П Р О Т О К О Л

 

2018 година                                                                                        гр. Разград

Разградският районен съд                                              наказателен      състав

На       седми февруари                                                                    2018 година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ ИВАНОВА  

                           

Секретар: Пенка Тоцева

Прокурор: НЕДКА ПЕТРОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело №     888     по описа за 2017 година

На именното повикване в 13:30 часа, се явиха:

         ЗА Районна прокуратура гр. Разград прокурор Петрова

         ПОДСЪДИМИЯТ, редовно призован, явява се лично и със защитник  адв. М. М., редовно упълномощен и приет от съда от днес съобразно представеното пълномощно.

         ПОСТРАДАЛИЯТ И.И., призован на посочения от него адрес, не се явява Призовката изпратена до него, се е върнала  в цялост, с отбелязване, че адреса е посетен на 25.01.2018 г. и на 01.02.2018 г., но не е открит адресата, по данни на сестра му, съшият е в чужбина.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на разпоредителното заседание

АДВ. М.: Да се даде ход на разпоредителното заседание

         СЪДЪТ

О П Р Е Д Е Л И:        

         ДАВА ХОД НА РАЗПОРЕДИТЕЛНОТО ЗАСЕДАНИЕ при условията на чл. 247в, ал. 3 от НПК.

         ПРОКУРОРЪТ: Считам, че разглежданото дело е подсъдно на РРС, не на налице условия за прекратяване, или спиране на наказателното производство, не са допуснати на ДП съществени нарушения на проц. правила, които да са довели до ограничаване на проц. права на обвиняемия и на пострадалия. Считам, че са налице основанията за разглеждане на делото по реда на гл. 29 НПК, с оглед сключеното със защитника на подсъдимия и подсъдимия споразумение, което представям. Предлагам делото да бъде разгледано именно по реда на гл. 29 от НПК. Делото не следва да бъде разгледано при закрити врати, не следва да бъде привличан резервен съдия или съдебен заседател, да бъде назначаван защитник, вещо лице, преводач, или тълковник, или да бъдат извършвани съдебноследствени действия по делегация. По отношение на подсъдимия не са взети мерки за процесуална принуда, няма искане за събиране на нови доказателства. Считам, че не следва да бъде насрочвано ново съдебно заседание и да бъдат призовавани лица за същото.

         АДВ. М.: Споделям становището на прокуратурата. Моля делото да бъде разгледано по реда на гл. 29 НПК.

         ПОДСЪДИМИЯТ: Съгласен съм. Сключили сме споразумение с Районна прокуратура гр. Разград.

         СЪДЪТ, след изслушване на прокурора, защитника на подсъдимия - адв. М. и самия подсъдим А., намира както е посочено и в разпореждането, че делото е подсъдно на РРС,както родово, така и местно.

Няма основания за прекратяване, или спиране на нак. производство.

Няма допуснато на ДП отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила, довело до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия, или на пострадалия.

         Няма основания за разглеждане на делото при закрити врати, привличането на резервен съдия, или или съдебен заседател, да бъде назначаван защитник, вещо лице, преводач, или тълковник, или да бъдат извършвани съдебноследствени действия по делегация.

         Няма основания за вземане на мярка за неотклонение спрямо обвиняемия.

         Не са налице искания за събиране на нови доказателства, като съдът служебно изиска и приложи актуална справка за съдимост на подс. С.А.А..

         Няма направени искания за конституиране на други страни в процеса.

         С оглед изявлението на страните, че междувременно са сключили споразумение, съдът намира че са налице предпоставките за разглеждане на делото по особените правила, а именно по реда на гл. 29 от НПК, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

         ДАВА ход на съдебното следствие по реда на гл. 29 от НПК

         СНЕМА самоличността на подсъдимия

         С.А.А. – роден на *** ***, български гражданин, с основно образование, неженен, безработен, осъждан, ЕГН **********

         ПОДС. С.А.: Получил съм препис от обв. акт.

         ПРОКУРОРЪТ: Представям сключеното със защитника на подсъдимия и подсъдимия споразумение, считам че същото не противоречи на закона и морала, поради което предлагам да бъде одобрено.

         АДВ. М.: Поддържаме споразумението. Моля същото да бъде одобрено, като непротиворечащо на закона и морала.

         ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението.

СЪДЪТ не предлага промени в споразумението, поради което и на  основание чл. 382, ал. 6 НПК вписва следното съдържание на окончателното споразумение:   

І.СТРАНИ ПО СПОРАЗУМЕНИЕТО

Настоящото споразумение се сключва между адв. М.И.М. ***, защитник на подс.С.А.А., ЕГН **********, роден на ***г***, адрес ***, български гражданин, с основно образование, безработен, неженен, неосъждан и Недка Петрова  - прокурор в РП-гр.Разград.         

ІІ.ПРЕДМЕТ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

Настоящото споразумение касае НОХД № 888/2017г. по описа на Районен съд-гр.Разград, водено срещу подс. С.А.  за това, че:

На 05.03.2016г., в гр.Лозница, е отнел чужда движима вещ – 1бр. конска каруца, на стойност 100 лева, 1бр. комплект конска амуниция, на стойност 250 лева и 1бр. палдъм с халка /част от конска амуниция/, на стойност 80 лева, всичко на обща стойност 430 лева, от владението на И.Е.И. ***, без негово съгласие, с  намерение противозаконно да ги присвои, като деянието съставлява маловажен случай и до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд откраднатите вещи са върнати и заместени – престъпление по чл.197, т.2 във вр. с чл.194, ал.3 във вр. с ал.1 от НК.

ІІІ.СЪДЪРЖАНИЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

1.Страните приемат за безспорно и категорично установено, че с деянието си, при пряк умисъл, подс.С.А. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.197, т.2 във вр.с чл.194, ал.3 във вр.с ал.1 от НК.

2.Приемат като вид и размер на наказанието, за извършеното от   подс.С.А. престъпление, при условията на чл.54, ал.1 от НК - „глоба”, в размер на 200 лева.

3.Разноските по делото, в размер 57,96 лева, се възлагат на подс.С.А., платими по сметка на ОД на МВР-Разград.

ІV. ДРУГИ УСЛОВИЯ

Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

На страните е известно и същите се съгласяват с правните последици от споразумението, а именно,че след одобряването му от съда,определението по чл.382 от НПК е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда за подс. С.А.А. и не подлежи на обжалване.

Долуподписаният С.А.А., ЕГН **********, на основание чл.381,ал.6 от НПК декларирам, че съм съгласен със споразумението и се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

ЗАЩИТНИК:                                           ПРОКУРОР:

                            /М.М./                                                /Н. Петрова/

                        

ПОДСЪДИМ:    

                             /С.А.А./

 

СЪДЪТ, след като се убеди, че така постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала

                   О П Р Е Д Е Л И:

         ОДОБРЯВА постигнатото между подсъдимия С.А.А., ЕГН **********, представляван от защитника си адв. М. М. от Адвокатска колегия гр. Разград и Районна прокуратура гр. Разград, представлявана от прокурор Н. Петрова, споразумение, съгласно което: 

ПОДСЪДИМИЯТ С.А.А. се ПРИЗНАВА за ВИНОВЕН в това, че на 05.03.2016 г., в гр.Лозница, е отнел чужда движима вещ – 1бр. конска каруца, на стойност 100 лева, 1бр. комплект конска амуниция, на стойност 250 лева и 1бр. палдъм с халка /част от конска амуниция/, на стойност 80 лева, всичко на обща стойност 430 лева, от владението на И.Е.И. ***, без негово съгласие, с  намерение противозаконно да ги присвои, като деянието съставлява маловажен случай и до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд откраднатите вещи са върнати и заместени – престъпление по чл. 197, т. 2 във връзка с чл. 194, ал. 3 във връзка с ал. 1 от НК и МУ НАЛАГА наказание при условията на чл. 54, ал. 1 от НК - „ГЛОБА”, в размер на 200 (двеста) лева.

ОСЪЖДА подс. С.А.А., ЕГН ********** да заплати в полза на Държавата по сметка на ОД МВР гр. Разград сумата 57,96 лева (петдесет и седем лв. и 96 ст.), представляваща разноски на досъдебното производство. 

         ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 888/2017 г. по описа на Районен съд гр. Разград.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 13.55 ч.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: