П Р О Т О К О Л

 

2018 година                                                                                        гр. Разград

Разградският районен съд                                              наказателен      състав

На       двадесет и първи февруари                                                 2018 година

В публично заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ ИВАНОВА  

Секретар: Пенка Тоцева

Прокурор: НЕДКА ПЕТРОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело №        35      по описа за 2018 година

На именното повикване в 11:00 часа, се явиха:

         ЗА Районна прокуратура гр. Разград прокурор Петрова

         ПОДСЪДИМИЯТ, редовно призован, явява се лично и със служебен защитник  адв. Д. Б. от ДП.

         ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на разпоредителното заседание

АДВ. Б.: Да се даде ход на разпоредителното заседание

         СЪДЪТ

О П Р Е Д Е Л И:        

         ДАВА ХОД НА РАЗПОРЕДИТЕЛНОТО ЗАСЕДАНИЕ.

         ПРОКУРОРЪТ: Считам, че разглежданото дело е подсъдно на РРС, не са налице условия за прекратяване, или спиране на наказателното производство, не са допуснати на ДП съществени нарушения на процесуалните правила, които да са довели до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия. Считам, че са налице основанията за разглеждане на делото по реда на гл. 29 НПК, с оглед сключеното със защитника на подсъдимия и подсъдимия споразумение, което представям. Предлагам делото да бъде разгледано именно по реда на гл. 29 от НПК. Делото не следва да бъде разгледано при закрити врати, не следва да бъде привличан резервен съдия или съдебен заседател, да бъде назначаван защитник, вещо лице, преводач, или тълковник, или да бъдат извършвани съдебноследствени действия по делегация. По отношение на подсъдимия не са взети мерки за процесуална принуда, няма искане за събиране на нови доказателства.

         АДВ. Б.: Споделям становището на прокуратурата. Моля делото да бъде разгледано по реда на гл. 29 НПК.

         ПОДСЪДИМИЯТ: Съгласен съм. Сключили сме споразумение с Районна прокуратура гр. Разград.

         СЪДЪТ, след изслушване на прокурора, защитника на подсъдимия - адв. Б. и самия подсъдим П., намира както е посочено и в разпореждането, че делото е подсъдно на Районен съд гр. Разград, както родово, така и местно.

Няма основания за прекратяване, или спиране на наказателното производство.

Няма допуснато на ДП отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила, довело до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия или на неговия защитник.

         Няма основания за разглеждане на делото при закрити врати, привличането на резервен съдия, или съдебен заседател, да бъде назначаван защитник, вещо лице, преводач, или тълковник, или да бъдат извършвани съдебноследствени действия по делегация.

         Няма основания за вземане на мярка за неотклонение спрямо обвиняемия.

         Не са налице искания за събиране на нови доказателства.

         Няма направени искания за конституиране на други страни в процеса.

         С оглед изявлението на страните, че междувременно са сключили споразумение, съдът намира че са налице предпоставките за разглеждане на делото по особените правила, а именно по реда на гл. 29 от НПК, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

         ДАВА ход на съдебното следствие по реда на гл. 29 от НПК

         СНЕМА самоличността на подсъдимия

         Й.Е.П., роден на *** ***, живущ ***, български гражданин, със средно образование, женен, пенсионер, неосъждан, ЕГН **********

         ПОДС. Й.П.: Получил съм препис от обвинителния акт.

         ПРОКУРОРЪТ: Представям сключеното със защитника на подсъдимия и подсъдимия споразумение, считам че същото не противоречи на закона и морала, поради което предлагам да бъде одобрено.

         АДВ. Б.: Поддържаме споразумението. Моля същото да бъде одобрено, като непротиворечащо на закона и морала.

         ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението.

СЪДЪТ не предлага промени в споразумението, поради което и на  основание чл. 382, ал. 6 НПК вписва следното съдържание на окончателното споразумение:   

І.СТРАНИ ПО СПОРАЗУМЕНИЕТО

Настоящото споразумение се сключва между  адв. Д. Б. ***,защитник на подс. Й.Е.П., роден на *** ***, живущ ***, български гражданин, със средно образование, женен, пенсионер, неосъждан, ЕГН ********** и Недка Петрова  - прокурор в РП-гр.Разград.         

ІІ.ПРЕДМЕТ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

Настоящото споразумение касае НОХД № 35/2018 г. по описа на Районен съд-гр.Разград, водено срещу подс. Й. П. за това, че:

На 08.09.2017г., в с.Пороище, общ.Разград, е управлявал моторно превозно средство – самоходна мотофреза, марка „Wiltec“, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,74 на хиляда, установено по надлежния ред – престъпление по чл.343б,  ал.1 от НК.

ІІІ.СЪДЪРЖАНИЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

1.Страните приемат за безспорно и категорично установено, че с деянието си подс. Й. П. е осъществил от обективна и субективна  страна състава на престъплението по чл.343б, ал.1 от  НК.

 2.Приемат като вид и размер на наказанието, за извършеното от       подс.Й.П. престъпление, при условията на чл. 55, ал.1, т.1 от НК - 4 месеца „лишаване от свобода”, чието изпълнение, на основание чл.66, ал.1 от НК, се отлага за изпитателен срок от 3 години.

3.На основание чл. 55, ал. 3 от НК страните приемат на подс. Й. П. да не се налага по-лекото наказание „глоба“  от 200 до 1000 лева, предвидено наред с наказанието „лишаване от свобода“ за престъплението по чл.343б, ал.1 от НК.

4.Възпитателната работа по отношение на подс.Й.П. се възлага на РИ при РУМВР по местоживеенето му.

5.На основание чл.343г във връзка с чл. 343б, ал. 1 от НК на подс. Й. П. се налага наказание „лишаване от право да управлява МПС” за срок  от  1 година  и 4 месеца, като на основание чл.59, ал.4 от НК се зачита времето, през което подс.Й.П. е бил лишен от това право по административен ред, считано от 11.09.2017 г.

6.Вещественото доказателство – 1бр. СD носител /л.73/, следва да остане приложено към делото.

7.Разноските по делото, в размер на 77,90 лева, се възлагат на подс.Й.П., платими по сметка на ОДМВР-гр.Разград.

ІV. ДРУГИ УСЛОВИЯ

Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

На страните е известно и същите се съгласяват с правните последици от споразумението,а именно,че след одобряването му от съда,определението по чл.382 от НПК е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда за подс.Й.Е.П. и не подлежи на обжалване.

Долуподписаният Й.Е.П., ЕГН **********, на основание чл.381,ал.6 от НПК декларирам, че съм съгласен със споразумението и се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

ЗАЩИТНИК:                                                    ПРОКУРОР:

                  /адв. Д. Б./                                            /Н. Петрова/                                            

 

ПОДСЪДИМ:                        /Й.П./

СЪДЪТ, след като се убеди, че така постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала

                   О П Р Е Д Е Л И:

         ОДОБРЯВА постигнатото между подсъдимия Й.Е.П., ЕГН **********, представляван от защитника си адв. Д. Б. от Адвокатска колегия гр. Разград и Районна прокуратура гр. Разград, представлявана от прокурор Н. Петрова, споразумение, съгласно което: 

ПОДСЪДИМИЯТ Й.Е.П., роден на *** ***, живущ ***, български гражданин, със средно образование, женен, пенсионер, неосъждан, ЕГН ********** се ПРИЗНАВА за ВИНОВЕН в това, че на 08.09.2017 г. в с. Пороище, общ. Разград, е управлявал моторно превозно средство – самоходна мотофреза, марка „Wiltec“, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,74 на хиляда, установено по надлежния ред – престъпление по чл.343б, ал.1 от НК, при условията на чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК МУ НАЛАГА наказание  ЧЕТИРИ МЕСЕЦА „Лишаване от свобода”, чието изпълнение, на основание чл. 66, ал. 1 от НК, ОТЛАГА за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

На основание чл. 55, ал. 3 от НК страните приемат на подс. Й. П. да не се налага по-лекото наказание „глоба“  от 200 до 1000 лева, предвидено наред с наказанието „лишаване от свобода“ за престъплението по чл.343б, ал.1 от НК.

Възпитателната работа по отношение на подс. Й. П. се възлага на РИ при РУМВР по местоживеенето му.

На основание чл. 343г във връзка с чл. 343б, ал. 1 от НК НАЛАГА НА подсъдимия Й.Е.П., ЕГН ********** наказание „Лишаване от право да управлява МПС” за срок  от  ЕДНА ГОДИНА  и ЧЕТИРИ МЕСЕЦА, като на основание чл. 59, ал. 4 от НК ЗАЧИТА времето, през което подс. Й. П. е бил лишен от това право по административен ред, считано от 11.09.2017 г.

Вещественото доказателство – 1бр. СD носител /л.73/, следва да остане приложено към делото.

ОСЪЖДА подс. Й.Е.П., ЕГН ********** да заплати в полза на Държавата по сметка на ОД МВР гр. Разград сумата 77,90 лева (седемдесет и седем лв. и 90 ст.), представляваща разноски на досъдебното производство.   

         ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 35/2018 г. по описа на Районен съд гр. Разград.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

НА служебния защитник да се издаде препис от протокола.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 11.25 ч.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

СЕКРЕТАР:                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: