П Р О Т О К О Л

 

2018 година                                                                                        гр. Разград

Разградският районен съд          наказателен     състав

На            двадесет и четвърти   януари                  2018 година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                                       

      ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ  ИВАНОВА                                                                            

 

Секретар: Живка Ранкова

Прокурор:   ЛЮБОМИР ГЕОРГИЕВ

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

     НОХ            дело №         52        по описа за 2018 година

На именното повикване в  11.30 часа, се явиха:

 

         ЗА РРП районен  прокурор Георгиев.

         ПОДСЪДИМИЯ, призован по  реда на чл. 358, ал.3 от НПК явява се лично и със защитник адв.Р.М. от ДП.

          СВИДЕТЕЛИТЕ   и вещите лица, призовани по същия ред, не се явяват.

          ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото, като предлагам това да бъде по реда на Глава 29 НПК, тъй като междувременно с подс. и неговия защитник сме постигнали споразумение и  именно по  тази причина не са призовани и не се явяват свидетелите и вещите лица. Представям призовката за връчване на обвинителния акт на подсъдимия. Заявявам,  че нямам искания за  отводи към съдебния състав.

          АДВ.М.:  Молим да дадете ход на делото по реда на Глава 29 НПК, тъй като сме сключили споразумение с РРП. Нямаме искания за отводи към съдебния състав.

          С  оглед изявлението на страните съдът

                   О П Р Е Д Е Л И :

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО  по реда на Глава 29 НПК.

         Сне   самоличността на подсъдимия.

          М.Н.Й., роден на *** ***, с настоящ адрес.***, български гражданин, със средно образование, женен, безработен, осъждан, ЕГН **********.

         ПОДСЪДИМИЯТ: Получил съм препис от обвинителния акт.

         ПРОКУРОРЪТ:  Представям Ви междувременно постигнатото между нас споразумение, поддържам  го, считам, че същото не противоречи на закона и морала, предлагам да го одобрите. Предвид факта че подс. е безработен сме преценили, че не следва да бъде наложено кумулативно предвиденото наказание „глоба“  наред с наказанието лишаване от свобода. 

         АДВ.М.:  Моля да одобрите така представеното споразумение, същото не противоречи на закона и морала. Както заяви представителя на РРП за да  не бъде наложено кумулативно предвиденото наказание „глоба“ сме съобразили факта, че подзащитният ми  е безработен и няма доходи.

         ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението, съгласен съм с  тях. Доброволно подписах споразумението.

          Съдът не предлага промени в споразумението, поради което  и на основание чл. 382 ал.6 от НПК вписва  следното съдържание на окончателното споразумение:

 

І.СТРАНИ ПО СПОРАЗУМЕНИЕТО

Настоящото споразумение се сключва между адв.Р.М. – АК-гр.Сливен, защитник на подсъдимия М.Н.Й., роден на ***г***, български гражданин, със средно образование, женен, безработен, осъждан, ЕГН ********** и  Л. ГЕОРГИЕВ – РАЙОНЕН ПРОКУРОРна РП-РАЗГРАД      

ІІ.ПРЕДМЕТ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

Настоящото споразумение касае НОХД № 52/2018г. по описа на РС-Разград, водено срещу подс.М.Н.Й. за това, че:

На 07.01.2018г. на път ІІІ-205, км.3+400м. в землището на гр.Разград, е управлявал моторно превозно средство – лек автомобил марка “Фолксваген Голф“ с рег.№ ****, с концентрация на алкохол в кръвта си над 0.5 на хиляда, а именно 1,90 на хиляда, установено по надлежния ред, след като е осъден с влязла в сила присъда – Протоколно определение от 25.03.2016г. по НОХД № 290/2016г. по описа на Районен съд – Разград, влязло в сила на 25.03.2016г.,  за деяние по чл.343б, ал.1 от НК – престъпление по чл.343б, ал.2 от НК.

ІІІ.СЪДЪРЖАНИЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

1. Страните приемат за безспорно и категорично установено, че с деянието си, при пряк умисъл, подс.М.Н.Й. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.343б, ал.2 от НК.

2. Приемат като вид и размер на наказанието при условията на чл.55, ал.1, т.1 от НК по отношение на подс. М.Н.Й. за извършеното от него престъпление по чл.343б, ал.2 от НК  3 месеца „Лишаване от свобода” при първоначален общ режим на изтърпяване на наказанието.

На основание чл.59, ал.1, т.1 от НК  се зачита времето, през което подс.М.Н.Й. е бил задържан  за срок от 24 часа по ЗМВР на  07.01.2018г. 

          3. На основание чл.55, ал.3 от НК, страните приемат на подс.М.Н.Й. да не се налага по-лекото наказание „Глоба“ от 200 до 1000 лева, предвидено наред с наказанието „Лишаване от свобода“ за престъплението по чл.343б, ал.2 от НК.

 4. На основание чл.343г във вр.с чл.343б, ал.1 от НК, на подс.М.Н.Й. се налага наказание „Лишаване от право да управлява МПС” за срок от 1 година и 9 месеца, като на осн. чл.59, ал.4 от НК, се приспада времето, през което обвиняемия е бил лишен от това право по административен ред, считано от 07.01.2018г.  

5.Разноските по делото в размер на 83,65 лева се възлагат на подс.М.Н.Й., платими по сметка на ОДМВР-Разград.

           ІV.ДРУГИ УСЛОВИЯ

Страните подписват настоящото споразумение, като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с негово съдържание.

Подс. М.Н.Й. декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

 

                                                РАЙОНЕН   ПРОКУРОР:

                                                                             /Л. ГЕОРГИЕВ/

 

    ЗАЩИТНИК:

                                /адв.Р.М./

 

 

     ПОДСЪДИМ:

                                /Мл.Й./

 

 

 

 

              Съдът след като съобрази, че така постигнатото споразумение не противоречи на закона и на морала

                   О П Р Е Д Е Л И :

              Одобрява постигнатото между подс. М.Н. Йрданов, представляван от защитника си адв.Р.М. и РРП, представлявана от Районен прокурор  Л.Георгиев споразумение, съгласно което:

              ПОДСЪДИМИЯТ  М.Н.Й., роден на *** ***, с настоящ адрес.***, български гражданин, със средно образование, женен, безработен, осъждан, ЕГН **********   се признава за виновен в това, че на 07.01.2018г. на път ІІІ-205, км.3+400м. в землището на гр.Разград, е управлявал моторно превозно средство – лек автомобил марка “Фолксваген Голф“ с рег.№ ****, с концентрация на алкохол в кръвта си над 0.5 на хиляда, а именно 1,90 на хиляда, установено по надлежния ред, след като е осъден с влязла в сила присъда – Протоколно определение от 25.03.2016 г. по НОХД № 290/2016 г. по описа на Районен съд – Разград, влязло в сила на 25.03.2016 г.,  за деяние по чл.343б, ал.1 от НК – престъпление по чл.343б, ал.2 от НК, като му налага наказание при условията на чл. 55 ал.1 т.1 от НК ТРИ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДВА  при първоначален ОБЩ режим на изтърпяване.                              НА   основание  чл. 59 ал.1 т.2 от НК ЗАЧИТА времето през което подс.  М.Н.Й. е  бил задържан за срок от 24 часа по ЗМВР на 27.01.2018 г.

           НА основание  чл. 55 ал.3 НК не налага  на подс. М.Н.Й. по-лекото наказание „глоба“ от 200 до 1000 лева, предвидено наред с наказанието „лишаване от свобода“  за престъплението по чл. 343б ал.2 от НК.

           НА основание  чл. 343г  във вр. с  чл. 343б ал.1 от НК  налага на подс. М.Н.Й. наказание „Лишаване от право да управлява МПС” за срок от ЕДНА  ГОДИНА и ДЕВЕТ  МЕСЕЦА, като на осн. чл.59, ал.4 от НК   ПРИСПАДА времето, през което подс. е бил лишен от това право по административен ред, считано от 07.01.2018г.  

            Осъжда подс. М.Н.Й.  да заплати по сметка на ОД МВР Разград за разноски по делото 83.65 лева.

            Прекратява производството по нохд 52/2018 г. по описа на РС Разград.

            Определението е окончателно  и не подлежи на обжалване.

  ЗАСЕДАНИЕТО приключи в     11.50 ч.

  ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в с.з.

 

 

 

                                      

       СЕКРЕТАР:                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: