-благоприятния изход на делото за дееца, да приключим същото със споразумение и с налагане на ефективно наказание с оглед на деянието. Моля да ни дадете възможност да бъде изготвено споразумението. Доверителят ми няколкократно заяви, че не му е било обяснено по подходящ начин от други мои колеги какви са последиците от решаване на делото по общия ред. Същия е готов да понесе наказание  - ефективно „лишаване от свобода“ и моля да ни дадете възможност и с оглед състоянието му да приключим по този начин наказателното производство.

СЪДЪТ като съобрази изложеното от страните и депозирания обвинителен акт, намира съобразно изложеното в обстоятелствената част и диспозитива на обвинителния акт, че делото е подсъдно на РСРз, както от материална, така и от местна компетентност; не се налице основания за прекратяване на производството по чл. 249 и чл. 250 от НПК; не са налице основания за спиране на производството по чл. 251 от НПК; на ДП не са допуснати отстраними съществени нарушения на процесуалните правила довели до ограничаване на процесуалните права на подсъдимия; не са налице основания за разглеждане на делото при закрити врати, привличането на резервен съдия или съдебен заседател, назначаване на защитник, вещо лице, преводач или тълковник, както и извършване на съдебни следствени действия по делегация; не са налице и основания за изменение на процесуалните мерки за принуда или за вземане на такива; не са налице основания на този етап за събиране на нови доказателства.

СЪДЪТ с оглед заявеното от страните намира, че са налице предпоставките по чл. 248, ал. 1, т. 4 от НПК производството по делото да продължи по реда на особените правила, а именно тези по реда на гл. 29 от НПК, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕДОСТАВЯ възможност на страните да преговарят за сключване на споразумение за прекратяване на наказателното производство.

СЪДЪТ дава почивка до 10.30 часа.

СЛЕД дадената почивка заседанието продължава в 10.43 часа с участието на прокурора, подсъдимия и защитника му.

ПРЕДОСТАВЯ възможност на страните да заявят становище по чл. 248, ал. 1, т. 4 от НПК.

 ПРОКУРОРЪТ: С подсъдимия и защитникът му постигнахме споразумение за решаване на делото в съдебното производство, което Ви предоставям. При определяне параметрите на споразумението сме взели всички събрани доказателства по отношение на личността на подсъдимия, установената концентрация на алкохол и всичко касаещо размера и вида на наказанието.

АДВ. М.: Представеното споразумение е подписано от мен,   доверителят ми и прокурора. Считам, че с него сме уредили всички въпроси касаещи решаването на делото по този ред.

СЪДЪТ като съобрази така заявеното от страните намира, че са налице процесуалните предпоставки по чл. 248, ал. 1, т. 4 от НПК към производство по реда на гл. 29 от НПК. Мотивиран така, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИКЛЮЧВА разпоредителното заседание.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за приключване на разпоредителното заседание подлежи на обжалване в 7-дневен срок от днес пред ОСРз.

СЪДЪТ на основание чл. 252, ал. 1 от НПК,

О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕМИНАВА към производство по реда на гл. 29 от НПК

ДОКЛАДВА постъпило по реда на чл. 384, ал. 1 от НПК споразумение постигнато между РРП представлявана от прокурор Н. от една страна, от друга А.М.Х., ЕГН ********** - обвиняем по ДП № 296 ЗМ-97/17 година по описа на РУМВР Лозница за извършено от него на 26.08.2017 г. в гр. Лозница престъпление  по смисъла на чл. 343б, ал. 1 от НК и защитника му адв. Р. М. от АК Сливен.

СНЕМА самоличността на подсъдимия.

А.М.Х., роден на *** ***, адрес за призоваване в страната: гр. Л., бълг. гражданин, със средно образование, безработен, женен, осъждан, ЕГН **********.

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам споразумението. Няма да соча други доказателства.

АДВ. М.: Поддържам споразумението. Няма да соча други доказателства.

СЪДЪТ по реда на чл. 382, ал. 4 от НПК към подсъдимия.

ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно подписах споразумението.

СЪДЪТ при така заявеното от страните на основание чл. 382, ал. 6 от НПК

О П Р Е Д Е Л И:

ВПИСВА в съдебния протокол съдържаните на окончателното споразумение, което се подписа от прокурора, защитника и подсъдимия:

                              С П О Р А З У М Е Н И Е

ЗА РЕШАВАНЕ НА ДЕЛОТО В СЪДЕБНОТО ПРОИЗВОДСТВО

гр.Разград, 18.01.2018г.

Настоящото споразумение се сключва на основание чл.384, ал.1 във вр.с чл.381 НПК.

І.СТРАНИ ПО СПОРАЗУМЕНИЕТО

Настоящото споразумение се сключва между А.М.Х., роден на ***г***, адрес ***, български гражданин, със средно образование, безработен, женен, осъждан, ЕГН ********** - подсъдим, представляван от защитника си адв.Р.М.  – АК-гр.Сливен и РП-Разград, представлявана от Д.Н. ***

ІІ.ПРЕДМЕТ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

Настоящото споразумение касае НОХД № 720/2017г. по описа на РС-Разград, образувано и водено срещу  подс.А.Х. за това, че:

На 26.08.2017г., в гр.Лозница, е управлявал моторно превозно средство – самоходна моторна косачка, с неустановена марка и модел, с номер на рама BCS20000 и номер на двигател 432663, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 3,15 на хиляда, установено по надлежния ред – престъпление по чл.343б, ал.1 от НК.

ІІІ.СЪДЪРЖАНИЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

1.Страните приемат за безспорно и категорично установено, че с деянието си, при пряк умисъл, подс. А.Х.  е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.343б, ал.1 от НК.

2.Приемат като вид и размер на наказанието по отношение на подс.Н.С., при условията на чл.55, ал.1, т.1  от НК – 4 месеца „лишаване от свобода” при първоначален общ режим на изтърпяване на наказанието.

3.Страните приемат на подс.А.Х. да се наложи и наказание Глоба в размер на 180 лева, предвидено наред с наказанието Лишаване от свобода за престъплението по чл.343б, ал.1 от НК.

4.На основание чл.343г във вр.с чл.343б, ал.3 от НК на подс.А.Х. се налага наказание „Лишаване от право да управлява МПС” за срок от 3 години, като на основание чл.59, ал.4 се зачита времето, през което подс. А.Х. е бил лишен от право да управлява МПС по административен ред, считано от 26.08.2017г.

5.На основание чл.59, ал.2 от НК се зачита времето, през което подс.А.Х. е бил задържан по реда на ЗМВР за срок от 24 часа, считано от 26.08.2017г.

ІV. Разноските по делото, в размер на 91,08 лева, се възлагат на подс. А.Х., платими по сметка на ОДМВР-Разград.

V.ДРУГИ УСЛОВИЯ

Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

Подс. А.Х. декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

                              ПРОКУРОР:

                                                                                             /Д.Н. /

 

 

 

ЗАЩИТНИК: 

                   /адв.Р.М./ 

 

 

ПОДСЪДИМ:  

                     / А.Х. /                               

 

 

 

 

 

 

 

СЪДЪТ като съобрази, че така сключеното между страните споразумение не противоречи на закона и на морала, налице са всички законови предпоставки същото да бъде одобрено, поради което и на основание чл. 382, ал. 7 от НПК,

О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА сключеното между РРП представлявана от прокурор Н. от една страна, и от друга подсъдимият А.М.Х., ЕГН ********** и защитникът му адв. Р М. от АК Сливен, споразумение за прекратяване на производството по НОХД № 720/17 година по описа на РСРз в следния смисъл:

ПРЕДМЕТ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

Настоящото споразумение касае НОХД № 720/2017г. по описа на РС-Разград, образувано и водено срещу  подс.А.Х. за това, че:

На 26.08.2017г., в гр.Лозница, е управлявал моторно превозно средство – самоходна моторна косачка, с неустановена марка и модел, с номер на рама BCS20000 и номер на двигател 432663, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 3,15 на хиляда, установено по надлежния ред – престъпление по чл.343б, ал.1 от НК.

СЪДЪРЖАНИЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

1.Страните приемат за безспорно и категорично установено, че с деянието си, при пряк умисъл, подс. А.Х.  е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.343б, ал.1 от НК.

2.Приемат като вид и размер на наказанието по отношение на подс.Н.С., при условията на чл.55, ал.1, т.1  от НК – 4 месеца „лишаване от свобода” при първоначален общ режим на изтърпяване на наказанието.

3.Страните приемат на подс.А.Х. да се наложи и наказание Глоба в размер на 180 лева, предвидено наред с наказанието Лишаване от свобода за престъплението по чл.343б, ал.1 от НК.

4.На основание чл.343г във вр.с чл.343б, ал.3 от НК на подс.А.Х. се налага наказание „Лишаване от право да управлява МПС” за срок от 3 години, като на основание чл.59, ал.4 се зачита времето, през което подс. А.Х. е бил лишен от право да управлява МПС по административен ред, считано от 26.08.2017г.

5.На основание чл.59, ал.2 от НК се зачита времето, през което подс.А.Х. е бил задържан по реда на ЗМВР за срок от 24 часа, считано от 26.08.2017г.

Разноските по делото, в размер на 91,08 лева, се възлагат на подс. А.Х., платими по сметка на ОДМВР-Разград.

ДРУГИ УСЛОВИЯ

Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

Подс. А.Х. декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

ОДОБРЕНОТО  от съда споразумение има действие на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване.

СЪДЪТ НА ОСНОВАНИЕ чл. 24, ал. 3 от НПК,

                    О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 720/17 г. по описа на РСРз.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за прекратяване на производството е окончателно, и не подлежи на обжалване.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 10.55 часа.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: